Menü

Batman Basın

Geri Dön

​Tarihi Er-Rızk Camisi için taşıma denemesi yapıldı

15 Aralık 2019, 13:45

Ilısu Baraj Gölü Projesi kapsamında Batman'ın Hasankeyf ilçesinde bulunan tarihi yapıların taşınma işlemleri sürüyor. 610 yıllık bir tarihe sahip olan Er-Rızk Camii'nin taşınması için başlatılan çalışmalar son aşamasına geldi.

Ilısu Baraj Gölü Projesi kapsamında Batman'ın Hasankeyf ilçesinde bulunan tarihi yapıların taşınma işlemleri sürüyor.

Bu kapsamda, daha önce minaresi taşınan ve 610 yıllık bir tarihe sahip olan Er-Rızk Camii'nin taşınması için başlatılan çalışmalar son aşamasına geldi. Tarihi Er-Rızk Camisi için taşıma denemesi yapıldı.

Ilısu Baraj Gölü Projesi baraj göleti altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında, 12 Mayıs 2017 yılında ilk olarak Zeynel Bey Türbesi taşındı.

Zeynel Bey Türbesi'nin taşınmasının ardından Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Eyyubi (Kızlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliye kapısı (Taçkapı), çeşmesi ile minaresi ve Er-Rızk Camii minaresi taş taş sökülerek Kültürel Park Alanı'na taşındı. Kalan diğer eserlerin taşınması için çalışmalar devam ediyor.

Asırlık Er-Rızk Camii'nin taşınması için Hasankeyf'in tarihi çarşısı olan Kale Sokağı'ndaki esnaflar, 4 Kasım 2019 tarihinden itibaren yeni Hasankeyf'e taşınıp tamamıyla boşaltılan sokakta caminin parçaları taşınması için yol yapıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürlüğü, "Ilısu Projesi kapsamında Hasankeyf ilçesinde taşınacak 7'nci ve son eser olan Er-Rızk camisinin deneme çalışması yapılarak taşıma yolu test edildi. Er-Rızk camisinin ana yapısının Arkeopark alanına taşınması 16 Aralık Pazartesi gerçekleştirilecektir. Hayırlı olmasını temenni ederiz." denildi. (İLKHA)

Yorumlar (0) Yorum Ekle

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön