Lütfen bekleyin..



Dolardaki artış demir fiyatlarını yükseltti

14 Kasım 2020, 11:22 - Okunma: 3833

Döviz kurundaki artış inşaatta kullanılan demir fiyatlarını yükseltirken geçen yıl tonu 3 bin 500 lira olan demirin fiyatı dolardaki artış nedeniyle 4 bin 700 liraya yükseldi.

İnşaat sektörü, bir süredir dolar ve altın fiyatlarında yaşanan artışlardan olumsuz yönde etkilendi. İnşaat sektörü temsilcileri, doların yükselmesiyle birlikte inşaat sektörünün en önemli girdilerinden demirde yaşanan fiyat artışının konut fiyatlarına da yansıdığını söylediler.

Batman’daki inşaat sektörü temsilcileri, inşaat malzemelerinde fiyatların düşmesi için hükümetin duruma müdahale etmesi gerektiğini belirterek, aksi halde fiyatların daha da artacağından endişe ettiklerini ifade ettiler.

“Dolar düştüğü zaman piyasalar canlanır”

Geçen yıl bu vakitlerde demirin tonunun 3 bin 500 civarında olduğunu belirten Adil Rüzgar, “Doların yükselmesiyle demir fiyatları da yükseliyor. Şu anda demirin fiyatı 4 bin 600 lirayı buldu. Bu durum müteahhitleri de zor durumda bırakıyor. Dolar düştüğü zaman piyasalar canlanır ve inşaat sektörü de hareketlenir. Dolar yükseldikçe demir fiyatları da yükselmeye devam edecek. İnşaat malzemelerinin başında gelen demirin dış ülkelere dolar kuru üzerinden verildiği için demir fiyatları yükseliyor. Diğer inşaat malzemeleri olan tuğla, çimento ve kireçte ise son bir aydır biraz yükselme var ama hiçbiri demir gibi yükselmedi. Devletten talebimiz dolardaki bu yükselişe müdahale etmeleridir” şeklinde konuştu.

“Demir fiyatının yükselmesi inşaat sektörünü etkiliyor”

Demir fiyatının yükselmesinin bir çok kesimi mağdur ettiğini kaydeden Alaattin Rüzgar ise şunları söyledi:

“Demirin tonu 3-4 ay önce 3 bin 500 iken şu anda 4 bin 700 çıkmış durumda. Bu durum insanları, esnafı ve inşaat sektöründen yap sat işini yapanları mağdur ediyor. Hükümetimizden dolardaki artışın üstünde durmasını istiyoruz. Ayrıca çimentoya bir ayda üç defadır zam yapılıyor. Bununla beraber çimento fabrikaları bayilere bilerek kısıtlı satış yapıyorlar. Fabrikalar çimentoyu Libya ve Suriye’ye gönderildiğini söylüyorlar. Bence iç talep varken dış ülkelere ihracat göndermemeleri gerekir.”

“Demir demek dolar demektir”

Ekonominin kötüye doğru gittiğini ifade eden Rüzgar, “Demir demek dolar demektir. Dolar yükseldiği zaman demirde yükseliyor. Bu süreçte stokçularda fırsatçılık yapıyor. Demir fiyatlarının yükselmesinden sonra piyasaya sürüyorlar. Bu stokçuların da üzerinde durulmasını istiyoruz. Bu süreçte dolara müdahale etmeseler ve böyle devam ederse dolar 10 lirayı geçer, demirde tonu 7-8 bin olur. Bizde kepenklerimizi kapatmak zorunda kalırız. Cumhurbaşkanından ekonominin bu gidişatına müdahale etmesini talep ediyoruz.” dedi.(İLKHA)

Resimleri büyütmek için üzerine tıklayınız...

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=