Lütfen bekleyin..



Batman’da kavurucu sıcaklıkta kurutulan sebzeler yurt içine gönderiliyor

25 Temmuz 2021, 15:37 - Okunma: 508

Batman’da, 40 dereceyi aşkın sıcaklıkta bin bir zahmet ve emeklerle hazırlanan biber, patlıcan, kabak gibi sebzeler, Türkiye’nin neredeyse tüm illerine gönderiliyor.

Özellikle kış mevsiminde tüketilmesi amacıyla hazırlanan ve mutfağın vazgeçilmez yiyecekleri arasında yerini alan kurutmalık sebzeler, Batman merkezde boş arazide 40 dereceyi aşan sıcakta hazırlanıyor.

Tohumları temizlenip yıkandıktan sonra iplere dizilen sebzeler, burada günlerce kavurucu güneşin altında bekletiliyor.

Askılara asılan kurutmalıklar tamamen kuruduktan sonra tekrar toplatılıp paketlenerek neredeyse tüm yurt içine gönderiliyor.

Batman’da kavurucu sıcaklıkta kurutulan sebzeler yurt içine gönderiliyor

Kurutmalık sebze sezonunun haftalar öncesinden başladığını belirten kurutmacı Tahir Fidan, İLKHA muhabirine, Ekimin 15’ine kadar bu şekilde çalıştıklarını söyledi.

Batman’da kavurucu sıcaklıkta kurutulan sebzeler yurt içine gönderiliyor

“Yeterince ürün var ama çalışan yok”

En büyük sorunlarının işçi bulma sıkıntısı olduğunu vurgulayan Fidan, “20 Haziran’dan itibaren kurutmalık sezonumuz başlıyor. Ürünler geldikçe çalışmalarımızda artıyor. Şu an işimizin en yoğun olduğu zamandayız ama maalesef işçi bulma yönünde sıkıntılar yaşıyoruz. Yeterince ürün elimizde olmasına rağmen çalışan yok. Böylede olunca mal yığılıyor ve istediğimiz üretim kapasitesini yakalayamıyoruz.” dedi.

Batman’da kavurucu sıcaklıkta kurutulan sebzeler yurt içine gönderiliyor

“Salgın yüzünden ürünlerimiz elimizde kaldı”

Biber, patlıcan, domates, taze fasulye, kabak ve musakka kuruttuklarını dile getiren Fidan şöyle devam etti:

“Ayrıca acı ve tatlı biber salçası da yapıyor ve satıyoruz. İstanbul’da depomuz ve toptan satış yaptığımız pazar yerimiz var. İnternet üzerinden Türkiye’nin her yerine kargo ile ürünlerimizi gönderiyoruz. Her yıl Haziranın 20’sinde kurutmalıklara başlıyor, ekim ayının 15’ine kadar devam ediyoruz. Kurutmalık ürünlere rağbet çok ama salgın hastalık başladığından beri sıkıntılar yaşadık. İnsanlar alışveriş yapmayınca ürünlerimizin bir kısmı elimizde kaldı. Salgın hastalık azalırsa inşallah işlerimizin daha iyi olacağına inanıyorum.”

Batman’da kavurucu sıcaklıkta kurutulan sebzeler yurt içine gönderiliyor

“150’ye yakın çalışanımız var”

Salgından dolayı satışlarının düştüğünü belirten Fidan, “Salgından önce yurt dışından gelen Iraklı müşterilerimiz vardı, her geldiklerinde buradan alışverişlerini yapıp gidiyorlardı. Salgının başlamasıyla yurt dışı gidiş gelişleri olmadığı için onlar da gelmiyor. Satışlarımız geçen senelere göre düştü. 4 erkek çocuğumla beraber ve 150’ye yakın işçimiz ile bu işi yürütüyoruz. Çalışanlarımızın bir kısmı tarlada, bir kısmı evlerinde, bir kısmı da burada farklı saatlerde çalışıyor. Patlıcanları evlerde hazırlayıp buraya getiriyoruz ama dolmalık biberler hassas olduğu için burada hazırlanıp asılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Batman’da kavurucu sıcaklıkta kurutulan sebzeler yurt içine gönderiliyor

“45 derece sıcaklığın altında çalışıyoruz”

Babası ve kardeşleri ile beraber kurutmalık işinde çalışan Mahsum Fidan ise şunları söyledi:

“Kurutmalık sezonumuz 3-4 ay sürüyor. Yaz aylarında 45 derece sıcaklığın altında çalışıyoruz. Tabi ki 45 derece güneşin altında çalışmak zor ama ekmeğimiz için çalışıp çabalıyoruz. 5 kardeş beraber işimize emek veriyoruz. Burada patlıcan ve biber dolması yapımında çalışanlara yardımcı oluyoruz. Ayrıca kabak dolması, musakka ve bamya çeşitlerimizi de burada kurutuyoruz. Kuruyanları toplayıp depolarımıza götürüyoruz.”(İLKHA)

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..
Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. ..
Batman Üniversitesi'nde "Türkiye Yüzyılı Kapsamında Enerji ve Made..
Organik bir ilaç faydası veren, vitamin ve mineraller açısından birçok hast..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=