Lütfen bekleyin..



Un fiyatlarındaki artış fırıncıları kapatma noktasına getirdi

22 Kasım 2021, 13:49 - Okunma: 642

Batman’da, döviz kurunun hızlı artışı sonrası son günlerde un çuvalının fiyatı 270 TL’ye kadar yükseldi. Un çuvalının zamlanmasıyla birlikte fırıncılar, ekmeğin fiyatının zamlanmaması halinde kepenk kapatmayla karşı karşıya kalacaklarını belirtti.

Un çuvalının fiyatı yükselmesine rağmen ekmek fiyatının artmadığını, bu durumdan dolayı zarar ettiklerini söyleyen fırıncı esnafı, un fiyatlarının artmasına karşı ekmek fiyatlarının da paralel olarak artmasını istediklerini ifade etti.

Yüksek maliyetler sebebiyle fırınların kısa zaman içerisinde kepenk kapatmaya başlayacaklarını anlatan fırıncı esnafı, üretimin durmaması için yetkililerden acil bir çözüm bulmasını istedi.

Un fiyatlarındaki artış fırıncıları kapatma noktasına getirdi

“Un fiyatları gibi ekmek fiyatları da artmalı”

Un fiyatlarının döviz kurunu bile geçtiğini ifade eden fırıncı esnafı Mehmet Temlik, sektörün un, yağ, mayada yaşanan yüksek zamlardan ve artan maliyetlerden dolayı durma noktasına geldiğini kaydetti.

Un fiyatlarındaki artış fırıncıları kapatma noktasına getirdi

Mehmet Temlik

50 kiloluk bir çuval unun fiyatını geçen ay göre 50 lira farkla aldığını aktaran Temlik, “Şu anda 50 kiloluk unun fiyatı 250 lira civarına çıkmış durumda. Un fiyatları arttığı gibi ekmek fiyatlarının da artması lazım. Ekmek pahalandığı zaman millette ekmek alamayacak. Böyle olunca da fırıncılık sektörü durma noktasına gelecektir.” ifadelerini kullandı.

“Zamlar devam ederse 400 gram ekmeğin fiyatı 5 lirayı bulur”

Un ve ekmekte kullanılan diğer ürünlerde yaşanan zamların ekmek fiyatlarına da yansıması gerektiğini belirten Temlik, artacak ekmek fiyatları karşısında ise halkın çok mağdur olacağını söyledi.

Temlik, şöyle devam etti: “Şu anda 200 gram ekmeği 2 lira üzerinde vermek için uğraşıyoruz ama böyle giderse daha da yükselecektir. Çünkü un fiyatı sabit durmuyor. Aynı zamanda ekmeğin içine giren maya ve diğer maddelerinde fiyatı yüzde 300 arttı. Un fiyatı daha da yükselirse ekmek fiyatının tam olarak ne olacağını bilemiyoruz ama 400 gram ekmek en az 5 lirayı bulabilir. Yetkililer bu zamlara dur demelidir. Yoksa halk perişan olacak.”

Un fiyatlarındaki artış fırıncıları kapatma noktasına getirdi

Ferdi Çakto

“Böyle giderse çoğu fırıncı kapanacaktır”

15 yıldır fırın sektöründe çalıştığını belirten bir diğer fırıncı esnafı Ferdi Çakto, son zamlarla birlikte fırıncıların büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

Fırında kullandıkları ürünlerin fiyatlarının bayağı yükseldiğini vurgulayan Çakto, “Ama ekmeğin fiyatı değişmiyor. Bütün emeğimiz boşa gidiyor. Geçen sene 50 kiloluk unun fiyatı 120 lira civarındaydı şu anda ise 270 lira civarında ama ekmeğin fiyatı aynı. Zamlar böyle giderse çoğu fırıncı kazanamayacağından kapatacaktır. Kapatmayanlarda zararına çalışacaktır.” ifadelerini kullandı.

Un fiyatlarındaki artış fırıncıları kapatma noktasına getirdi

“Halk, zamlar karısında perişan”

Ekmek fiyatlarının yükselmesinden yana olmadıklarını fakat zamlar nedeniyle ekmek fiyatlarına zam talep ettiklerini belirten Çakto, şunları söyledi:

“Artan zamlar karşısından 400 gram ekmeğin fiyatı 5 lira, kebaplık lavaşın da fiyatı bir buçuk lirayı bulabilir. Un fiyatlarının artmasına karşı ekmek fiyatlarının da artırılmasını istiyoruz. Bizde ekmek fiyatlarının düşük olmasını istiyoruz ama bu koşullar da bizi kurtarmıyor. Unun fiyatı düşerse ekmeğin de fiyatı düşecektir. Buradan Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum; Bu zamlar karşısında durumu olmayan halk perişan halde, artan fiyatlara çözüm bulmalarını istiyoruz.”

Un fiyatlarındaki artış fırıncıları kapatma noktasına getirdi

Fahrettin Arkan

“Durumu düşük olan insanlar artık ekmek alamaz hale geldi”

Zamlara tepki gösteren vatandaş Fahrettin Arkan ise zamlardan en çok durumu düşük halkın etkilendiğini ifade etti.

Arkan, “Ekmek almaya geldim ama ekmek fiyatları bayağı yüksek durumda. Durumu düşük olan insanlar artık ekmek alamaz hale geldi. Her gün birçok şeye zam geliyor. Bu zamlar nereye kadar çıkacak? Fakir fukara artık kuru ekmek almaya bile çekinir hale geldi. Ekmek almaya geldim, fırıncıdan biraz indirim yapmasını istedim ama bana ‘artık kurtarmadığını’ söyledi. Artık ne yapacağımızı bilemez hale geldik.” dedi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Uyuşturucu bataklığının kurutulup, baronların önünün kesilmesi halinde madd..
Batman'da transit dolmuş ile hafif ticari aracın kafa kafaya çarpıştığı..
HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi ..
Batman'daki şarküteri işletmecileri ve hayvan besicileri, yağan yağışla..
Batman ilçesinde yeni seçilen belediye başkanlarını ziyaret eden HÜDA PAR B..
Batman'ın Sason ilçesindeki çaya düşen hafif ticari araçtaki anne ve oğ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=