Lütfen bekleyin..


Abdurrezzak ÇELİK

MÜLAKAT & GÜVENLIK SORUŞTURMASI

06 Nisan 2021, 18:53 - Okunma: 1366

Türkiye’deki eğitim sistemi ve bir öğrencinin eğitimin sonunda gösterdiğin başarı tablosu içerisinde büyük boşluklar hep var olmuştur. Var olan boşluklar içerisinde de bazıları bazılarına zulüm etmiş, güçlü ve arkası olan birileri, mazlum ve bürokraside tanıdığı olmayanın hakkına tecavüz etmişlerdir. Bu açık, yasalarda mevcut olduğundan dolayı hükümetler değişmişse de asıl olan sıkıntı devam etmiştir.

Ülke insanının çoğunun maddi açıdan sıkıntıları herkesin malumudur. Bu sıkıntılara rağmen her aile efradı, zorluklara göğüs gererek evlatlarını okumaya teşvik noktasında canla, başla gayret gösterirler. Bu gayret ve teşvik neticesinde koşu maratonu başlar. Öğrenci için dersleri verme, aile için de para yetiştirme yarışı son sürat devam eder.

Yarış, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversiteden sonra da devam ediyor. Daha fazla çalışma ile meslek dalı için KPSS’ye giriliyor. Derken eğitim süreci başarılı-başarısız bir şekilde tamamlanıyor. Başarısız olanlar için herkes üzülüyor. Sonuçta 20 yıl okumuş birisinin elinde farklı bir mesleğin olmadığına da hepimiz şahidiz. Ama asıl üzülme başarılı olduğu halde ataması bir türlü olmayan, alım noktasında herhangi bir girişim olmayanadır.

Önü açık olan bölümlerin ataması olmaya başlanıyor. Kıt kanaat çalışma neticesinde evladını okutmuş aile ve canını dişine takmış öğrenciler için heyecan zirveyi buluyor. Ama o da ne? Önü açık olsa da, puanlardan derece de yapılmışsa (dayısı) olmayanların bekletilme süreci-serüveni başlıyor.

İşte burada adına “Mülakat ve Güvenlik Soruşturması” dediğimiz mağduriyetler başlıyor. Üniversite ve KPSS,  dereceyle de bitirilmişse sonuç değişmiyor. Çünkü, Oradaki kriter sınavla veya kendi alanlarıyla ilgili bir bilginin veya ilmin kriterleri para etmiyor. Maalesef devletin belirlemiş olduğu sistemi oradaki görevli ve yetkilinin kendisine göre yorumladığı yada önüne gelen dosyadaki kişilerin başarılı sayıldığı bir hak yeme makinasına dönüşmüştür.

Üzülerek şahit oluyoruz. Günümüz Türkiye’sinde sadece inancından dolayı ve bazen de memleketinden dolayı böyle bir ayrımcılığa tabi tutulma olabiliyor. Aynı zamanda babasının-amcasının-dayısının (kişiler değişse de sonuç aynı) işlemiş olduğu bir suçtan dolayı 20 yıllık eğitim birikim heba edilebilir. Adı konulmamış ve metne dökülmemiş kriterler başlığı altında memur adayının elenmesi doğru olmayan davranış olarak görüyor, bu zulmün biran önce önüne geçilmesi gerektiğinin kanaatini taşıyorum.

Mülakat ve güvenlik soruşturması başlı başına çarpık bir anlayışın neticesidir. Bu ikisinin sistem olarak komple kaldırılması lazım. Hangi iktidarın elinde olursa olsun sopa haline dönüşebilecek gayri hukuki ve gayri ahlaki bir uygulamalardır bunlar. Derece yapmış bir kimsenin mülakatta elenmesi ya da kan bağıyla bağlı birinin işlemiş olduğu suçtan dolayı güvenlik soruşturmasına takılması izah edilebilir bir durum değildir.

Durum bundan ibaretken, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen güvenlik soruşturmasının ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi’ adıyla yeniden TBMM gündemine getirilmesi, ya önceki hak ihlallerinden ders alınmamışlığın göstergesi yada vurdum duymaz tavırların neticesidir.

Yaşanılabilir bir Türkiye için gerek hükümetler, gerek siyasiler ve gerek de halkın kendisi, önceki hak ihlallerinden ders çıkarıp geleceği ona göre şekillendirme çabası içerisine girmelidirler. Aksi takdirde hak ihlallerinin sonucundan doğan zulüm, hükümetler ile beraber halkın kendisini de tepetaklak edecektir. Şu da bir gerçektir ki, “Zulüm ile abad olanın akıbeti berbat olur” sözü tam da bu misallerimize örnektir.

Herkesin liyakat ile görevini sürdürdüğü adaletli günlerde buluşmak ümidiyle, adaletten ayrılmayın.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
691 gün önce
803 gün önce
866 gün önce
991 gün önce
1026 gün önce
1033 gün önce
1082 gün önce
1118 gün önce
1125 gün önce
1132 gün önce
1215 gün önce
2158 gün önce
2640 gün önce
2676 gün önce
2682 gün önce
2753 gün önce
2829 gün önce
2915 gün önce
2949 gün önce
2978 gün önce
2998 gün önce
3020 gün önce
3034 gün önce
3062 gün önce
3173 gün önce
3245 gün önce
3291 gün önce
3281 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=