Menü

Batman Basın

Geri Dön

Mezarlıklara hüzünlü bayram ziyareti

03 Haziran 2019, 19:13

Batman’daki mezarlıklar, Ramazan Bayramı arifesinde gün boyunca yakınlarını kaybetmiş vatandaşlarla dolup taştı.

Batman’daki vatandaşlar, Ramazan Bayramı arifesinde medfun bulunan yakınlarını ziyaret ederek, mezar başlarında Kur’an-ı Kerim okuyup dua etti.

Arife günü mezarlık ziyaretinin daha iyi olduğunu düşünerek ölülerine Kur’an-ı Kerim ve dua okumak isteyen Batmanlılar, kabristanlara akın ettiler.

Yakınlarını kaybeden vatandaşlar, ziyarette kabirlerinin bakımını yapıp mezar taşlarına su döktü. Hüznün hâkim olduğu ziyarette vatandaşlar, yanlarında getirdikleri bisküvi ve şekerleri çocuklara dağıttı.

Mezarlıklarda yakınlarını ziyarete gelen vatandaşlar duygularını paylaşarak, kabristanda metfun bulunan yakınlarının bayramını kutlayıp, kendilerine Kur’an-ı Kerim okuyup dua ettiklerini kaydettiler.

Yaklaşık 7 yıl önce vefat eden babasının mezarlığına neredeyse her perşembe ve arife günleri ziyaret ettiklerini aktaran Suphi Bozkurt, “Babam 2013’te vefat etti. Her perşembe günleri ve arife günleri gelip ziyaret ediyoruz. Babamızın kabrini ziyaret etmek görevimizdir. Burada dualar edip çocuklara şeker dağıtıyoruz, mezarlığı suluyoruz. Allah mekânını cennet etsin, herkesin gideceği yoldur. Babamız bizi büyütüp vefat etti. Bizde çocuklarımızla beraber mezarlığa geliyoruz. Yarın öbür gün vefat ettiğimizde onlar da bizi ziyaret etsin.” dedi.

Her zaman ölülerini ziyaret için mezarlıklara geldiklerini söyleyen Kadircan Kaya, “Biliyorsunuz her dini bayram arifesinde Müslümanlarda bir gelenektir. Ölüleri ziyaret ederiz, Fatihalar ve Yasin-i Şefiler okunup ölülerimizin ruhuna hediye edilir. Dolayısıyla biz de bu geleneği mümkün mertebede devam etmek istiyoruz. O gayeyle geldik, Rabbim bütün ölmüşlerimizi af etsin. Annemi ziyarete geldim. Başka mezarlıklarda da kız kardeşimi ve babamı ziyarete gideceğiz.” ifadelerini kullandı.

Mutlaka mezarlık ziyareti yaptıklarını belirten Rıdvan Demir, “Her bayramda mutlaka mezarlık geleneğini sürdürüyoruz. Bu geleneği sürdürmek üstümüze düşen görevimizdir. O yüzden bayramlarda bazen de perşembe günleri gelip ziyaretlerimizi yapıyoruz. Ölülerimize Yasin okuyup dualar ediyoruz. Böylelikle ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuşu.

Yıllardan beridir kabristan ziyaretleri yaptığını söyleyen Hediye Yunay, şunları aktardı:

“Ramazandır mezarlık ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Mezarlık ziyaretleri büyük hayır vardır. Her bayram ve arifelerinde mezarlık ziyaretlerimizi yapıyoruz. Akrabalarımızın mezarlıklarını ziyaret ediyoruz. Mezarlıklarda dualar edip Yasin-i şerifler okuduk. Her bayram ve arifesinde geliyoruz.” (İLKHA)

Yorumlar (0) Yorum Ekle

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön