Lütfen bekleyin..



Batman’da fıstık birinci sınıf tarım arazilerine ekiliyor

18 Ocak 2021, 10:20 - Okunma: 716

Batman’da özellikle son yıllarda fıstık üretim alanları her geçen gün artıyor. Yüksek gelir getirmesi dolayısıyla üreticilerin büyük rağbet gösterdiği fıstık, Batman merkez ve ilçelerinde yoğun bir şekilde yetiştiriliyor.

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstığın Batman’daki çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini söyledi.

Yüksek getirisi dolayısıyla kentte fıstık üretim alanlarının her geçen gün arttığına işaret eden Doğan, daha çok dağlık ve susuz tarım arazilerine ekilen fıstığın artık birinci sınıf tarım arazilerine bile ekildiğini ifade etti.

Bunun büyük bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Doğan, fıstığın daha çok kırsal alanda, üçüncü ve dördüncü sınıf tarım arazilerinde ekilip değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Fıstığın anavatanı bu bölgedir”

Fıstığın en çok bölgede yetiştirildiğini belirten Doğan, “Fıstığın esas anavatanı bu bölgedir. Maraş ilimizden tutun İran’ın içlerine doğru bir L harfi çizecek şekilde dünyadaki fıstığın ana gen kaynağı burasıdır. Fıstığın esas kökeni menengiç ya da bıttım ağacı olup bölgemizde iyi uyum sağlamış bir bitkidir. 2007 yılından itibaren bölgemizde Tarım İl Müdürlüğü proje geliştirerek fıstık ekimiyle ilgili örnek çalışma yaptı ve o günden beri devam ediyor.” dedi.

“Bu büyük bir sorun”

Son yıllarda fıstığa yoğun bir ilginin olduğunu dile getiren Doğan, “Şu anda Batman’da toplam ekili fıstık alanı 80 bin dönüme ulaşmış durumdadır. Tabi bizim burada bir sorunumuz var. Fıstık artık birinci sınıf tarım arazilerine ekiliyor. Halbuki bana göre fıstığın daha çok kırsal alanda, üçüncü ve dördüncü sınıf tarım arazilerinde ekilmeli ki o ekilmeyen alanlarda değerlendirilsin. Esasen bunun bu şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu tarımsal üretim olarak bana göre büyük bir sorundur.” diye konuştu.

“Çiftçi emeğinin karşılığını almak istiyor”

Fıstığın kâr marjı iyi olan bir ürün olduğunu belirten Doğan konuşmasına şöyle devam etti: “Bu nedenle çiftçilerimiz son yıllarda fıstığa yöneldi. Dediğim gibi artık çiftçilerimiz fıstığı birinci sınıf tarım arazilerine de ekiyorlar. Çünkü kâr marjı fazladır. Şu anda piyasada da çok fazla pazar sorunu yok. Tabi çiftçi her zaman en kârlı olana yöneliyor. Haklı olarak daha fazla kâr elde etmek istiyor. Emeğinin karşılığını alabilmesi için bunu düşünmesi çok normaldir.”

“Destek için çalışma yapılmalı”

Çiftçilerin fıstık için talep ettiği desteği almaları gerektiğini vurgulayan Doğan, “Fıstık desteklemesi var. Mazot ve gübre desteği kapsamında Tarım Bakanlığının verdiği bir destek var. Dekar başına 25-30 TL arasındadır. Çiftçilerimiz prim desteği talep etmektedir. Karadeniz’de fındık için uygulanan Bakanlığın verdiği bir destek var, çiftçiler ona benzer bir destek istiyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda bir çalışma yapılır ve çiftçilerimizin talep ettiği desteği alırlar.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)







  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=