Lütfen bekleyin..



Esnaf: 4 günlük yasak işlerimizi durma noktasına getirdi

20 Mayıs 2020, 18:20 - Okunma: 10928

Bayram öncesi yoğun iş yapan Batmanlı esnaf, önceki yıllara oranla bu yıl hem Covid-19 salgını hem de açıklanan 4 günlük bayram yasağından dolayı çalışamaz duruma geldiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan liderliğinde video konferans yoluyla 8'incisi gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında, 23-26 Mayıs tarihleri arasında 81 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Önceki bayramlarda, bayram öncesi yoğunluk oluşan giyim ve ayakkabı satan işletmelerde, uzun bir süredir Coronavirus salgınından dolayı hareketsiz günler yaşanırken toplantıda alınan 'Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı kararı' ile birlikte esnaf neredeyse iş yapamaz hale geldi.

Bayram öncesi yoğun iş yapan Batmanlı esnaf, önceki yıllara oranla bu yıl hem Covid-19 salgını hem de açıklanan 4 günlük bayram yasağından dolayı çalışamaz duruma geldiklerini söyledi.

"Ramazan ayına girdiğimizde gözümüz bayram yoğunluğundaydı"

Coronavirus tedbirleri nedeniyle işlerinin içler acısı olduğunu ve durma noktasına geldiğini ifade eden esnaf Muhammed Karataş, "Covid-19 hastalığı çıktığından beri iş yapamaz hale geldik. Üç aydır çek, senet ve kira ödemelerimizi yapamadığımızdan üst üste yığıldı. Esnaf perişan halde. Tek temennimiz bir an önce bu salgın hastalığın bitmesidir. Ramazan ayına girdiğimizde gözümüz bayram yoğunluğundaydı ama şu anda beklediğimiz gibi olmadı ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Geçen sene Ramazan Bayramında işlerimiz iyiydi. Hastalıkların olmadığı çok güzel bir Ramazan geçirdik. İnşallah temennimiz; güzel günlerin gelmesini ve işlerimizin eskisi gibi olmasını Cenab-ı Allah’tan diliyorum." diye konuştu.

"Arefe gününde iş yapacağız diye umutlarımız vardı"

Cumhurbaşkanımızın 4 günlük yasak kısıtlaması haberinden sonra işlerinin daha da kötüye gittiğini belirten bir diğer esnaf Yavuz Kişmer, "Son üç ayda yapamadığımız işi Ramazan bayramının 4 gününde yapacağız diye umutlarımız vardı. Cumhurbaşkanımızın 4 günlük yasak kısıtlaması haberinden sonra işlerimiz daha da kötüye gitti. Esnafın bankalara olan senet ve çeklerle ilgili Cumhurbaşkanımızın 'ertelenecek ve çekleri kaşelenmeyecek bide esnafa kredi desteği sağlanacak' haberi üzerine gittiğimiz bankalar, bize bu haberin aksine olumlu bir yanıt vermedi ve 'ödemeler yapılmadığı takdirde çeklerinin kaşeleneceğini' söylediler. Ayrıca kredi desteği de bize sağlanmadığından, firma olarak çok zor duruma düştük. Kiramızı, vergimizi ve personel ödemelerini yapamadığımızdan, elimiz kolumuz bağlı bir şekilde bekliyoruz. Yetkililerden esnafa yardımcı olmalarını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Özellikle bayrama dört gün kala sokağa çıkma yasağının olması bizim için çok kötü oldu"

Satış yapamadıklarından dolayı dükkânların kapanma noktasına geldiğini belirten işletme müdürü Sebahattin Temel, "Kiramızı ödeyemez duruma geldik. Özellikle bayrama dört gün kala sokağa çıkma yasağının olması bizim için çok kötü oldu. Özellikle Arefe günü için söylüyorum. Arefe günleri bizim en iyi iş yaptığımız gündür. Arefe günü dışarı çıkma yasağı olmasından dolayı biz zor durumda kaldık. Coronavirus ten dolayı insanlar dışarı çıkmıyor piyasada iş kalmadığından dükkânlarımızı kapatma noktasına geldik." şeklinde konuştu.

Son olarak Temel, konuşmasında, "Her hangi bir ödeme yapamadığımız için bankalarla ilişkimizi kesmiş durumdayız. Bundan dolayı bankalarla da problem yaşamaktayız. Yetkililer artık bu sesimizi duysun görsün ve bize bir çözüm yolu bulsunlar. Sabah saat 10.'dan akşam 24.00’ de kadar personellerimizle beraber oturup müşteri bekliyoruz. Gün içinde mağazaya en fazla 5 veya 10 kişi geliyor. Birçok esnaf arkadaşımız bu durumdan şikâyetçi. Dediğim gibi biz yetkililerden durumumuza bir çare bulmalarını istiyoruz. Ya da dükkânlarımızı kapatmak zorunda kalacağız." dedi. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Günümüzde gittikçe azalan, İslam'ın büyük önem verdiği ticaret ahlakına..
Son zamlarla birlikte 12 kilogramlık tüpün fiyatı 680 lira, piknik tüpü ise..
Altın fiyatları son zamanlarda rekor üstüne rekor kırıyor. Altın fiyatları ..
2023 yılında Türkiye'nin ekonomisinin trilyon doları aşan ekonomiler ar..
Peygamber Efendimizin ticaret ahlakına çok önem verdiğini, bu nedenle ticar..
KOSGEB Batman İl Müdürü Mehmet Fidan, 2023 yılında 788 işletmeye 47 milyon ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=