Lütfen bekleyin..



Emekliler seyyanen zam yapılmasını istiyor

17 Temmuz 2019, 17:56 - Okunma: 1765

Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, enflasyon nedeniyle aylıklarda oluşan kaybın telafisi için 'seyyanen zam' yapılıp emeklilere refahtan pay verilmesini istedi.

Emeklilerin öncelikli taleplerine çözüm bulunmasını isteyen Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, yazılı açıklama yaparak, emekli aylıklarının hesaplanmasında ve artışında eşitliğin sağlanması gerektiğini söyledi. Ekmen, enflasyon nedeniyle aylıklarda oluşan kaybın telafisi için 'seyyanen zam' yapılıp emeklilere refahtan pay verilmesini istedi.

2019 Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yapılan yüzde 5,01 zam ile memur emeklilerine yapılan yüzde 6,01 artışın, mutfak harcamalarının iki günlük giderini karşılamaktan uzak kaldığını aktaran Ekmen, "Haziran ayının son haftasında ve temmuz ayında elektriğe, çaya, şekere ve birçok maddeye yapılan yüzde 15'lik zamlar, emekli aylıklarına yapılan artışın üç katıdır. Böyle bir artış sistemiyle emeklilerimizin aylıkları küçülmeye devam edecektir. Enflasyon nedeniyle aylıklarda oluşan kaybın telafisi için 'seyyanen zam' yapılmalı, emeklilerimize refahtan pay verilmelidir." dedi.

"Emekli aylıklarında insanca yaşamaya yetecek ve başkalarına muhtaç edilmeyecek bir sigorta sistemi benimsenmelidir"

Emekli aylıklarındaki kayıpların, dul ve yetim aylıklarının da küçülmesini getirdiğini belirten Ekmen, "Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ve aylık bağlama oranı, sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmelidir. Emekli aylıklarının bin liranın altında kalması, sosyal güvenliğin değerinin yitirildiğinin en somut göstergesidir. Bu nedenle, asgari emekli aylığı ile birlikte emekli aylıklarında insanca yaşamaya yetecek ve başkalarına muhtaç edilmeyecek bir sigorta sistemi benimsenmelidir. 2000 sonrasında emekli olanların intibakları yapılmalı ve emekliler arasında eşitlik sağlanmalıdır. 5510 sayılı Kanunla, emekli aylıklarında ciddi kayıplar oluştuğundan, intibak ile yaşanan mağduriyetler giderilmelidir." diye konuştu.

"Emekliler her türlü katkı paylarından muaf tutulmalıdır"

İlacın sağlıkta en temel ihtiyaç olduğuna işaret eden Ekmen, konuşmasına şöyle devam etti: "Sağlık Uygulama Tebliği (SUT), ilaç listelerini sürekli değiştirmekte ve birçok ilacın bedelinin karşılanmaması, sağlık sorunu haline dönüşmektedir. Tedavi edici önemli ilaçların SUT listelerinde yer almasına rağmen, fiyatların bir kısmının ödenmesi, cepten ödemeleri artırmıştır. İnsan sağlığını tehdit eden kısıtlamalar ve tasarruflar kaldırılmalı ve devletin güvencesinde olan sağlık hizmetleri, ticari bir anlayışla yürütülmemelidir. Sağlık hizmetinde alınan katkı payları, emeklilerin bütçelerinde yük oluşturmaktadır. Özel hastanelerde alınan ve yüzde 200'e varan ilave ücret, emeklilerin ödeme gücünü aşmaktadır. Bu nedenle, emekliler her türlü katkı paylarından muaf tutulmalıdır."

"İkramiyeler yıllık tüfe artışına göre artırılmalıdır"

Emeklilerin vergi mağduru olduğunu vurgulayan Ekmen, "Emeklilerimizin harcamalarda alınan yüzde 8-18 arasında değişen ÖTV ve KDV ödemeleri karşısında, yüzde 4-5 arasında uygulanan ek ödeme oranları yetersiz kaldığından, en az yüzde 8-9 oranlarına yükseltilmelidir. Dini bayramlar öncesinde ödenmekte olan bin lira ikramiyelerin alım gücündeki kayıplar dikkate alınmalı ve yıllık tüfe artışına göre artırılmalıdır. Evi olmayan emeklilerimizin TOKİ konutlarından uygun ödeme koşuluyla konut sahibi olması devlet politikası olarak benimsenmeli, emeklilerimiz kiradan kurtarılmalıdır. Derneğimizin bir projesi olarak TOKİ'ye sunulan ve emeklilere TOKİ konutlarından kontenjan ayrılmasını sağlayan uygulamanın kapsamı genişletilmeli ve kontenjan oranı yüzde 25'ten, yüzde 50'ye çıkarılmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Kira ve yakacak yardımı adı altında ek ödeme yapılmalı"

Açıklamanın sonunda Ekmen şunları söyledi: "Kira fiyatlarındaki artış ve ısınma giderlerinin yükselmesi, emeklilerimizin hane halkı tüketim harcamalarını yükseltmekte ve bu harcamalar bin lira aylık alan bir emeklinin, gelirinin yaklaşık yüzde 60'ına denk gelmektedir. Emeklilerimizin bilhassa kış aylarında yakıt ve kira desteğine ihtiyaç duyduğu açıkça ortadadır. Hükümetten talebimiz, zorlu kış koşullarında geçimlerine katkı sağlayacak şekilde alt gruptan aylık alan emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' adı altında ek bir ödemenin yapılmasıdır." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
11 ayın sultanı rahmet ayı Ramazan ayında halkın ekmek ve pide ihtiyaçların..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, erkek berbe..
Batman'da bir motosikletlinin seyir halindeki otomobile arkadan çarpmas..
Batman'da gece yarısı meydana gelen silahlı saldırıda biri kadın 2 kişi..
Uyuşturucu ile mücadele hakkında açıklama yapan HÜDA PAR Batman Milletvekil..
HÜDA PAR Batman Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Serkan Ramanlı, '..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=