Lütfen bekleyin..



Sağlıkta normale dönülmesi çağrısı

13 Ekim 2021, 11:05 - Okunma: 3597

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) Başkanı Ömer Faruk Dursun, “Eğitimde olduğu gibi sağlıkta da normale dönülmelidir. Hastaneden randevu alabilme uygulaması yeniden başlamalı, doktor açığı kapatılarak eksik branşlar tamamlanmalıdır.” dedi.

Sağ-Çev Başkanı Ömer Faruk Dursun yaptığı açıklamada, salgının sağlıkta çok ciddi aksamalar meydana getirdiğini söyledi.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin çok ciddi sıkıntıları beraberinde getirdiğini, devlet hastanelerinde randevu almanın neredeyse imkânsız hale geldiğini belirten Dursun, tedavileri aksayan vatandaşlara haftalar, kimi branşlar için ise ancak aylar sonrasına randevu verildiğine dikkat çekti.

Randevu alamayan vatandaşların özel hastanelerin insafına terk edildiğini vurgulayan Dursun, eğitim-öğretimde normale dönüldüğü gibi sağlıkta da normale dönülmesi gerektiğini ifade etti.

Hastaneden randevu alabilme uygulamasının yeniden başlatılması gerektiğini dile getiren Dursun, istifa edip özel sektöre giden doktorların açıkları kapatılarak eksik branşların tamamlanması çağrısında bulundu.

2 yıldır tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pandemiyle mücadele hız kesmeden devam edildiğini anımsatan Dursun, salgının hem sosyal hayatı hem eğitim ve öğretimde ciddi aksamalara neden olduğunu kaydetti.

Sağlıkta normale dönülmesi çağrısı yapıldı

Ömer Faruk Dursun

“Randevu şartı birçok sıkıntıyı beraberinde getirdi”

Dursun, “Bununla beraber sağlıkta da çok ciddi aksamalar meydana gelmiştir. Sağlık Bakanlığı salgınının başlamasıyla beraber hastanelerin çoğunun Pandemi Hastanesi'ne dönüştürülmesi kararından sonra özellikle devlet hastanelerinde randevu alınmasının önünü kapatarak vatandaşlara sadece Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) veya ALO 182 üzerinden randevu alınabilir şartını koştu. Bu da birçok sıkıntıyı beraberinde getirdi.” diye konuştu.

“Randevu almak imkânsız hale gelmiştir”

Yaklaşık iki senedir vatandaşların çoğunlukla randevu alamadığına işaret eden Dursun şöyle devam etti:

“Batman'da hastanelerin nüfus yoğunluğuna cevap verememesi, maalesef özel hastanelerinde bunu sanki fırsata çevirircesine katkı payı adı altında fahiş fiyatlar talep etmesi vatandaşlarımızın sıkıntılarını kat be kat artırmıştır. Öyle ki devlet hastanelerinde randevu almak imkânsız hale gelmiştir. Tedavileri aksayan vatandaşlar haftalar, kimi branşlar için ise ancak aylar sonrasına randevu verilmektedir. Randevu alamayan vatandaşımız dediğimiz gibi özel hastanelerin insafına mahkûm olmamak için Batman'dan başka şehirlere gitmek zorunda kalmakta, gittiklerinde de aynı manzara ile karşılaşmaktadırlar.”

“Randevu aralığının 5 dakikaya düşürülmesi sorunu çözmemiş, doktorların iş yükünü artırmıştır”

Randevu alamayan hastaların gece yarılarına kadar hastane kapılarında beklediğini vurgulayan Dursun, “Ciddi bir sorun ve kanayan bir yara haline gelen randevu krizi ve doktor yetersizliği sorununu aşmak için MHRS’deki randevu aralığının 5 dakikaya düşürülmesi de sorunu çözmemiş, sadece polikliniklerin ve doktorların iş yükünü artırmıştır. Randevu alamayan hastalar özellikle Covid-19 salgını dışında bu mevsimde görülen ve sıklıkla çocukları etkileyen gribal enfeksiyon hastalığı sebebiyle aileler mesai bitimiyle bazen gece 3-4’lere kadar devlet hastanelerinin acil servisini adeta işgal etmek zorunda kalmışlardır.” dedi.

“Ücret azlığı ve iş yükü gibi sebeplerle birçok doktor istifa edip özel sektöre geçti”

Açıklamasının devamında Dursun, “Salgında canhıraş bir şekilde çalışan değerli sağlık çalışanlarımızda emeklilik ve istifa etme durumunu yasaklayan genelgenin 1 Temmuz 2021'de sona ermesiyle birlikte ücret azlığı ve iş yükü gibi sebeplerle birçok doktor istifa edip özel sektöre geçti. Bu durumda zaten çıkmazda olan sağlık sisteminde daha büyük aksamalara neden olmuştur.” ifadelerini kullandı.

“Doktorların açıkları kapatılarak eksik branşlar tamamlanmalıdır”

Eğitim öğretimde normale dönüldüğü gibi sağlıkta da normale dönülmesi çağrısında bulunan Dursun son olarak şunları söyledi:

“Hastaneden randevu alabilme uygulaması yeniden başlamalı, Batman'da istifa edip özel sektöre giden doktorların açıkları kapatılarak eksik branşlar tamamlanmalıdır. Bizlerin sağlığını korumak ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunma adına gece gündüz çalışan sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve ücretleri iyileştirmelidir.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Ramazan ayında ağız ve diş bakımının daha bir önem kazandığını belirten Diş..
Sağlık sektöründe pek çok sorunun halen çözüm beklediğini belirten Sağlık-S..
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevrecilik ..
Batman Valisi Ekrem Canalp, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımla..
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı İbrahim Halil Dursun, yaptığı yazılı açıklam..
Son zamanlarda bağırsak kanserinde ciddi oranda artış yaşandığını belirten ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=