Lütfen bekleyin..



Batman Üniversitesi söyleşileri devam ediyor

15 Ekim 2021, 21:40 - Okunma: 1690

Üniversite Rektörlüğü tarafından, Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi.

Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak ODTÜ Öğretim Üyesi ve Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu katıldı.

Batman Üniversitesi olarak öğrencilerinin her alanda bilgi sahibi olmasını ve onların geleceklerine yön verecek fikirleri paylaşmak istediklerini anlatan Prof. Dr. İdris Demir, bu tarz etkinlikleri çok önemsediklerini söyledi.

Alanında uzman olan akademisyenler ile öğrencileri buluşturmaya devam edeceklerini belirten Rektör Demir, öğrencilerinin akademik yeterliliklerinin yanı sıra birçok konuda farkındalıklarının oluşması için gayret gösterdiklerini kaydetti.

Üniversite öğrencisinin merak eden, sorgulayan ve öğrenmeye istekli bireyler olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. İdris Demir, edinilen her bilginin öğrencide bir değer yaratması ve geleceklerini aydınlatacak bir ışık niteliğinde olmasına dikkat ettiklerini sözlerine ekledi.

“Ülkemizin uydu teknolojilerinde çok büyük hedefleri bulunuyor”

Söyleşide ilk olarak “Uzay 1.0’dan 4.0’a Gelişmeler ve Türkiye” isimli bir sunum yapan Prof. Dr. Lokman Kuzu, Uzay Çağı tarihçesi hakkında bilgiler verdi.

Konuşmasında ülkenin sahip  olduğu uydulara ilişkin güncel bilgiler veren Kuzu, Türkiye’nin Uydu Teknolojilerinde geldiği aşamayı değerlendirdi.

Ülkenin bu alanda çok büyük hedeflerinin olduğunu belirterek 2023 yol haritasına doğru ilerlediğini anlatan Prof. Dr. Lokman Kuzu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Uzay teknolojileri askeri teknolojileri geliştirilirken yapıldı. Günlük hayatımızda birçok alan yine bu şekilde gelişti. Uyduların bugün kullanım alanına baktığımızda bu alanları doğal afetler, haberleşme, tarım, bilim, güvenlik, harita, hava durumu, medya ve televizyon gibi pek çok alan olarak sıralayabiliriz. Eskiden uydulara odak film takıyorlardı ve onu düşürüp filmi öyle alıyorlardı. Günümüzde ise dedektörler ve kameralar sayesinde görüntü alabiliyoruz. Uydu sistemleri üzerinde altyapı faaliyetlerimiz devam ediyor. Dünyada ve Türkiye’de uzay çalışmaları artık daha fazla yapılmaya başladı. Ülkemizde bu konuda birçok bilgiye sahip.”

“TÜRKSAT uydusu bölgesine göre çok önemli bir uydu”

Dünyada sadece Amerika, Çin ve Rusya’nın uzaya insan götürdüğünü belirten Prof. Dr. Lokman Kuzu, uluslararası ilişkilerin uzay bilimi için çok önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin çok önemli olan TÜRKSAT uydusuna sahip olduğunu kaydeden Kuzu, “TÜRKSAT uydusu bölgesine göre çok önemli bir uydudur ve bizim kendi haberleşme uydumuzu yapmamız gerekir.” dedi.

Prof. Dr. Lokman Kuzu konuşmasını uzay teknolojilerindeki yapılan çalışmalarda gelinen noktaları anlatarak ve ülkede uzay araştırmaları konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek tamamladı. 

“Üniversiteler sadece meslek edinme kurumları değildir”

Prof. Dr. Lokman Kuzu’nun ardından söz alan Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, “Türkiye’nin Yüksek Stratejisinde Uzay Yeni Bir Seçenek Mi? Beklentiler, Sorunlar ve Cevaplar” isimli sunumunu yaptı.

Bağcı ilk olarak böyle söyleşilerin öğrenciler için çok büyük fayda sağlayacağını belirtti.

İnsanları harekete geçirmek için iki seçenek olduğuna değinen Bağcı, bunlardan birinin finansal kaynaklar olduğunu diğerinin ise topluluk bağı olduğunu kaydetti.

Kendilerinin de alanları ile ilgili deneyimlerini öğrencilerle paylaşmak istediklerini ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı sözlerine şu şekilde devam etti:

“Tıp fakültesinde okuyan bir öğrencinin çalışma sahası ameliyathanelerdir ve o öğrencinin sahada tecrübe kazanması gerekir. Bilgiyi öğrenmenin iki yolu vardır; bunlardan biri konferanslara katılmak bir diğeri ise kitaplardır. Öğrenci olmak sadece verileri almak değildir. Öğrencilerin araştırması, merak etmesi, soru sorması gerekir.  Sosyal bilimler başta olmak bütün alanlarda bu durum geçerlidir. Merak olmadan başarı gelmez. Üniversitelerin sadece meslek edinme kurumları değildir. Üniversiteler, evrensel boyutta bilgi üreten merkezlerdir. Gençlerin olduğu yerde umut vardır. Batman Üniversitesi öğrencileri olarak elinizdeki tüm imkânları değerlendirin ve daha fazla ne yapabileceğiniz üzerine düşünün. Hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmadan ülkemize sahip çıkmak zorundasınız çünkü başka Türkiye yok.”

“Teknik olarak Avrupa Birliği’nin uzay sınırları içindeyiz”

Ülkenin son zamanlarda uzay konusunda önemli çalışmalar yapmaya başladığını kaydeden Bağcı, uzayın yanı sıra birçok alandaki eksiklerin de hızla tamamlanmaya çalışıldığını söyledi.

Küreselleşmenin en önemli kazananları konusunda kilit konumda olduğumuzu aktaran Prof. Dr. Hüseyin Bağcı sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“Uluslararası İlişkilerde uzay yeni bir alan olarak gelmeye başladı. Uluslararası Uzay Hukuku, Türkiye’de çok yeni bir kavram. Türkiye olarak son dönemlerde özellikle gelişmekte olan ülkeler arasında araştırmaya gayri safi milli hasıladan daha fazla pay ayırmaya başladık. Teknik olarak Avrupa Birliği’nin uzay sınırları içindeyiz. Büyük ülkelerin yüksek stratejileri vardır. Bizim uluslararası ilişkiler alanında uzaya olan ilgimiz yeni başladı. Uluslararası ilişkilerde bu yüksek strateji ile ilgili olarak ABD, Rusya, Çin ve Hindistan’dan sonra Avrupa içinde de İngiltere, Fransa ve Almanya çok iyi durumda.”

Söyleşi, katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EĞİTİM Kategorisindeki Diğer Haberler
Peygamber Sevdalıları Vakfı Siyer Yarışması Komisyonu Başkanı Hamdin Aslan,..
Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LGS ve YKS için öğrencilere önemli t..
Yaklaşık 100 binlere dayanan bir öğretmen açığının olduğunu belirten Batman..
Üçüncü Uluslararası Bilişim Kongresi, Batman Üniversitesi ev sahipliğinde 2..
Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde 'Uygulama ve Ara..
HÜDA PAR Batman Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Serkan Ramanlı, eğiti..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=