Lütfen bekleyin..



Kaz satışları pandemi nedeniyle durdu

26 Kasım 2020, 12:21 - Okunma: 3322

Batman’da 10 dönüm üzerine kaz çiftliği kuran Yusuf Okta, pandeminin kendilerini de etkilediğini belirterek yurt dışı satışlarının durduğunu söyledi.

Batman’da daha önce ticaretle uğraşan esnaf Yusuf Okta, işlerinin azalmasından sonra iyi gelir getirdiğini düşünerek kaz çiftliği kurdu.

Balpınar (Grêsira) beldesinde 10 dönüm üzerinde 700 kaz yetiştiren Okta, hedeflerinin 5 ay içerinde kaz sayısını 10 bine çıkarmak olduğunu söyledi.

Pandemiden dolayı şu anda işlerinin durma noktasına geldiğini belirten Okta, kazlara genel olarak yurt dışından talep olduğunu ifade etti.

“Hedefimiz 10 bin”

İşlerini severek yaptıklarını dile getiren kaz çiftliği işletmecisi Yusuf Okta, “Biz öncelikle tavuk çiftliği açmayı düşünüyorduk ama tavukların kaza göre güçsüz olması ve en ufak bir hastalıkta telef olma riski olduğundan dolayı kaz çiftliği açma kararı verdik. Kaz çiftliği açtığımıza pişman olmadık. Allah’a şükür şu ana kadar bir sorun ile karşılaşmadık. İnşallah 3 veya 5 ay sonra mevcut kaz sayımızı 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz. İşimizi severek yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Yaklaşık 150 bin liraya mal oldu”

Bir kazın yılda 80 ila 90 arasında yumurta yaptığını aktaran Okta, “Normalde esnaflık işi ile uğraşıyorum. Coronavirus’ten dolayı işimiz durunca biz de üretim işi yapmak istedik. Niyetimiz tavuk çiftliğiydi fakat kaz çiftliği açmak nasip oldu. Yerimiz büyük 10 dönümlük çiftliğimizde yaklaşık 700 kazımızı besliyoruz. Kaz çiftliği bize yaklaşık 150 bin liraya mal oldu. 1 kaz yılda 80 ile 90 arasında yumurta çıkarıyor. Kazların yumurta yapma sezonu şubat ayının başlarında başlayıp haziran ayına kadar sürüyor. Bizde bu süreçte kazlarımızı iyice besliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kaz müşterileri yurt dışından”

Aldığı hazır yumurtaları kuluçka manikasında yavru kaz olmaları için beklettiklerini ifade eden Okta, şöyle devam etti:

“Kuluçka makinasından çıkan yavruları bekletme makinamızda büyümeleri için muhafaza ediyoruz. Seneye inşallah kaz yavruları büyüdüklerinde kesimhaneye göndereceğiz. Kaz alan müşterilerimiz genelde Irak tarafından gelenler oluyor. Malum Coronavirus hastalığından dolayı şu anda ticaret dönmüyor. İnşallah bu virüs biter de dünya normale döner. Bizde dış ülkelere ticaretimizi yaparız.”

“Boş zamanımı değerlendiriyorum”

Pandemiden dolayı okulların kapanmasıyla boş vaktini kazlara bakarak değerlendiren kaz çiftliği bakıcısı lise son sınıf öğrencisi Veysel Nayman, “Lise son sınıf öğrencisiyim. Pandemi nedeniyle okulların kapalı olmasından dolayı boş zamanımı burada değerlendiriyorum. Yaklaşık iki aylık bir süredir buradayım. 3-4 yıldır hayvanlara hobi olarak bakıyorum. Kazlarımızın sabah yemini ve sularını veriyoruz. Ardından 1-2 saat kazları suya salıyoruz. Akşamüstü tekrar çiftlikte tekrar arpa ile mısır karışık yemlerini verip kazları kümeslerine alıyoruz.” dedi.(İLKHA)

Resimleri büyütmek için üzerine tıklayınız..

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Günümüzde gittikçe azalan, İslam'ın büyük önem verdiği ticaret ahlakına..
Son zamlarla birlikte 12 kilogramlık tüpün fiyatı 680 lira, piknik tüpü ise..
Altın fiyatları son zamanlarda rekor üstüne rekor kırıyor. Altın fiyatları ..
2023 yılında Türkiye'nin ekonomisinin trilyon doları aşan ekonomiler ar..
Peygamber Efendimizin ticaret ahlakına çok önem verdiğini, bu nedenle ticar..
KOSGEB Batman İl Müdürü Mehmet Fidan, 2023 yılında 788 işletmeye 47 milyon ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=