Menü

Batman Basın

Geri Dön

Süper ay gözlemi yapıldı

15 Kasım 2016, 18:59

68 yıl aradan sonra ayın dünyaya en yakın konuma gelmesiyle Batman'da da süper ay gözlemi yapıldı.

Ay, 1948’den beri ilk kez dünyaya yüzde 10 kadar yaklaştı. Bu akşam Batman'da da Mezopotamya Astronomi Derneği (MAD) tarafından Batman Fen Lisesinde teleskoplar ile süper ay gözlemi yapıldı.

Mezopotamya Astronomi Derneği (MAD) Koruyucu Başkanı Batmanlı Astronom Mahmut Tekeş, gözetiminde bu akşam Fen Lisesinde 18.00 ile 22.30 saatleri arasında teleskoplar ile süper ay gözlemi programı yapıldı. 

Konu hakkında bilgilendirmede bulunan Astronom Tekeş, “Bu akşamın özel bir önemi var. Süper ay gözlemi dedik, ay gerçekten süper. Bize yakınlaşması nedeniyle biz süper ay diye tabir ettik. Ay bundan 68 yıl önce yaklaşmıştı. 18 yıl sonra tekabül edecek. 2034 yılında tekrar bize yakınlaşacak.

Ay kendi etrafı içerisinde bir döngü içerisindeyken dünya etrafında da döner. Dünya kendi etrafında ve güneş etrafında da döndüğü için bu döngü esnasında belli zamanlarda yakınlaşma ve uzaklaşmalar olabiliyor. Ayın ortalama uzaklığı yaklaşık 400 binlerdeyken bu akşamki 356 bine kadar düşüyor. Bu da yaklaşık 30 bin kilometrelik bir yakınlaşma oluyor. Bunu da hesapladığımızda yüzde 10 ile yüzde 14 bir yakınlaşma ve parlaklığa neden oluyor. Batman Fen Lisesi bahçesinde Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerimize gözlem yaptık. Bunun birlikte de Batman halkına açık bir etkinlikte bulunduk. Merkezden gelen bütün katılımcılarımıza da süper ay gözlemi yaptık.” ifadelerini kullandı.

İlk başta kapalı bir hava ile başladıklarını söyleyen Tekeş, hava açıldıktan sonra üç teleskop ile güzel bir etkinlik gerçekleştirdiklerini belirtti. (M. Sait Çelik – İLKHA)

Yorumlar (0) Yorum Ekle

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön