Lütfen bekleyin..



Esnaf sicil affı istiyor

17 Kasım 2020, 13:10 - Okunma: 3925

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, beraberindeki heyetle birlikte çarşı merkezindeki ayakkabıcı esnafını ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi.

Ziyarette HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin'e yaşadıkları sıkıntıları anlatan ayakkabı satıcıları, pandemi ve döviz kurunun yükselmesinden dolayı iş yapamadıklarını, bu nedenle de ödemelerini yapmakta zorluk çektiklerini belittiler.

Satış yapamadıkları için çeklerini ödeyemediklerini söyleyen esnaf, pandemi sürecinde ceza alan çeklerinin kendilerini çok mağdur ettiğini ifade ederek kendileri için sicil affının yapılmasını talep etti.

HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin ise ödeyemedikleri çeklerine sicil affının gelmesini isteyen esnafa yetkililerin kayıtsız kalmaması gerektiğini söyledi.

Ziyaretlerde birçok iş yerinde müşterilerin olmadığını gördüklerini ifade eden Şahin, “Şu anda ayakkabıcılar pasajındayız, herhangi bir müşteri yok. Pandeminin de etkisiyle esnafın satışları tamamıyla düşmüş durumda. Ayakkabı esnafımızın başlıca şikâyetleri fiyat istikrarsızlığıdır. Bir ürünü sattıklarında bir sonraki ürünü aynı fiyata alamıyorlar. Haliyle bir nebzede olsa müşterilerine yansıtmak durumunda kaldıklarını söylüyorlar. Müşterinin de alım gücü düştüğünden tamamen satış yapamaz hale geldiklerini söylüyorlar.” dedi.

“Bankalar caddesi esnafı zor durumda bırakıyor”

Esnafın park sorununa da değinen Şahin, “Ulu Camii etrafında ayakkabı satan esnafın diğer bir şikâyeti de çevrede araç park yerlerinin olmamasıdır. Bu sorundan dolayı müşteri kaybettiklerini söylüyorlar. Buradan yerel yöneticilere sesleniyoruz; bu anlamda esnafımızın dinlenip bu soruna bir çözüm yolu bulunması gerekmektedir. Ayrıca esnaf pandemi sürecinden dolayı kâr edemediklerinden çeklerini ödeyemez duruma düştükleri ve bankalarında bu durumdan dolayı esnafı zor durumda bıraktıklarını söylüyorlar. Ödeyemedikleri çeklerine bir sicil affının gelmesi esnafı bir nebzede olsa rahatlatacaktır. Pandemi sürdükçe esnaf genel anlamda iş yapamaz hale geldi. Kimi esnaf kirasını zor çıkarırken kimisi de kirasını bile çıkartamıyor.” şeklinde konuştu.

“Hükümet makul ve gerçekçi politikalar gerçekleştirmeli”

Esnafın yaşadığı sorunların giderilmesine dönük adımların atılmasını isteyen Şahin, şöyle devam etti: “Hangi esnafımızla konuşmuşsak benzer ve ortak şikâyetler aldık. Ürünlerdeki fiyat istikrarsızlığı, dolar ve altın, hammaddenin yükselesiyle toptancılarda daha yüksek fiyata mal almak zorunda kalıyorlar. Pandemi sadece Türkiye ile alakalı değil bütün dünya ekonomilerini etkiledi ama esnafın ayakta kalabilmesi için hükümetin makul ve gerçekçi politikalar gerçekleştirmesi gerekir. Özellikle esnafın çek sorununa bankalar bir kolaylık sağlamalı. Bu da siyasi iradeye kalan bir şeydir.”

“Esnaf desteklenmelidir”

Konuşmasının devamında Şahin, “Yerel anlamda Batman Valisi ve yerel yöneticilerin esnafla bir araya gelip sorun ve sıkıntılarını dinleyerek bulundukları ortamlara dönük çözüm önerileri geliştirmeleri gerekir ki esnafımız bu sıkıntılardan bir an evvel kurtulsun. Ayrıca pandemi sürecinin de etkisiyle internet üzerinden yapılan alışverişlerin çoğalması ve satış yapan firmaların kira, işçilik ve zaman kaybı olmadıkları için daha seri satabiliyor. Bu durumda hem dükkân kirası veren hem de işçi çalıştıran esnaf zor duruma düşürüyor. Yetkililerin bu durum karşısında esnafın elini güçlendirip desteklemesi gerekiyor.” dedi.(İLKHA)









  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala hazırlıklarını tamamlayan Batman ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=