Lütfen bekleyin..



SAĞ-ÇEV Başkanı Sıtkı Güneş: "Yeterli sayıda hemşire istihdamı sağlanmalı"

11 Mayıs 2020, 22:59 - Okunma: 17832

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sıtkı Güneş, "12 Mayıs Hemşireler Günü" dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Güneş, modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen Florance Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs'ın tüm dünyada "hemşireler günü" ve 12-18 Mayıs ise "hemşirelik haftası" olarak kutlandığını anımsattı.

Hemşirenin her ortamda, ister hasta ister sağlıklı olsun her yaştaki bireye, ailelere, gruplara ve topluluklara baktığını belirten Güneş, şöyle devam etti:

"Hemşirelik hizmetlerinin ağır koşullarda yürütülmesi nedeniyle bu meslekte çalışanların problemlerinin her geçen gün arttığını, buna karşılık hak ettikleri saygınlığı göremediklerini, salgın hastalıklarda, savaşlarda, özelikle günümüzde Covid-19 ile mücadelede korkusuzca ve sabırla görev yapan hemşireler ne yazık ki bugün saygınlığını kaybetmiş bir mesleği icra etmektedirler. Yoğun tempoda çalışmalarına rağmen, hasta ve yakınlarının sözlü ve fiili saldırılarına maruz kalmaktalar, buna karşılık beklentileri yerine gelmemektedir. Hemşirelik hizmetini yürütmek özveri ister. Sabır ister. Bu mesleği yürütebilmek için insan sevgisi ve şefkatle dolu yürek ister. Bu mesleği icra edenlerin tek kazanımları hizmetin manevi yönüdür. Dünyanın en zor mesleklerinden biridir. İnsanları ayırt etmeden hizmet verirler. Yardıma muhtaç insanlara el uzatırlar. Hemşireler, becerikli, hızlı, uyumlu ve sabırlı insanlardır."

"Yıpranma payı verilmelidir"

Hemşirelerin de branşlaşmasının sağlanması gerektiğini vurgulayan Güneş, "Ülkede branşlaşma olmadığı için hemşireler farklı alanlarda çalıştırılmaktadır. Bu nedenle ameliyathane, yoğun bakım, onkoloji ve benzeri alanlarda hemşireliğin branşlaşması sağlanmalıdır. Hemşire sayısının az olması, çalışma süresinin uzamasına ve sürekli nöbet tutulmasına neden olmaktadır. İnsanlarımızın daha kaliteli ve verimli hizmet alabilmesi için, hemşirelik hizmetini yürüten sağlık çalışanlarının yukarıda saydığımız problemlerinin dışında; yıpranma payı verilmelidir. Döner sermaye ek geliri emekliliğe yansıtılmalı, 3600 ek gösterge hakkının verilmesi, hasta ve yakınları tarafından uygulanan şiddet, hastalık gibi riskler acil olarak önlenmelidir." diye konuştu.

"Yeterli sayıda hemşire istihdam edilmeli"

Hemşirelerin, görevleri dışında başka işlerde çalıştırılmaması gerektiğini belirten Güneş, "Mesleklerinde ilerleyebilme imkânı tanınmalıdır. Hemşire sayısının azlığı nedeniyle oluşan problemleri gidermek için yeterli sayıda hemşire istihdamı sağlanmalıdır. Hemşirelik mesleğinin branşlaşması sağlanarak mesleğin onuru ve saygınlığı kazandırılmalıdır. Hemşirelere, meslekleriyle ilgili planlama ve mesleğini temsil edebilme yetkisi ve hakkı tanınmalıdır. Hemşireler için daha iyi, güvenilir ve kaliteli ortamlarda, çalışması temennisiyle hemşirelerin hemşireler gününü kutluyorum." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..
Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte artış gösteren kene vakalarıyla il..
7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevre..
Allah'ın insana verdiği en önemli nimetlerden birinin sağlık olduğunu b..
Batman'da yanlış kan verildiği iddia edilen 24 yaşındaki talasemi hasta..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=