Menü

Batman Basın

Geri Dön

YKS'ye girecek öğrencilere önemli tavsiyeler

29 Haziran 2018, 16:27

​Üniversiteli olmak isteyen adayların ter dökeceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesi eğitimciler, sınava gireceklere önemli tavsiyelerde bulundu.

Her yıl milyonlarca kişinin üniversiteli olabilmek amacıyla birbirleriyle yarıştığı ve bu yıl ilki gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu yarın yapılacak.

Bu hafta sonu gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde sınava girecek adaylara önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunan Batman Erdemli Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Çaplık, sınav sonuna kadar sabırla soruları çözen, heyecan yapmayan ve kendinden emin olanların yarıştan galip geleceğini söyledi.

Sınava girecek tüm adaylara başarılar dileyen Çaplık, “Öğrenciler için hayati bir sınavdır. Bir süreden beridir hazırlanan gençlerimiz bu sınava girecekler. Gençlerin sınav öncesi güzel bir şekilde dinlenmeleri gerekir. Ondan sonra her şeyden önce kendilerine güvensinler. ‘Kesinlikle bu sınavda başarılı olacağım’ inancıyla sınava girsinler. Rahat bir şekilde uykularını alsınlar ve ertesi gün yine rahat bir şekilde sınavlarına girsinler.” dedi.

“Kendine güvenen başarıyı yakalar”

Öğrencilerin ve adayların psikolojik olarak sınava hazır olmaları gerektiğini ifade eden Çaplık, “Sınav süresince öğrencilerimiz, gerekli testleri yaptılar, konulara çalıştılar ve tüm çalışmalarını bitirdiler. Bu hafta sonu sınava girecekler. Bu sınavda elbette şu çok önemlidir; her şeyden önce heyecanı bir kenara bıraksınlar. Sınavda süreyi çok iyi kullanmaları gerekiyor. Adaylar tecrübe ve birikimlerini bir yarış havasında bitirmek durumundadırlar. Her şeyden önce kendilerine güvendiklerinde inanıyorum ki, güzel bir başarıyı yakalayacaklardır.” diye konuştu.

“Heyecana kapılmadan sakin bir şekilde sorular çözülmelidir”

Adayların sınavda ne yapması gerektiğiyle ilgili Çaplık, şunları söyledi: “Adaylar rahat bir şekilde sınava başlasınlar ve kendilerine kolay gelen yerden başlayarak sınavı sürdürsünler. Elbette sınavda zor sorularda karşılarına çıkacaktır. Yapabildiklerini güzel bir şekilde yapıp bitirdikten sonra yapamadıklarına dönsünler. Yapamadıklarına takılıp zamanlarının çoğunu yapamadıkları sorulara harcayarak zamana karşı bir yarış olan bu sınav sürecini heba etmemeleri gerekiyor. Kendilerine kolay gelen soruları pratik bir şekilde yaptıktan sonra zorlandıkları sorulara bir işaret koyarak diğer sorulara geçsinler. Daha sonra geride bıraktıkları sorulara dönerek takıldıkları soruları yapmaları gerekiyor. Kesinlikle heyecana kapılmamaları, gayet sakin bir şekilde sorularını yapmaya çalışsınlar. Sonuna kadar sabreden ve bu yarıştan kopmayan insanlar başarılı olacaklardır.”

“Veliler daha hassas davranmalıdır”

Bu sınavda velilere de büyük görevlerin düştüğüne dikkat çeken Çaplık, “Bu sınavın elbette en önemli bir parçası da velilerimizdir. Velilerimiz bugüne kadar birlikte oluşturdukları çalışma ortamını son güne kadar sürdürmeleridir. Son günde de çocuklarını rahat bir şekilde sınava girmelerini sağlayacak bir anlayışla hazırlayıp sınava göndermeleri gerekir. Velilerimiz şuna dikkat etmelidir; çocuklarımızın sınav öncesi rahat bir şekilde dinlenmeleri, ertesi gün dinç bir şekilde sınava gitmeleri için hazırlanmaları, kesinlikle kahvaltılarını yapıp ondan sonra evden çıkmaları ve sınava zamanında yetişecek şekilde hazır bulunmaları gerekir. Zira zamanında hazır bulunmamaları durumunda sınava alınmayacaklardır ve bir senenin emeği boşa gidecektir. Veliler daha hassas davranmaları gerekiyor. Çocuklarının morallerinin tam, ailelerinin de desteğinin bu noktada çocuklarının arkasında olması gerekiyor ki, çocukların emin bir şekilde ‘bu işi başaracağım’ demesi sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Ülkemize yakışır bir eğitim sistemi oluşturulmalı”

Sürekli değişen sınav sistemlerinin öğrenci üzerindeki etkisiyle ilgili de konuşan Çaplık, “Sürekli olarak sınavlar, içerik değiştirilmektedir. Muhteviyatları farklı farklı durumlara getirilmektedir. Bu da çocuklar üzerinde olumsuz etki bırakmaktadır. Teknik olarak neticede sınav yapılıyor; ama sınavların değişiyor algısı bile adayların üzerinde olumsuz etkisi vardır. Bu da eğitim sistemimizin hâlâ rayına oturmadığını gösteriyor. Yükseköğretime geçişin bir kademesi olan sınavların üzerinde sürekli bir değişiklik yapılması kabul edilebilir bir şey değildir. Bu sorunun acilen bir çözüme kavuşturulması, MEB’in, eğitimle ilgili STK’ların bir araya gelerek ülkemize yakışır bir eğitim sisteminin formatını oluşturmaları gerekiyor. Çocuklarımızın emin olarak gireceği sağlıklı bir eğitim sisteminin oturtulması gerekiyor. Bu konuda tüm yetkilileri göreve çağırarak eğitim sisteminin içinde önemli bir yer tutan sınav sisteminin düzgün bir formata oturtulması gerektiğine inanıyoruz.” açıklamasında bulundu.(Mehmet Fatih Akgül/Mehmet Sait Çelik-İLKHA)

Yorumlar (0) Yorum Ekle

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön