Lütfen bekleyin..



Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden şap aşısı uyarısı

18 Eylül 2020, 16:06 - Okunma: 893

Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 1 Eylülden 16 Kasım tarihine kadar il genelindeki büyükbaş hayvanlara şap aşılaması yapılacağı ve yeni doğan buzağılara kulak küpesi takılacağı bildirildi.

Halk arasında tabak olarak da bilinen şap hastalığının bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğu ifade edilen açıklamada, “Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt hayvanlarda başta et ve süt verimi olmak üzere birçok hayvansal ürün kaybına neden olmaktadır. Özellikle buzağılar bu hastalığa çok hassas olup yüzde 80 varan oranlarda da ölümlere neden olmaktadır.” denildi.

Tüm il ve ilçelerde görevli veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyenlerinin sahada olduğuna vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Şap hastalığına karşı ilimizde 1 Eylül 2020 tarihinden 16 Kasım 2020 tarihine kadar il genelindeki büyükbaş hayvanlara şap aşılaması yapılacak ve yeni doğan buzağılara kulak küpesi takılacaktır. Bu manada Covid-19 pandemi sürecinde kamuda esnek çalışmaya geçilmesine rağmen aşılama kampanyası süresince hayvan sağlığının korunması amacı ile tüm il/ilçelerimizde görevli veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyenleri sahada olacaktır. Aşılama çalışmalarında hayvan sağlığının korunmasının yanı sıra buzağı desteklemeleri ve hayvan sevklerinde de aşılamanın mecburi olması sebebi ile yetiştiricilerimizin hayvanlarını aşılatmaları gerekmektedir.”

Alınan tedbirlere uymayanlara 13 bin 934 TL idari para cezasının uygulanacağı kaydedilen açıklamada, yetiştiricilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için belirlenen tarihte hayvanları işletmede hazır bulundurmaları ve aşılatmaları gerektiği ifade edildi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..
Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. ..
Batman Üniversitesi'nde "Türkiye Yüzyılı Kapsamında Enerji ve Made..
Organik bir ilaç faydası veren, vitamin ve mineraller açısından birçok hast..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=