Lütfen bekleyin..



İkinci el araç piyasası durma noktasına geldi

06 Ocak 2021, 14:05 - Okunma: 3149

Pandeminin ilk aylarında oldukça hareketli olan ikinci el otomobil piyasası, son iki aydır satışlarda neredeyse durma noktasına geldi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) her sektörde olduğu gibi otomobil sektörünü de olumsuz etkiledi. Fabrikalarda sıfır araç üretimi durma noktasına gelirken yoğun talep nedeniyle ikinci el otomobillerin değeri ise yüzde 100 oranında arttı.

Türkiye genelinde olduğu gibi Batman’da da yaklaşık 2 aydır ikinci el araçların satışları durma notasına geldi.

Her yıl sezon sonunda piyasada durgunluğun yaşandığını ifade eden sektör temsilcileri, bu sene durgunluğun geçtiğimiz yıllara oranla çok daha fazla olduğunu söylediler.

İkinci el araç piyasasında büyük bir sıkıntının yaşandığına dikkat çeken sektör temsilcileri, hem kendilerinin hem de vatandaşların uygun fiyata araç almakta zorluk çektiğini belirttiler.

Batman Auto Store Derneği Başkanı Hasan Gönkök, İLKHA muhabirine, pandemiden ötürü kimsenin ikinci el araç satamaz duruma geldiğini söyledi.

“Araç piyasası durgunlaştı”

Vatandaşların da araç alamaz hale geldiğini belirten Gönkök, “İkinci el araba piyasasında sene sonlarında durgun olurdu fakat pandemi sürecinden dolayı hiç kimse araç satamaz hale geldi. Pandemi sürecinde araç fiyatları neredeyse yüzde 150’ye yakın artış olduğundan vatandaş da artık araç alamaz hale geldi. Pandemi sürecinde araç fabrikaları üretimi durduğundan ülkemize araç girişi olmaması bu da araç piyasalarının yükselmesine ve durgunlaşmasına neden oldu.” şeklinde konuştu.

“Fiyatlarda düşüş olmasına rağmen satışlar durgun”

Sıfır araçların olmamasının da piyasayı çok etkilediğini vurgulayan Gönkök, şöyle devam etti:

“Araç fiyatları düşecek mi, yükselecek mi bilemiyoruz. Yaklaşık iki aydır araç fiyatlarında düşüş olmasına rağmen satışlar durgun. Bir kaç otomobil bayisi ile görüştüğümde bana 2021 yılı mart ayına kadar araç olmadığını söylediler. Sıfır araçların olmaması araç piyasasını çok etkiliyor. Burada gördüğümüz en büyük sıkıntı, bir aile gelip araç almak istiyor ama fiyatların aşırı yüksek olmasından dolayı alamamasıdır. Bizde araç fiyatlarının düşmesini istiyoruz. Çünkü uygun verdiğimiz zaman piyasada canlanır.”

“Araç ne alınabiliyor ne de satılabiliyor”

Araç piyasasının durma noktası geldiğini ifade eden galerici esnafı Abdurrahman Besin, “Araç ne alınabiliyor ne de satılabiliyor. Şu anda fiyatlar cüzi bir şekilde düşmüş durumda fakat halk araç fiyatlarını yüksek bulduğundan araç alamıyor. Devlet yetkililerinin bu duruma bir çözüm bulması lazım. Çünkü esnaf olarak da çok kötü durumdayız. Şu anda kimse ne araç alabiliyor ne de satabiliyor. Araç fiyatlarının düşmesi için araç üretiminin olması gerekmektedir. Yetkililerin de acilen ÖTV ve vergilerde indirime gitmesi gerekmektedir.” dedi.

“Sıfır araçlarda fiyatların yükselmesi ikinci el piyasasını etkiliyor”

Araç fiyatlarında çok fazla bir düşüşün olmadığını söyleyen vatandaş Metin Ağrıç, “Küresel bazda kendimde bir araştırma yaptım. Bazı ülkeler araç üretimini durdurduğu için yakın tarihte araç fiyatlarının tekrar çok yükseleceğini düşünüyorum. Pandemi sürecinde ülke ekonomileri çok zayıfladığı için hiç kimse ürettiği aracın fiyatını düşüreceğini düşünmüyorum. Nisan ayından sonra pandemi azalır veya kontrol altına alınırsa araç fiyatları düşecektir diye düşünüyorum. Önceden ayağımızı yerden kesecek 30-40 bin liralık bir araç alabiliyorduk fakat şu anda aynı araçlar en az 100 bin liraya bile alamıyoruz. Sıfır araçlar haftalık 5 ila 10 bin arasında yükseliyor. Bu da ister istemez ikinci el piyasasını da etkiliyor. Şu an araç piyasasında bir durgunluk var. Bence şu an araba almanın tam vaktidir diye düşünüyorum.” diye konuştu.

“Araç fiyatları yüksek”

Araç fiyatlarının uygun olduğunu düşündüğü için Batman’a geldiğini söyleyen bir diğer vatandaş Mehmet Yalçın, “Batman’da otomobil fiyatları düşmüş diye söylediler fakat fiyatlar yüksek ve aynı olduğunu gördük. Antalya’dan buraya araç almaya geldik ama bize fiyatta yardımcı olmuyorlar. Bizim oraları sıcak olduğu için klimalı araba istiyoruz. Bütçemize göre araba arıyoruz. 30 bin liralık klimasız araca 37 bin lira isteniyor.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Günümüzde gittikçe azalan, İslam'ın büyük önem verdiği ticaret ahlakına..
Son zamlarla birlikte 12 kilogramlık tüpün fiyatı 680 lira, piknik tüpü ise..
Altın fiyatları son zamanlarda rekor üstüne rekor kırıyor. Altın fiyatları ..
2023 yılında Türkiye'nin ekonomisinin trilyon doları aşan ekonomiler ar..
Peygamber Efendimizin ticaret ahlakına çok önem verdiğini, bu nedenle ticar..
KOSGEB Batman İl Müdürü Mehmet Fidan, 2023 yılında 788 işletmeye 47 milyon ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=