Lütfen bekleyin..



Stüdyo fotoğrafçılığı gelişen teknoloji karşısında direniyor

27 Ağustos 2021, 15:09 - Okunma: 1003

Batman’da 1978 yılından beri fotoğrafçılık mesleğini sürdüren Nimetullah Gülmez (61), gelişen teknoloji karşısında yok olan pek çok meslek gibi stüdyo fotoğrafçılığının da bitme noktasına geldiğini söyledi.

Gelişen teknolojiyle birlikte, analog makinaların yerini dijital ve akıllı telefonlar alalı uzun zaman oldu. Fotoğraf stüdyolarında çekilen fotoğraflara olan merakın yerini ise fotoğrafı saniyede gösteren dijital fotoğraf makineleri ve akıllı cep telefonları aldı.

Batman’da 1978 yılında fotoğraf stüdyosu açan 61 yaşındaki Nimetullah Gülmez, İLKHA muhabirine, gelişen teknoloji karşısında stüdyo fotoğrafçılığının büyük oranda önemini kaybettiğini söyledi.

Günümüzde fotoğrafa ulaşmanın olduğundan çok kolaylaştığını, bu nedenle stüdyolarda fotoğrafçılığın eskiye nazaran önemini kaybettiğini kaydeden Gülmez, stüdyo açtığı yıllarda siyah beyaz olan fotoğraflara verilen değerin şu anda olmadığı ifade etti.

Stüdyo fotoğrafçılığı gelişen teknoloji karşısında direniyor

Fotoğraf makinelerinin 36’lık pozlu zamanlarda fotoğrafların çok değerli olduğunu belirten Gülmez, şu anda dijital fotoğraf veya akıllı telefon alan herkesin kendini fotoğrafçı olarak gördüğünü söyledi.

Gelişen teknolojiye rağmen yaklaşık 50 yıldır fotoğrafçılık mesleğini severek devam ettirdiğini ifade eden Gülmez, teknolojiye ve zamana ayak uydurmak için kardeşi ve yeğenleri ile beraber açık alanda yeni fotoğraf stüdyosu açmak için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Stüdyo fotoğrafçılığı gelişen teknoloji karşısında direniyor

“50 seneye yakındır fotoğrafçılık mesleğini yapıyorum”

Fotoğraf dükkanı açtıklarında Batman’da sadece 4 fotoğraf çekim yerinin olduğunu belirten Gülmez, mesleğe başladığı yılları şöyle anlattı:

“Fotoğrafçılık mesleğine 1972 yılında çırak olarak başladım. 1974 yılında çıraklıktan sonra ustalığa geçtim. 1978 yılında artık kendi adıma fotoğraf dükkânı açtım ve şu ana kadar mesleğimi sürdürüyorum. 50 seneye yakındır fotoğrafçılık mesleğini yapıyorum. İlk fotoğraf dükkânı açtığım yıllarda Batman’da bizimle beraber 4 tane fotoğraf çekim dükkânı vardı. Şu anda ise Batman’da 60’a yakın resmi, toplamda 120 ile 130 arasında fotoğrafçı dükkânı var.”

Stüdyo fotoğrafçılığı gelişen teknoloji karşısında direniyor

“Köylere gider fotoğraf çekerdik”

Dijital fotoğraf makinaları ve akıllı telefonlar yaygınlaştığı için mesleklerinin yok olmayla karşı karşıya kaldığını söyleyen Gülmez, “Eskiden fotoğrafçılık mesleğinin bir kıymeti, çırakların ve ustalarında bir değeri vardı. Eskiden kimlik, ehliyet, pasaport dışında aile fotoğrafları, tütün cüzdanları ve köylere gider fotoğraf çekerdik. O zamanlarda renkli fotoğraf yoktu, siyah beyaz çekiyorduk. O günleri çok özlüyor ve arıyoruz. Şu durumda kardeşim ve çocuklarıyla beraber mesleğimize devam ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Eskiden fotoğraflar stüdyolarda çekilirdi”

Mesleğini severek yaptığını dile getiren Gülmez, “Bu zamanda eline fotoğraf makinesi alan ve akıllı cep telefonu olan herkes ben fotoğrafçı oldum diyor. Eskiden siyah beyaz filimler ile 36’lık, 12’lik, 24’lük ve 16’lık pozlar vardı. Çoğu kişi fotoğrafını stüdyoda çekerdi. Bu şekilde kazanıyorduk ama şu anda kazancımız azaldı. Eskiden bir fotoğraf çektiğimizde bir hafta, hatta 10 gün sonrasına gün veriyorduk. Mekanik olduğu için biz bile o fotoğrafın nasıl çıkacağını merak ediyorduk. Fotoğraf banyodan çıkıp hazır hale gelince çok seviniyorduk. 50 yıldır yaptığım bu mesleğimi çok seviyorum ve yapmaya da devam ediyorum.” şeklinde konuştu.

Stüdyo fotoğrafçılığı gelişen teknoloji karşısında direniyor

“Gelin ve damat fotoğrafları artık dış çekim istiyor”

Gelin ve damatların fotoğrafları artık dış çekim istedikleri için yeni bir yer açmaya hazırlandıklarını ifade eden Gülmez, son olarak şunları söyledi:

“Şu anda stüdyoya en çok kimlik, ehliyet, pasaport ve noter için acil vesikalık fotoğraf çektirmeye gelenler var. Gelin ve damat fotoğrafları artık dış çekim istiyorlar. Bizde onları dışarda istedikleri yerlerde çekiyoruz. Şu anda bizde dış çekim için yeni bir yer açma hazırlığı içerisindeyiz. İnşallah bundan sonra düğün ve özel fotoğraflar için müşterilerimizi yeni yerimizde ağırlayacağız.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Büyük bir hayır ve Allah'ın rızasını kazanmak için belli bir adab içeri..
ALLAH'ın El-Cebbar ismi ve Cihad ile ilgili açıklamalar...
ALLAH'ın “Es-Sabur” ismi ve Sabır ile ilgili açıklamalar...
HÜDA PAR Batman belediye başkan adayı Serkan Ramanlı, geçen yıl vefat eden ..
ALLAH'ın Et-Tevvab ismi ve Tevbe ile ilgili açıklamalar...
ALLAH'ın El-Hakem ismi ve Nubuvvet ile ilgili açıklamalar...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=