Lütfen bekleyin..



“Genç yaşta evliliklerle ilgili yeni düzenleme yapılmalı”

07 Kasım 2019, 10:45 - Okunma: 1309

Genç yaşta evlendikleri gerekçesiyle binlerce insanın mağdur edilip, cezaevine konulduğunu anımsatan Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Yusuf Tanrıseven, hükümetin buna yönelik bir an önce yeni bir düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

Genç yaşta evliliğin suç olmaktan çıkarılması gerektiğini belirten Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Yusuf Tanrıseven, hükümetin buna yönelik bir an önce yeni bir düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

Genç yaşta evlendikleri gerekçesiyle binlerce insanın mağdur edilip, cezaevine konulduğunu anımsatan Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Yusuf Tanrıseven, genç yaşta evliliğin toplumun bir gerçeği olduğunu, bunun bu şekilde kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Genç evlilik mağdurlarının mağduriyetlerine bir an önce son verilip, genç yaşta evliliklerle ilgili bir düzenlemenin yapılmasını gerektiğini vurgulayan Tanrıseven, genç yaşta evliliğin tamamen suç olmaktan çıkarılmasına yönelik bir çalışmanın başlatılması gerektiğini kaydetti.

“Toplumun gerçeğini soyutlayamayız”

Genç yaşta evlendikleri gerekçesiyle çok sayıda mağdur vatandaşın olduğunu aktaran Tanrıseven, “Genç yaştaki evlilikler aslında toplumumuzun bir gerçeğidir. Toplumumuzu bundan çok da soyutlayamayız. O yüzden bununla ilgili bir düzenleme yapılması gerekiyor. Toplumda genç yaşta evlendikleri için çok sayıda mağdur var. Genç yaşta evlenen birçok insan var. Bunların çocukları da olmuş ama bakıyorsunuz üzerinden 7-8 yıl geçmiş olmasına rağmen eşleri cezaevine girmiş. Bu insanların, tecavüzcülerle aynı kefeye konulup aynı şekilde yargılanmaları, aynı cezaları almaları, aynı koğuşta kalmaları toplum vicdanını yaralıyor.” dedi.

“Severek evlenenleri tecavüzcü olarak görmek doğru değil”

Genç yaşta evliliklerle ilgili bir düzenlemenin yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Tanrıseven, “Kamuoyunun bu yöndeki talebine hükümet kayıtsız kalamaz. Önümüzdeki yargı reformu paketinde bununla ilgili bir düzenleme yapılması bekleniyor. Bu insanlar, severek evlenen insanlardır. Bunların tecavüzcü olarak görülmesi doğru değildir. Yeni yargı paketiyle bu insanların mağduriyetinin giderileceğini düşünüyorum. Artık bu insanların hepsi cezaevinden çıkmalıdır.” diye konuştu.

“Devlet eliyle mağdur oluyorlar”

Genç yaşta evlenenlerin devlet eliyle mağdur duruma düşürüldüklerine dikkat çeken Tanrıseven, “Bu insanlar aslına bakacak olursak devlet eliyle mağdur oluyorlar. Bu aslında yasanın mağduriyetidir. Yasadan gelen bir mağduriyet… Tabi yasalar toplumun ihtiyaçlarına göre hazırlanmadığı zaman böyle sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Ama hükümetlerin de görevi bu gibi sıkıntıları, ortaya çıktığı zaman düzeltmek, bir an önce bu mağduriyetleri gidermektir. İnanıyorum ki, biraz gecikmeli de olsa bu mağduriyetler giderilecektir.” ifadelerini kullandı.

“Mağduriyetlere kayıtsız kalınamaz”

Hükümetin mağdurların sesine kulak vermesi gerektiğini ifade eden Tanrıseven, konuşmasına şöyle devam etti:

“Çünkü bu konuda mağduriyet var ve mağduriyet varsa buna kayıtsız kalınması mümkün değildir. Bu konuda hükümet bu ihtiyacı gördü ki, herhalde yeni yargı reformu paketine bu konuyu eklemeyi düşünüyor. Demek kulak veriyorlar, ama işin açıkçası biraz geç oldu. İnsanlar bu süreçte mağdur oldu, çocukları dışarda sahipsiz kalanlar var. Gecikmeli de olsa seslerine kulak verildiğini düşünüyorum. En azından geç de olsa bir nevi adalet tecelli edecektir.”

“Mağduriyetlere bir an önce son verilmeli”

Çoğu Avrupa ülkelerinde bile genç yaşta evliliklerin teşvik edildiğini aktaran Tanrıseven, bununla ilgili yeni bir düzenlemenin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Tanrıseven, “Batı ülkelerinde bu tür ilişkiler suç olarak görülmüyor. Onlarda bile suç olarak görülmüyorsa bizde tamamen genç yaşta evliliğin suç olmaktan çıkarılması gerekiyor. Genç yaşta evlenen insanların cezaevine girmesi ciddi bir garabettir. O yüzden bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Mahkemeler bunlarla ilgili infazın durdurulmasına yönelik bir karar verip o mağduriyetlerin giderilmesi için geçici çözüm bulabilirler. Bu yönde bir çalışma yapılmalıdır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Siirt'te bir polisi yaralayıp olay yerinden kaçan şahsın aracı Batman&#..
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala rengârenk şeker çeşitleri tezgâhl..
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terör d..
Batman Üniversitesinde faaliyet yürüten öğrenci toplulukları, siyonist işga..
Batman'da ekiplerin dur ihtarına uymayarak kaçan bir araçtan yola atıla..
Batman'ın ilk ve tek yeraltı geçinde yaşanan sorunların bir türlü çözüm..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=