Menü

Batman Basın

Geri Dön

35 yıldır muhtarlık yapan Velioğlu güven tazeledi

04 Nisan 2019, 17:08

1984 yılında bu yana Hürriyet Mahallesi muhtarlığı yapan Hayrettin Velioğlu, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ni 8'inci dönemde de kazandı.

Batman tarihinden önce muhtar olan Hayrettin Velioğlu yeniden muhtar seçildi.

16 Mayıs 1990 tarihinden il olan Batman tarihinden önce 1984 yılından Batman merkez Hürriyet Mahallesinde muhtarlık yapan, Batman’da en çok muhtarlık yapan muhtar unvanına sahip olan 73 yaşındaki Hayrettin Velioğlu yeniden muhtar oldu.

1984 yılında bu yana Hürriyet Mahallesi muhtarlığı yapan Velioğlu, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ni 8'inci dönemde de kazandı.

35 yıldır muhtarlık yaptığını söyleyen Velioğlu, bu dönemin sonunda 40 yıllık muhtarlık görevini yapmış olacağını söyledi.  

"İlk muhtarlığımda daha gençtim yaşım 38’di"

1984 yılında ilk muhtarlık adayını koyduğunu belirten Velioğlu, "O zaman daha gençtim yaşım 38’di. O zamanlar Çamlıca, Güneykent ve Seyitler mahalleleri de Hürriyet Mahallesi olarak geçiyordu. Daha sonra zamanla Hürriyet Mahallesinden diğer mahalleler ayrıldı. Şimdiki seçim ile eski seçimler aynı değildi. Şimdiki çalışmalarla eski çalışmalarda aynı değildir. O dönemlerde devletin tüm sosyal yardımlaşmaları muhtarlar üzerinden yapılıyordu. Sokak ve cadde ihtiyacımız olduğu zaman belediyeye yaptırıyorduk." dedi.

"Eskiden bütün işlemleri el yazısıyla yapıyorduk"

Eskiden muhtarsız hiçbir resmi işlem yapılmadığını hatırlatan Velioğlu, "İlk muhtarlık dönemlerimde muhtarlık yazıhanem çarşıdaydı. Sabahtan akşama kadar millet imzalar için sıraya giriyordu. İkametgâh ve fakir kâğıtları imzalayıp mühürledikten sonra veriyorduk. Sabah kendi paramla 2 top kâğıt alıyordum akşama kadar bitiriyordum. Mahallemiz de büyüktü bazen sabahtan akşama kadar yazı yazıyorduk. O dönemlerde bilgisayar da yoktu. Bütün işlemleri el yazısıyla yapıyorduk." ifadelerini kullandı.

"İlk muhtar olduğumda maaşı bir liraydı"

35 yıl önce imkânlar kısıtlı işlerin zor olduğunu söyleyen Velioğlu, "Neredeyse maaş yoktu. İlk muhtar olduğumda maaşı bir liraydı. Eskisi gibi az maaş verilseydi muhtarlık adayları bu kadar çok olmazdı. Para için muhtar olmadım. Para için olsaydı muhtar olmazdım. Bir dönem muhtarlık yaptıktan sonra artık bırakamadım. Eskiden işim çok iyiydi. Batı Raman’da kireç ocağım vardı haftada 2 kamyon kireç satıyordum. Muhtar olduktan sonra kimse beni aramasın diye başka iş yapmayarak yazıhanemde vatandaşlara hizmet ediyordum. Muhtarlıkta 35 senemi doldurdum. İlk maaşım bir liraydı daha sonrası peyderpey maaş arttı. Bu gün artık muhtarlar asgari ücret alıyorlar. Maaş için muhtarlık yapmadım. Maaş için olsaydı hiç muhtarlık yapmazdım. Artık kendimi muhtar olmak zorunda his ediyorum." şeklinde konuştu.

"Millete hizmet ediyorum"

Millete hizmet etmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Velioğlu, devamında şunları söyledi:

"Millete hizmet ediyorum. Muhtarlığa başladığımda bir tane cadde tek şoseydi diğerleri şose bile değildi. Mahallede sadece 2 adet trafo vardı. Çamlıca, Güneykent ve Seyitler mahallelerinin büyük bir kısmını ben trafolarını yaptırtmışım. Eskiden 2 trafosu olan mahallemde şimdi 13 trafo var.  Mahallemde elektrik sorunu kalmamış. Doğal gaz sorunu tek var. Bir an önce onu da yaptırtmak için girişimlerde bulunmuşum. Mahallemizde okul sıkıntısı yok. İmam hatiplerimiz, ana okul, ilk-ortaokul ve liselerimiz var. Sağlık ocağımız ve PTT’miz mevcuttur. Bunların hepsinin yapılması için çok çabaladık."

"İnşallah bu dönemden sonra muhtarlıkta 40 yılımı dolduracağım"

Son olarak Velioğlu, "Muhtarlığımın 35 yıl doldu. İnşallah bu 5 yılı da geçsen muhtarlıkta 40 yılımı dolduracağım. Bir ömrün yarısıdır. Sonraki seçimlerde kısmetse devam ederim. Kısmet yoksa bırakırım. Son olarak beni 8 dönemdir seçen mahalleme teşekkür ediyorum. Tüm seçimlerde başarılı bir şekilde atlamışım. Karşıma çıkan tüm rakipler bin bin 500 farkla kazanmışım. Elhamdülillah şimdiye kadar büyük başarılar elde etmişim. Mahalle sakinlerime teşekkür ediyorum. Onlara minnettarım." ifadelerini kullandı.

Batman tarihi

Batman, 1950’li yıllarda Beşiri ilçesine bağlı İluh adıyla anılan bir köy iken petrol bulundu ve TPAO kuruldu. TPAO’nun kurulmasıyla İluh günden güne gelişti. Zamanla Siirt’te bağlı bir ilçe haline geldi. 1990 yılına kadar çok hızlı bir gelişme yaşayan Batman, 16 Mayıs 1990 tarihinde Beşiri ilçesi, Kozluk ve Sason ilçeleri Siirt’ten, Hasankeyf ve Gercüş ilçeleri Mardin’den alınıp merkeze bağlanarak Türkiye’nin 72. ili olma unvanına kavuştu. (İLKHA)

 

Yorumlar (0) Yorum Ekle

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön