Menü

Batman Basın

Geri Dön

Taksici esnafının durak sorunu devam ediyor

28 Şubat 2019, 14:08

​Batmanlı taksiciler, durakları olmadığı için kışın soğuk yazın da sıcak günlerde dışarıda durmak zorunda kaldıklarını belirterek belediyeden söz verdikleri durakları bir an önce yapmasını istediler.

Batman'da taksicilik yaparak geçimlerini sağlayan taksici esnafı, durakları olmadığı için kışın soğuk yazın da sıcak günlerde dışarıda durmak zorunda kaldıklarını belirterek belediyeden durak talebini yinelediler.

Mart 2017 tarihinde Batman Belediyesinden yapılan açıklamayla kendilerine durak yapılacağı sözünün verildiğini hatırlatan taksiciler, kendileriyle yapılan toplantılarda da aynı söz verilmesine rağmen aradan geçen bunca zamana rağmen sözün yerine getirilmediğini söylediler.

Taksiciler, çalışma ruhsatlarının yapılacak taksi durakları karşılığında 220 liradan 660 liraya yükseltildiğini ancak verilen durak sözünün yerine getirilmediğini belirttiler.

"Taksici esnafın çok büyük mağduriyeti söz konusudur"

Batman Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Raşit Yaşar, "Batman'da taksi duraklarıyla ilgili olarak şunu söylemek istiyoruz: Belediyeye yaptığımız başvurular neticesi itibarıyla hiçbir zaman olumsuz bir cevap ile karşılaşmadık. Hep olumlu cevaplar aldık. En son sayın belediye başkan vekilimizle görüştüğümüz zaman bu iş için kendisi birebir ilgileneceğini ve kendisinin sorunu çözeceğine dair ifadeler kullandı. Belediyenin birçok işini takdir ediyoruz ama taksici esnafın çok büyük mağduriyeti söz konusudur. Taksici esnafı özellikle yazın sıcakta kışın soğukta kalıp ikamet edecekleri hiçbir yerleri yok. Taksici esnafı başıboşluk içerisindedir. Esnafımız sahipsizlik duygusunu yaşamaktadır." dedi.

"Geçmişte Batman ilçeyken Batman'da taksi durakları vardı"

Batman ilçeyken taksi duraklarının olduğunu hatırlatan Yaşar, "Geçmişte Batman ilçeyken Batman'da taksi durakları vardı. O zamanki Batman nüfusu belki 40-50 bin iken bugün Batman'ın nüfusu 500 bini aşmış, 600 binlere dayanmış, sosyal ve çağdaş bir şehir olmakla beraber çok üzülerek söylüyorum Batman'da taksi durağı yok. Durağın yanındaki bir taksiye binildiği zaman farklı bir güven duyulur, başıboş bir taksiye de binildiği zaman farklı bir güven duyulur. Özellikle dışarıdan gelen misafirlerimiz için bir güven söz konusudur. Buraklarda binildiği zaman yolcu kendini güvende hisseder. Biz de Ankara'ya gittiğimizde duraklardaki araçlara binmek isteriz. Yol üstündeki araca direk binmek istemiyoruz. Bizim teminimiz taksi durakların yapılmasıdır." ifadelerini kullandı.  

"Taksici esnafına duyarlı davranılsın"

Taksi vergilerinin 2 katına çıkarıldığına dikkat çeken Yaşar, "Taksici esnafına duyarlı davranılsın. Taksi vergisi 230-240 lira iken 650 liraya çıkarıldı. Bunu dahi taksici esnafı sineye çekip ödemeye razı oldu. Taksici esnafın isteği sadece bir taksi duraklarının olmasıdır. Belediyemiz ekmek kulübelerini yapmaktadırlar takdir ediyoruz. Bunlar gibi taksi durakların yapılmasını da talep ediyoruz. Temenni ediyorum ki hem sayın valimiz hem de belediye başkanımız bu konuya daha fazla duyarlılık gösterirler. Bu sorunları çözüldüğü zaman taksici esnaflarının bir nebze de olsa memnun olurlar." şeklinde konuştu.

"Bankaları sponsor edip Batman'daki tüm taksicilere durak yapılacak"

Batman'daki her durağının farklı sorun sıkıntıları olduğunu dile getiren taksici Aytaç Tirki, "Daha önce Batman Belediyesi bir toplantıda taksici esnafına vermiş olduğu sözler vardı. Batman Belediyesi Ulaştırma Müdürü Veysi Güney bize 'Bankaları sponsor edip Batman'daki tüm taksicilere durak yapılacak' dedi. Kendi planlarına göre 21-22 durak yapacaklardı. Her durağın listesi kendilerinde mevcuttur. Maalesef aradan uzun bir süre geçmesine rağmen hiç kimseye bir durak yapılmadı." dedi.

"Biz 50 bin-100 bin lira değerindeki durakları bedava mı vereceğiz, öyle bir şey olur mu?"

Verilen sözlerin yerine getirilmemesinin kendilerini mağdur ettiğini dile getiren Tirki, şunları aktardı:

"Duraklar için bankaların sponsor olacağını söylemişlerdi. Sonradan kendileri dediler ki 'Biz yapacağımız durakların ücretini taksicilerden alacağız. Ulaştırma müdürümüz 'biz 50 bin 100 bin lira değerindeki durakları bedava mı vereceğiz öyle bir şey olur mu?' diye bizzat bana söylemiştir. Bizimle şöyle bir anlaşma yapılmıştı. Defter parası (çalışma ruhsatı) 220 liradan 600 liraya çıkarılacak, kendilerine katkıda bulunacaktık. Bunun karşılığında bize duraklar yapılacaktı. Biz bunu kabul etmiştik şimdi ise defter parasını 220 liradan 600 liraya çıkardılar hiçbir durak yapılmadı. Şimdi 600 liradan 660 lira yaptılar yine durak yapılmadı. Bu çok fazla bir miktar bir yılda 3 misli esnafa yük bindirmek kesinlikle yanlış bir sistemdir."

"Valimizin bana bir sözü vardı"

Batman Park AVM'de Batman Valisi Hulusi Şahin ile karşılaştıklarını ve yaşadıkları sorunların bir kısmını anlatarak kendilerini ziyaret etmelerini istediğini belirten Tirki, "Sayın Valimizin bana bir sözü vardı. Batman Park AVM'de oturuyordum. Sıkıntılarımızın bir kısmını anlattıktan sonra Otogar Taksi Durağına gelip bizi ziyaret edeceklerini söyledi. Valimize de sıkıntımızın otogar içine girememekten kaynaklandığını belirttim. Otobüsler geliyor biz içeriye giremiyoruz. Önümüze duvar örülmüş, biz müşteriyi göremiyoruz, müşteri bizi görmüyor. Bu nedenle vatandaş mağdur oluyor, biz mağdur oluyoruz." diye konuştu.

"Verdikleri sözleri yerine getirmelerini diliyoruz"

Yetkililerin kendilerine verdikleri sözleri yerine getirmelerini istediklerini aktaran taksici esnaflardan Eyüp Cihan, "Defter parası 200 liradan 660 liraya yükseltmişler. Kiramızı bin 980 liraya yükseltmişler. O da bize çok geliyor zaten iş yapamıyoruz. Otogar taksi durağında 14 kişiyiz 7-7 çalışıyoruz. Çalıştığımız gün 2 sefer, en fazla 3 sefer yapıyoruz. Belediye taksici esnafına 20 durak vereceklerdi ama maalesef hiçbirini yerine getirmedi. Birkaç defa sayın belediye başkan vekiline gittik ama sözlerini yerine getirmedi. Verdikleri sözleri yerine getirmelerini diliyoruz." şeklinde konuştu.

"Otobüslerin terminal dışında indir bindir yaptıklarından dolayı mağdur oluyoruz"

Şehirlerarası terminalde yapılacak indir bindirler yol güzergâhı boyunca yapıldığından kendilerinin çalışamadığını söyleyen Cihan, "Otogar durağı olarak otobüslerin terminal dışında indir bindir yaptıklarından dolayı mağdur oluyoruz. Yarım otobüsler hiçbir şekilde terminale yolcu getirmiyor. Terminalde indir ücreti olduğu için hiçbir otobüs içeri girmiyor. Özellikle gece saatlerinde dışarıda hem indir hem de bindir yapılıyor. Bu indir bindirler özelikle eski devlet hastanesi kavuşanında yapılıyor. Bu sorununda bir çözüme kavuşturulmasını istiyoruz." dedi. (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Fatih Akgül – İLKHA)













Yorumlar (0) Yorum Ekle

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön