Menü

Batman Basın

Geri Dön

Molla Ağırman: Yaşlılara saygı imani bir görevdir

20 Mart 2024, 11:35

"18-24 Mart Yaşlılar Haftası" dolayısıyla açıklama yapan Molla Mehmet Eşref Ağırman, yaşlılara saygı göstermenin İslam dininde imani bir görev olduğunu söyledi.

İslam dininin yaşlılara büyük önem verdiğini, yaşlıların bereket vesilesi olduğunu belirten Ağırman, gençlere dikkat çekici uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Peygamber Efendimizin birçok hadisinde yaşlılara büyük önem verilmesi gerektiğini vurguladığını ifade eden Ağırman, "Dinimize göre büyüklerimize saygı göstermek zorundayız. Bu da imanın bir gereğidir. Özellikle anne ve baba konusunda Allah Teâlâ ayeti kerime de, 'Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle' buyurmaktadır." dedi.

"Yaşlılarımızın kalplerini incitmemeliyiz"

Yaşlılıktan dolayı insanın kalbinin zayıfladığını, yaşlıların hassaslaştığını kaydeden Ağırman, "Yaşlıların kalpleri çocuklar kadar yumuşuyor. Dolayısıyla kalplerini içitmemek için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Peygamber Efendimizin tehditkâr hadisinde 'Anne ve babasına veya bunlardan birine yetişip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimsenin de burnu sürtülsün' diyerek hem tehdit hem de kınama manasını taşıyor. Başka bir hadisi-i şerifte 'Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir' buyuruluyor. Dolayısıyla Müslümanlar olarak bu hadis bile bizlere yeterlidir." diye konuştu.

"Yaşlılarımıza saygıda kusur etmemeliyiz"

Büyüklere karşı saygı göstermek gerektiğini ifade eden Ağırman, "Bu illaki babamız, amcamız ya da dayımızın olması gerekmez. Gerek sokakta olsun, gerek çarşıda olsun, gerek evde olsun, gerek bir yerde otururken olsun onlara saygı ve öncelik vermemiz gerekmektedir. Hatta Peygamber Efendimiz bir seferinde yanına gelen bir yaşlıya kendi yerini vermiştir. Peygamber Efendimiz, 'Allah Teâlâ, yaşından ötürü bir ihtiyara saygı gösteren gence, yaşlılığında hizmet edecek kimseler lütfeder' diye buyurmaktadır. Dolayısıyla nasıl ki bugünün gençleri dünün yaşlılarıysa, bunun gençleri de yarının yaşlıları olacaklardır. Bundan dolayı yaşlılarımızı asla azarlamamamız lazım ve saygıda kusur etmememiz gerekir." dedi.

"Merhamet görmek istiyorsak merhametli olmalıyız"

Yaşlılara saygı konusunda anne ve babalara büyük görevler düştüğünü ifade eden Ağırman, şöyle devam etti:

"Anne ve babalar olarak üzerimize düşeni yapmamız lazım. Çocuklarımıza yaşlılara karşı saygı göstermenin ne kadar önemli olduğunu, dinimizde ne kadar değerli ve önemli bir şey olduğunu aşılamamız lazım. Yaşlılarımız bizim geleceğimiz ve doğal hazinemizdir. Peygamber Efendimiz başka bir hadisinde 'Allah Teâlâ yaşlılarınızdan dolayı sizlere merhamet ediyor, yaşlılarınızla siz merhamet ediliyorsunuz ve yeryüzündeki insanlar birbirinize merhamet edin ki Allah Teâlâ'da sizlere göklerden merhamet indirsin' buyuruyor. Eğer bizler merhamet görmek istiyorsak merhamet göstermemiz lazım." (İLKHA)

Yorumlar (0) Yorum Ekle

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön