Lütfen bekleyin..



Suudi Krallığının hac ve umre yasağı, hac malzemesi satan esnafları olumsuz etkiledi

30 Eylül 2020, 17:42 - Okunma: 4610

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) nedeniyle Müslümanların en önemli ibadetlerinden biri olan hac ziyaretine bu yıl Suudi rejiminin yurt dışından hacı kabul edilmeyeceği açıklaması, Türkiye'deki hac malzemesi satıcılarını mağdur etti.

Normalleşme süreciyle beraber hac ve umre sezonunun açılmasını bekleyen Batmanlı hac malzemesi satıcıları, Suudi Krallığı'nın aldığı kararın ardından büyük bir hayal kırıklığına uğradılar.

Suudi Krallığı'nın aldığı karara üzülen esnaf, yaklaşık 8 aydır iş yapamadıklarını, bu durumun devam etmesi halinde çok zor durumda kalacaklarını belirterek, vergi ve giderleri konusunda yardım talebinde bulundular.

"Sektör durma noktasına geldi"

Yaklaşık 44 yıllık esnaf olduklarını ve 12 yıldır hac ürünleri sattığını ifade eden Mehmet Sait Açan, işlerinin durma noktasına geldiğini belirtti.

Açan, "1976'dan bu yana Batman'da faaliyet gösteren bir şirketiz. Son 12 yıldır hac ve umre malzemelerine yönelik hediyelik eşya satarak geçimimizi sağlıyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkileyen pandemiden dolayı bütün sektörlerin zarar görmesiyle beraber yurt dışı yasaklarının başlaması, hac ve umreyi de kapsaması bu sektörü durma noktasına getirdi. Yaklaşık 8 aydır hac malzemesi satamadığımızdan dolayı çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz." dedi.

Suudi Krallığının hac ve umre yasağı, hac malzemesi satan esnafları olumsuz etkiledi

"Hacılar ekonomiye can suyu katıyorlardı"

Her yıl binlerce adayın hac ve umreye gitmesi, Batman ekonomisine ciddi katkı sağladığını söyleyen Açan, "Sadece Batman şehrimizde yaklaşık 5 bin hacı adayımız vardı. Bununla beraber binlerce umre adaylarımız ziyaretlerini gerçekleştirirken, ekonomiye de bir can suyu katıyorlardı. Pandemiden dolayı oluşan yasaklarla beraber birçok sektör gibi hac malzemesi sektörü de çok ciddi sekteye uğradı. Normalleşme süreci ile beraber bölgemizde kültürel bir gelenek olan düğünlerde hediyelik seccade gibi parçaların verilmesi, satışlarımızı bir nebze de olsa etkiliyor. Bu sayede Allah rızkımızı gönderiyor elhamdülillah." ifadelerini kullandı.

"Esnafımızın çok ciddi bir işletme gideri var"

Pandemi sürecinde İŞKUR üzerinden personeller için kısıtlı çalışma ödeneğinden yararlandıklarını dile getiren Açan, şunları söyledi:

"Personel desteği dışında çok ciddi bir destek almamakla beraber hamdolsun yine de bir şekilde işlerimizi yürütmeye gayret ediyoruz. Esnafımızın çok ciddi bir işletme gideri var. Bu işletme giderleri altında esnafımız eziliyor. Bunu sıralamak istersek kira, personel, elektrik, doğalgaz ve vergi gibi bir sürü giderlerimiz var. Devletimiz esnafımıza bu konuda bir ödeme kolaylığı, bir rahatlatma politikası uygularsa devlet millet el ele mantığıyla inşallah bu süreci iyi atlatabileceğimize inanıyorum. İnşallah bu hastalık ülkemizden ve tüm dünyadan etkisini yitirir ve her şey normale döner diye ümit ediyoruz."  

Suudi Krallığının hac ve umre yasağı, hac malzemesi satan esnafları olumsuz etkiledi

"Satışlarımız yüzde 80 durmuş"

Satışlarının yüzde 80 düştüğünü ifade eden bir diğer esnaf Hasan Sırlan, "Esnaf olarak pandemi sürecinden önce yaptığımız satışların yüzde 80'i durmuş. Geçimimizi sağlayamıyor, kiramızı ödeyemiyoruz. Hac ve umre malzemesi alan müşterilerimiz şu anda yok. Biz toptan satış yapan esnafız. İşyerinde daha önce 7-8 parça alan müşterilerimiz şu an ancak bir parça alabiliyor. Yani zor durumdayız. İnşallah bu Coronavirus belası hemen biter de bizde eski işimize kavuşuruz." temennisinde bulundu.

Suudi Krallığının hac ve umre yasağı, hac malzemesi satan esnafları olumsuz etkiledi

(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Günümüzde gittikçe azalan, İslam'ın büyük önem verdiği ticaret ahlakına..
Son zamlarla birlikte 12 kilogramlık tüpün fiyatı 680 lira, piknik tüpü ise..
Altın fiyatları son zamanlarda rekor üstüne rekor kırıyor. Altın fiyatları ..
2023 yılında Türkiye'nin ekonomisinin trilyon doları aşan ekonomiler ar..
Peygamber Efendimizin ticaret ahlakına çok önem verdiğini, bu nedenle ticar..
KOSGEB Batman İl Müdürü Mehmet Fidan, 2023 yılında 788 işletmeye 47 milyon ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=