Menü

Batman Basın

Geri Dön

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin ilin sağlık sorunlarına dikkat çekti

23 Ekim 2019, 13:25

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, "Batman'ın sorunlarını tespit ve çözümüne katkı sunma" programı çerçevesinde hazırladıkları raporu sunma amacıyla parti il binasında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Batman'ın sağlık sorunlarıyla ilgili sahada yaptıkları çalışmaları, halkın beklentilerini, çözüm önerilerini raporlaştıran HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı.

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, "Batman'ın sorunlarını tespit ve çözümüne katkı sunma" programı çerçevesinde hazırladıkları raporu sunma amacıyla parti il binasında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Batman'ın sorunlarını takip edip konuyla ilgili tespitlerde bulunduklarını belirten Şahin, ilin en önemli sorunlarından birinin sağlıkla ilgili sorunlar olduğunu, bu konuda halktan kendilerine çok ciddi şikâyetler ve talepler geldiğini vurguladı.

Kendilerinin de özellikle sahada yaptıkları çalışmalar sonucunda önemli sağlık sorunları tespit ettiklerini dile getiren Şahin, bu sorunları ve çözüm önerilerini raporlaştırarak kamuoyuyla paylaşmayı arzuladıklarını kaydetti.

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Şahin, şunları söyledi: "Batman'ın çözüm bekleyen birçok sorunu mevcuttur. Ancak önemine binaen ilimizin sağlık sorunlarını önceledik. Zira sağlık, ertelenmeye gelmez hayati bir meseledir. Batman'ın sağlık sorunlarıyla ilgili halkımızdan bize gelen şikâyetler, bizim araştırıp tespit ve müşahede ettiğimiz sorunları ilgili yetkililerle konuşmak, değerlendirmek ve çözümüne katkı sunmak amacıyla; Batman İl Sağlık Müdürlüğünü, Bölge Devlet Hastanesi Baş Hekimliğini, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimliğini ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimliğini ziyaret ettik. Tespit ettiğimiz sağlık sorunlarını hastanelerin yetkilileriyle birebir konuşup, sebeplerini ve yapılması gerekenlerini konuştuk ve kendilerinden de bize aktarılan sorun, sıkıntı ve beklentilerini dinledik."

"Sağlık sorunlarına lakayt kalınması kabul edilemez"

Amaçlarının birilerini karalamak veya kötülemek olmadığını vurgulayan Şahin, "Bilakis amacımız sağlık gibi hayati bir meselede sorunların çözüme kavuşması için, hem halkımıza sözcü olmak hem de kurum yöneticilerinin de şikâyet ve sitemlerini sizin aracılığınızla ilgililere duyurmak ve böylece çözüme katkı sunmaktır. Nüfusu 600 bine ulaşan ilimizde, ayrıca Şırnak ve Bitlis gibi civar il ve ilçelerinden de tedavi için Batman'ımıza gelen çok kişinin olduğu gerçeği ortadayken, sağlık sorunlarının bu denli çok olması ve sorunlara lakayt kalınması kabul edilemez. HÜDA PAR olarak bu sorunların çözümü için ilgili bütün kurumlar ve yetkililer nezdinde girişimlerimiz oluyor ve olacaktır." dedi.

"Hastaneler halka hizmette yetersiz kalıyor"

Batman'ın mevcut kamu hastanelerinin durumuyla ilgili bilgi veren Şahin, "İlimizde kamu hastaneleri olarak 20 yıl önce devreye giren bir tane 356 yataklı bir Bölge Devlet Hastanesi, yine 1968 yapımı eski bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile bir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bulunmaktadır. Bölge Devlet Hastanesi mevcut yapısıyla, hem yatak kapasitesi bakımından hem hekim sayısı bakımından hem de dal ve üniteler bakımından yılda bir milyonun çok üzerinde insanın muayene ve tedavi için başvurduğu bir hastane olarak halkımıza hizmette çok çok yetersiz kalmaktadır. Onkoloji gibi önemli bir dalın Batman'da olmayışı günde birçok hastanın Diyarbakır'a gitmek zorunda kalması demektir. Bu da hasta ve hasta yakınları için aşırı bir eziyet, risk, masraf ve zaman kaybıdır." diye konuştu.

"Niye Batman halkına böyle bir imkân sağlanmıyor?"

Bölge Devlet Hastanesinde birçok eksiğin bulunduğunu aktaran Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yanık ünitesinin olmayışı, yanık vakası hastaların çoğunun Adana ve başka illere gitmelerini zorunlu hale getiriyor. AMATEM'in (Alkolle Mücadele Merkezi) olmayışı birçok alkol müptelasının kayıp edilmesi ve hem ailesi için hem de toplum için sorun haline gelmesi anlamına gelir. İlimizde donanımlı bir AMATEM merkezi faaliyet gösterirse ve şefkatli çalışanları olursa eminim ki uyuşturucuya müptela olan birçok gencimiz hem ailelerine hem de topluma tekrar kazandırılmış olur. Niye Batman halkına böyle bir imkân sağlanmıyor? Gastro Entroloji Uzman sayısının yetersiz oluşundan Kolonoskopi ve Endoskopi hastalarına dört aya varan randevular veriliyor. Ultrason hastasına 45 güne varan randevular veriliyor. Kulak burun boğaz hekimi eksiği var. Fizik tedavi hekim eksiği var. Otomasyon elemanlarının eğitilmelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Hastanede temizlik yapılmakla birlikte temizlik elemanı eksiği var."

"Bu hâl Batman için bir utanç tablosudur"

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine ilişkin de bilgiler aktaran Şahin, "Batman'da yılda ortalama 10 bin çocuk doğuyor. Bu doğumların büyük bir kısmı Kadın Doğum Hastanesinde gerçekleştiriliyor. Öncelikle bu hastane gerek yatak sayısı olarak gerekse fiziki şartları itibariyle çok yetersiz kalmaktadır. Öyle ki bazı durumlarda bir yatağa iki çocuğun yatırıldığını duymuştuk fakat tek yatağa yeni doğum yapan iki bayanın yatırıldığını duyduğumda hayretler içinde kaldım. Bu hâl Batman için bir utanç tablosudur, Batman halkına hakarettir ve Batman'ın ne kadar sahipsiz olduğunu gösteriyor. Yıllardır yapımı süren bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi inşaatı vardır. Yıllar önce bitirilmesi gerekirken yüklenici firmanın yetersizliği sebebiyle birkaç yıl ara verildi, yeni ihaleyle tekrar aynı firmaya/müteahhitte verildi. Bunun birkaç defa tekrar edildiği söyleniyor. İhale yasası ve koşulları Batman için geçerliliğini mi yitirdi? Burada ne gibi oyunlar oynanıyor bilmiyoruz ancak bildiğimiz şu; çok ciddi şaibeler konuşuluyor." ifadelerini kullandı.

Hastanede çok sayıda yan dallarda çocuk doktor eksiğinin bulunduğunu dile getiren Şahin, "Mevcut hastanede yan dallar denilen; çocuk radyolojisi, çocuk endokrini, çocuk nörolojisi bulunmuyor. Yeni Doğan bölümü yetersizdir. Yeni yapılmakta olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile mevcut Bölge Hastanesinin birleştirilip 3B statüsüne çıkarılmak isteniyormuş. Bu, kısa sürede sıkıntıları bir nebze giderse de uzun vadede yine tıkanır ve aynı sorunlarla karşılaşılır." şeklinde konuştu.

"Bir an önce 500 yataklı devlet hastanesinin yapımına başlanılmalı"

İlin sağlık sorunlarının giderilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili de konuşan Şahin, şunları söyledi: "Yeni devlet hastanesinin bir an önce yapılmaya başlanması ve 500 yataktan aşağı olmaması gerekir. Zira bugün başlansa bile 5 yıla kadar bitirilemeyecektir. Bu da Batman halkının daha uzun yıllar mevcut sağlık sorunlarının arttırılmış şekliyle boğuşacağını gösteriyor. Bir Eğitim Araştırma Hastanesinin yapılmasını istiyoruz. Çünkü kariyer yapmak isteyen doktorlar bir Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yapmakla yükselebilirler. Bu ortam Batman'da bulunmadığı için kariyer yapmak isteyen doktorlar bu imkânların olduğu yerlere gidiyorlar. Batman halkı bir doçente, bir profesöre muayene olmaya layık değil midir? Niye halkımıza bu şans verilmiyor?"

"Tıp Fakültesi kurulmalı"

Batman Üniversitesine bağlı bir Tıp Fakültesinin kurulması gerektiğine işaret eden Şahin, "Nüfusu Batman'ınkinden oldukça daha az olan Bingöl ve Siirt gibi illerde Tıp Fakültesi bulunduğu ve yapılmakta olduğu halde Batman'da yapılmıyor olması büyük bir eksikliktir. Oysa gelişmekte olan çoğu ilde şehir hastaneleri yapılmaktadır. Yeni yapılmakta olan Kadın Doğum ve Çocuk hastalıkları Hastanesinin Bölge Hastanesiyle birleştirilmesinde tam donanımlı bir acil servisin yapılması faydalı olacaktır. Eski Devlet Hastanesinin Onkoloji veya Göğüs Bölümü gibi bir dal hastanesine dönüştürülmesini istiyoruz. Hürriyet Mahallesinde açılacak olan semt polikliniğinde acil servisin açılmasını istiyoruz. Yeni alınan 6 ambulansın fiziki şartlardan dolayı devreye konulmadığı bilgisini aldık, bu fiziki engellerin bir an önce kaldırılması gerekir." dedi.

"Liyakate önem verilmeli"

Başta İl Sağlık Müdürlüğü olmak üzere hastane yöneticilerine çağrıda bulunan Şahin, "Yönetimsel eksikliklerin oluşmaması için personel görevlendirilmesinde liyakate önem veriniz. Sağlık sektöründe ciddi ihaleler yapılmaktadır, bu ihaleler yapılırken şeffaflığa ve KİK kurallarına uyulmasında titizlik gösterilsin, böylece şaibelere mahal verilmesin. Hekimlerimiz, sıra alamayıp muayene olmak isteyen hastalara müsamaha gösterin, hasta psikolojisini bilenler olarak mümkün mertebe muayene ediniz geri çevirmeyiniz. Hastane ve sağlık merkezlerimizde muayenelerin öğleden sonraya da alınmasını istiyoruz. Bu çağrımızı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yöneticilerinin özellikle dikkate almalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Halka çağrı

Halka da çağrılarının olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti: "Halkımızın-hasta ve yakınlarının başta doktorlar olmak üzere sağlık personeli ve çalışanların zor şartlar altında bizlere hizmet ettikleri, bizim için koşuşturdukları bilinciyle hareket edip, sabırlı ve nazik davranmalarını istiyoruz. Halkımızın hastanelerimizi iyi kullanmalarını, kurallara riayet etmelerini istiyoruz. Halkımızın kesinlikle hiçbir şekilde doktor ve diğer çalışanlara karşı kaba kuvvet kullanma yanlışına düşmeyip varsa şikâyetleri uygun şekilde yetkililere bildirmelerini istiyoruz. Halkımızın acil servisleri gereksiz yere meşgul etmemelerini istiyoruz. Halkımızın mevsimsel hastalıklarda aile hekimlerine başvurmaları, hastanenin acil servislerini ve iş yoğunluğunu hafifleteceğini bilmelerini isteriz. Sıra alımında yoğunluğun yaşanmaması için halkımızın randevu sistemini kullanmalarını istiyoruz."

"İlimizde bir lobi oluşturulmalı"

Batman'da sağlık sorunlarının çok olmasının başta Batman'ın sahipsiz olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çeken Şahin, "Başta halkımızın sorunlarını takip ve çözmek için parlamentoya gönderdikleri 5 milletvekilinin şunu bilmeleri gerekir ki, bu sorunların hallolmaması onların ayıbı ve eksiğidir. Bir partiye mensup dört milletvekilinin Batman'ımızın sorunlarıyla ilgilenmedikleri başka meşguliyetlerinin olduğunu biliyoruz. İktidar milletvekili bir şeyler yapıyor ise de çok yetersiz kaldığı ortadadır. Başta Batman Valisi olmak üzere bu anlamda katkı sunabilecek kim varsa bu sıkıntıların giderilmesi için ciddi bir çaba içine girmelerini istiyoruz. Bu bağlamda başta Batman Valisi olmak üzere siyasi partiler, STK'lar, odalar, kurum yöneticileri ve kanaat önderleri, basın ve medya bir lobi oluşturup ilimizin bu sorunlarını çözmek için düzenli bir program dâhilinde çalışmalarının gerekliliğini hatırlatıyor ve istiyoruz. HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı olarak, Batman halkı adına bu sorunların takipçisi olacağız." diye konuştu. (İLKHA)



Yorumlar (0) Yorum Ekle

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön