Menü

Batman Basın

Geri Dön

El Cezeri Bilim Müzesi açılıyor

14 Haziran 2019, 16:15

Batman Valiliğinin girişimleri ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin destekleri ile Batman'ın Hasankeyf ilçesinde El Cezeri Bilim Müzesi açılıyor.

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde El Cezeri Bilim Müzesi açılıyor.

Batman Valiliğinin girişimleri ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin destekleri ile Batman'ın Hasankeyf ilçesinde 13'üncü yüzyılın büyük mühendisi ve evrensel bilim tarihinin dehalarından biri olduğu belirtilen El Cezeri'nin tasarladığı eserlerin sergileneceği El Cezeri Bilim Müzesi açılıyor. 

Vali Hulusi Şahin, Batman'da açılacak olan bilim merkezinde sergilenmek üzere tasarlanan  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne getirilen El Cezeri eserlerini inceleyerek, yetkililerden eserler hakkında bilgi aldı.

Bilim merkezinin yanı sıra El Cezeri Bilim Parkı projesinin de hayata geçirilmesi için çalışmaların yürütülmesini isteyen Şahin, iki projenin Batman turizmine önemli katkı sunacağını ifade etti. 

İncelemeler sırasında Vali Yardımcısı Haluk Koç, İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer ile İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili İhsan Aslanlı hazır bulundu.

El Cezeri Kimdir?

Sibernetik (insani müdahaleye gerek duymayan) alanın kurucusu kabul edilen, fizikçi, robot ve bilim insanı İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El Cezeri, 1136 yılında Diyarbakır'ın Cizre ilçesinin Tor mahallesinde doğmuştur. 1206'da Cizre'de vefat etmiştir.

Fizik ve mekanik alanlarında yoğunlaşmış, pek çok ilke ve buluşa imza atmıştır. Robotikle ilgili bilinen en eski yazılı kayıt, Cezeri'ye âittir. Cezeri, kaotik bir dönemde bilimi, teknolojiyi, sanatı ve şehirleşmeyi elden bırakmayan "Dahi mühendis" olarak bilinir.

Artuklu sarayında kesintisiz 25 yıl (1181-1206) saray mühendisi görevini sürdürmüş olan Cezeri; su saatleri, mum saatleri, el yıkama ve abdest alma aparatları, kan almada kullanılan ölçme aletleri, otomatik müzik düzenekleri, çeşitli robotlar, zamanın tarım devriminde çok etkili olan su terfi araçları, su pompalarını çalıştıran makineler, fıskiyeler, sürekli kaval sesi çıkaran tertibatlar yapmış, metal döküm tekniğini bilen dahi bir mühendistir. (İLKHA)









Yorumlar (0) Yorum Ekle

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön