Menü

Batman Basın

Geri Dön

​"Zamların geri alınmasını istiyoruz"

02 Ağustos 2019, 10:26

Doğalgaza yapılan yaklaşık yüzde 15 oranındaki zamma tepki gösteren vatandaşlar, son aylarda elektrik, akaryakıt ve diğer temel tüketim ürünlerine yapılan zamların geri alınmasını istediler.

Dolar kurundaki düşüşle birlikte halk temel tüketim ürünlerinde bir indirim beklerken, geçtiğimiz gün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından (EPDK) doğalgaz fiyatlarına yüzde 13,73 ila yüzde 14,97 oranında zam yapıldığının duyurulması şaşkınlığın yanı sıra tepkiyle karşılandı.

Doğalgaza gelen yaklaşık yüzde 15 oranındaki zamma tepki gösteren Batmanlılar, son aylarda art arda elektrik başta olmak üzere doğalgaza, akaryakıta ve temel tüketim ürünlerine gelen zamların geri çekilmesini istediler. Doğalgaza yapılan yüzde yaklaşık 15 oranındaki zammı büyük bir zulüm olarak niteleyen vatandaşlar, zamların zengini değil en çok fakiri etkilediğini kaydettiler.

Tüm zamlara karşı olduklarını vurgulayan vatandaşlardan Muhyeddin Erdem, “Doğalgaz, elektrik, su, gıda maddelerine yapılan zamlara karşıyız. Zaten büyük bir işsizlik var, millet çalışamıyor. Bazı esnaflar sabahtan akşama kadar siftah yapmıyorlar. Siftah yapmayan bir esnaf nasıl kirasını, işçi parasını, elektriğini, suyunu, doğalgazını nasıl verecek? Bir de çocuklarının geçimini nasıl sağlayacak? Bunları düşünmek lazım. Batman’da genç nüfusa rağmen işsizlik çoktur. Millet çocuklarının geçimini sağlamanın derdindeyken zamlar da yapılınca yük üstüne yük geliyor. Zamların geri çekilmesi lazım. Hükümet milleti düşünmelidir.” dedi.

“Zam zengine değil fakire dokunuyor”

Zamların mağdur ettiği kesimin fakir insanlar olduğunu aktaran Mevlüt Türkan, “Halktan bazıları geçimlerini çok zor sağlıyor. Ama bu zamlar zenginlere dokunmaz. Zam zengine değil fakire dokunuyor. Türkiye’deki öğretim görevlileri bu zamlara bir çözüm bulamıyor. Bu işsizliğe, zamlara bir çözüm üretsinler. Profesörlerin Türkiye’deki sorunlara eğilmek lazım. Bizi yönetenler bu sorunlara eğilmiyorlar. Millet işsizlikten kavruluyor. Herkesi kendileri gibi görüyorlar. Yetkililer bu halkı biraz düşünmesi lazım.” diye konuştu.

“Zamlar geri çekilmeli”

Zamları doğru bulmadıklarını dile getiren Mehmet Hanifi Bulgan ise şunları söyledi: “Bu yapılan zamlar doğru değildir. Yapılan zamlar milleti çok zor durumda bırakıyor. Buralarda iş sahaları yok. Esnafın da maddi geliri zayıflıyor. Bunca soruna rağmen üstüne zamlar da gelince hayret içerisinde kalıyoruz. Akşam zamdan olmaz diyoruz, sabah bakıyoruz ki zam olmuş. Yetkililerden bu zamları geri çekmelerini istiyoruz.”

“Neredeyse ayda bir zam haberi alıyoruz”

Artık faturalarını ödemekte zorlandıklarını belirten esnaf Remzi Göker, “Yine bir zam haberini aldık. Biz esnafları elektrik konusu özellikle çok zorluyor. Sürekli dengesiz şekilde zam geliyor. Bundan dolayı mağdur duruma düşüyoruz. Doğalgaz zammı da açıklandı. Doğalgaz ve elektrik zammı biz esnafları çalışamayacak noktaya getirdi. Ufacık büfeme bin liraya yakın elektrik faturası geldi. Bu faturayı yatırmakta bile zorlanıyoruz. Eskiden senede bir ya da iki kere zam oluyordu fakat şu anda neredeyse ayda bir zam haberi alıyoruz. Artık buna karşı tepki de veremiyoruz. Zaten halkın, esnafın durumu ortadadır, çalışamayacak noktadadır. Sürekli elektrik ve doğalgaza da zam gelmesi yeterince bezdiriyor insanları. Yetkililerden herkes gibi bizde bu zamların geri alınmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yüzde 15 zam büyük bir zulümdür”

Zamların kendilerine yapılmış büyük bir zulüm olduğuna dikkat çeken Mehmet Şah Nergiz, “Yapılan bu zam halka yapılmış büyük bir zulümdür. Halk bunu hak etmiyor. Doğalgaz halka bir faydadır. Ancak zamların yapılması halkı mağdur ediyor. Yüzde 15 gibi bir zam büyük bir zulümdür. Ben kınıyorum. Halkın beklentisine karşılık verilmedi. Halk yavaş yavaş hükümete karşı güvenini kaybediyor. Yetkililerden biraz duyarlı olmasını istiyoruz. İşsizlik zaten had safhaya gelmiş, kimi esnaf siftah yapmıyor. Zamlar geri alınmalıdır.  Olan fakir fukaraya oluyor, zengine bir şey olmuyor.” şeklinde konuştu.(Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)

Yorumlar (0) Yorum Ekle

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön