Lütfen bekleyin..



İmam Abdullah Türbesi restorasyon çalışmaları tamamlandı

19 Kasım 2019, 19:25 - Okunma: 7046

​Batman’ın Hasankeyf ilçesinde Arkeopark Alanı’na taşınan tarihi İmam Abdullah Türbesi, minaresi ve eyvan yapısının restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin taşınma ve yerinde korunma işlemleri sürüyor. 

HES projesi kapsamında Ilısu Baraj göleti altında kalacak 12 bin yıllık geçmişi olan tarihi antik kent Hasankeyf’in önemli tarihi eserlerinden biri olan ve Kültürel Park Alanı’na taşınan İmam Abdullah Türbesi, minaresi ve eyvan yapısının restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürlüğü şu ifadelere yer verdi:

“Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında Hasankeyf göl sahasında kalmakta iken Yeni Hasankeyf ilçesinde Arkeopark alanına taşınmış olan İmam Abdullah Türbesi, minaresi ve eyvan yapısının yeni yerindeki restorasyon işleri tamamlanmıştır. Bunun yanında 2 baldaken türbenin de yapımı tamamlanarak türbe ve mezarlar nakledilmiştir. Yapı, ortak avlu içerisinde kuzeyde bulunan ve içerisinde sandukanın da bulunduğu kare formlu türbe, türbenin hemen doğusunda yer alan minare (kule) ve bu yapılara güney yönde eklemlenen zaviye ve giriş bölümlerinden oluşan bir anıt yapıdır. Asıl zaviyenin XII. yüzyılda Artuklular zamanında yapıldığı, yıkılması sonucu İmam Abdullah’ın Türbesinin bulunduğu mekân esas alınarak Eyyûbi Sultanı Takıyyeddin Abdullah (1249-1294) zamanında yeniden inşa edildiği; türbe girişindeki kitabeye göre 878 (1478) tarihinde Akkoyunlular tarafından tamir edildiği anlaşılmaktadır.”(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=