Menü

Batman Basın

Geri Dön

Kırmızı et fiyatları 50 TL'yi aştı

24 Şubat 2020, 13:33

​Besicilerin hayvanlarını piyasaya sürmedikleri için kırmızı et fiyatının yükselmesinden dert yanan kasaplar, devletin soruna çözüm bulmasını istedi.

Yaklaşık 2 yıldır 40 TL'ye tüketiciye satılan kırmızı et, şimdilerde ise 50 TL'nin üzerinde reyonlarda satışa sunuluyor.

Et fiyatların yüksek oluşunu canlı hayvan sayısının az oluşuna bağlayan kasaplar, durumun hem kendilerini hem de vatandaşı zor durumda bıraktığını belirtiyor.

Kasaplar, et fiyatını artırmak için hayvan satıcılarının piyasaya hayvan satmadıklarından dolayı özellikle bölge genelinde canlı hayvan bulmakta sıkıntı çektiklerini ifade ediyor.

İşlerinin olumsuz etkilediğini söyleyen kasaplar, hükümet yetkililerinin acilen soruna çözüm bulmasını istedi.

İvme Et Entegre Tesisi yetkilileri ise son bir aydır yaşanan sıkıntıdan dolayı hayvan kesiminin yarı yarıya düştüğüne dikkat çekti.

"2 senedir sıkıntı çekmiyorduk"

Et fiyatının yükselmesinin sadece kendilerine değil aynı zamanda vatandaşa da olumsuz yansıdığını belirten Batmanlı kasaplardan Bayram Rüzgar, "Son zamanlarda et fiyatının yükselişinden dolayı hem biz kasaplar olarak sıkıntı çekiyoruz hem de halk et alımında epey bir sıkıntı çekiyor. Bu iki senedir etin fiyatının 40 civarında oluşundan dolayı hem biz sıkıntı çekmiyorduk hem de halk en azından gönül rahatlığıyla et alabiliyorlardı. Ama son 20 gündür fiyatların birden yükselişi, 50 bandına çıkışından dolayı hayvan temin etme noktasında çok sıkıntı çekiyoruz. Bunu müşteriye izah etme noktasında da sıkıntı çekiyoruz." dedi.

"Hayvan ve yem desteği maliyeti düşürür"

Kırmızı ette yüzde 20'lik bir fiyat artışının söz konusu olduğunu aktaran Rüzgar, "Türkiye'ye et girişi yapılmıyor ve yem fiyatı yüksek olduğundan dolayı hayvan sahipleri de etin fiyatını yükseltmek zorunda kaldı. Hayvan ve yem desteğinde bulunulduğu zaman hayvan maliyeti düşer ve bu dolayısıyla kasaplara da yansır. Mümkün mertebe etin dışarıya gitmemesini sağlasınlar." diye konuştu.

"Hayvan bulamıyoruz"

Et fiyatındaki artışın hem kendilerini hem de vatandaşı mağdur ettiğini vurgulayan bir diğer kasap Mehmet Ali Rüzgar ise şunları söyledi:

"Şu anda tüketiciler mağdur olduğu kadar kasaplarda mağdurdur' diyebilirim. Tüketici kasaba gittiği zaman en azından et bulabiliyor ama biz kasaplar hayvan pazarına gittiğimiz zaman hayvan bulamıyoruz. Hem büyükbaşlarda hem de küçükbaşlarda sıkıntı çekiyoruz. Bundan bir ay önce et fiyatı yaklaşık 40-42 TL iken şu anda tavan yaptı, 50 TL'ye çıktı."

"Devlet buna el atmalı"

Hayvan bulmakta zorlandıklarını, hayvan kesiminin büyük oranda azaldığını dile getiren Rüzgar, "Küçükbaş hayvanlar Irak'a gidiyor. Irak'taki tüccarlar Batman'dan tırlarla canlı hayvan alıp sınırdan kaçak yollarla götürüyorlar. Böyle olunca bizler ve tüketiciler mağduriyet yaşıyoruz. Türkiye'de 50 bin hayvan besicisi var. Onlar piyasaya sürmek istemiyorlar. Hayvan fiyatının daha da yükselmesini istiyorlar. Devletin bir an evvel buna el atması gerekiyor. Buna el atmadıkları takdirde bu fiyat 50 TL'yi geçecektir. Hayvan ithal edilmelidir. Hükümetin bunu dile getirmesi bile fiyatların inmesine sebep olur. Maalesef hükümet bu konuda sessizdir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Yorumlar (0) Yorum Ekle

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön