Lütfen bekleyin..



Covid-19 aşısı olanlar grip aşısı olabilir mi?

11 Ekim 2021, 12:35 - Okunma: 3368

Batman Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, Covid-19 aşısının kişiyi sadece Coronavirus’ten koruduğunu belirterek, halkın gribe yakalanmamaları için ayrıca aşı yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Covid-19 ile benzeşen grip vakalarına ilişkin konuşan Batman Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, İLKHA muhabirine, maske ve hijyenin korunduğu günlerde grip vakalarında görülen azalışın, son günlerde arttığını söyledi.

Bayhan, bu sene grip ile birlikte çeşitli salgınların kendilerini beklediği uyarısında bulundu.

Gribin kış aylarında her yaş grubu için tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Bayhan, özellikle riskli gruptaki kişilere grip aşısı olmaları tavsiyesinde bulundu.

Covid-19 aşısı olanlar grip aşısı olabilir mi?

Geçen sene grip aşısı ile ilgili sıkıntıların olduğunu, bu sene aşı tedariki ile ilgili bir sıkıntının olmadığını ifade eden Bayhan, şu an ellerinde yeteri kadar grip aşısının bulunduğunu kaydetti.

Kış aylarında hızla yayılan grip hastalığının ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Bayhan, Coronavirus aşısı olanların grip aşısı da olabileceklerini belirtti.

Covid-19 aşısı olanlar grip aşısı olabilir mi?

Adnan Bayhan

“Covid-19 aşısı sadece Covid-19’a karşı korur”

Covid-19 ile grip aşılarının birkaç gün arayla yaptırılması tavsiyesinde bulunan Bayhan, “Covid-19 aşısı olan vatandaşlar grip aşısı olabilirler. Özellikle kronik hastalar ve 65 yaş üstü vatandaşlar kesinlikle grip aşısı olmaları lazım. Covid-19 aşısı vatandaşı sadece Covid-19’a karşı korur. Geçtiğimiz yıl maske ve sosyal mesafenin korunmasından dolayı çok fazla gribal enfeksiyon olmadı ama bu sene grip ile birlikte çeşitli salgınlar beklemekteyiz. Halk hem kendi sağlıklarını hem de yakınlarındaki insanların sağlıklarını korumak için grip aşısı olmaları elzemdir.” dedi.

“Grip aşısı kesinlikle yapılmalı”

Özellikle riskli gruptaki kişilere grip aşısı olmaları tavsiyesinde bulunan Bayhan, şöyle devam etti:

“Biontech aşısı olanlar hemen grip aşısını olabilirler fakat Sinovac aşısı olan vatandaşlar en az iki veya üç gün sonra aşı olmalıdırlar. Sinovac aşısı olanlar aynı gün grip aşısı olurlarsa sağlık açısından ciddi sıkıntı yaşayabilirler. Yıllardır grip aşısının yapılmasını öneriyoruz. Çünkü gribal enfeksiyonlar belli kronik hastalarda ciddi anlamda hastaneye yatış oranını artırmaktadır. Bundan dolayı 65 yaş üstü, bakım evinde olanlar ve kronik hastalar kesinlikle grip aşılarını olmaları lazım.”

Covid-19 aşısı olanlar grip aşısı olabilir mi?

“Aşıyı kış öncesi yapalım”

Grip aşısının ekim ile nisan ayı arasında yapıldığını ifade eden Bayhan, “Gribal aşıları 6 yaştan sonra herkes yaptırabilir. Özelikle 65 yaş üstü ve kronik hastalar aşılarını olmaları gerekmektedir. Grip aşısı ekim ayı ile nisan ayı arasında yaptırılır. Kış ayı öncesi aşıları yapmak zorundayız.” diye konuştu.

“Aşı kronik hastalara ücretsiz”

65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanların ücretsiz bir şekilde grip aşılarını yaptırabildiklerini vurgulayan Bayhan, “Onkolojik hastalıklar, kanser, kalp ve damar hastalıkları gibi raporlu olanlar ve huzur evlerinde kalanlar, sağlık ocağı ya da bir sağlık kuruluşunda reçeteye yazdırdıkları gibi aşılarını eczaneden ücretsiz alabilmektedirler. Diğer yaş kategorilerinde de aynı şekilde hekim tarafından reçete edilip eczanelerden 85 TL karşılığında aşılarını alabiliyor. Grip aşısındaki tek koşul hekim tarafından reçete edilmesidir.” ifadelerini kullandı.

“Ciddi problemler bizi bekliyor”

Halkın maske ve hijyene dikkat etmelerinden dolayı geçen yıl çok fazla gribal enfeksiyonun olmadığına dikkat çeken Bayhan, şöyle dedi:

“Ama bu yıl kurallara çok riayet edilmediği için çok ciddi problemler bizi bekliyor. Covid-19 sürecinde hastanelerdeki yoğunluğu düşürmek için vatandaşların grip aşılarını ihmal etmemesi lazım. Geçen sene grip aşısı ile ilgili sıkıntılar vardı ama şu ana kadar grip aşılarının tedariki ile ilgili bir sıkıntı yok. Şu an elimizde yeteri kadar grip aşısı bulunmaktadır. Buradan da bütün vatandaşları grip aşısı olmalarını davet ediyorum.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Ramazan ayında ağız ve diş bakımının daha bir önem kazandığını belirten Diş..
Sağlık sektöründe pek çok sorunun halen çözüm beklediğini belirten Sağlık-S..
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevrecilik ..
Batman Valisi Ekrem Canalp, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımla..
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı İbrahim Halil Dursun, yaptığı yazılı açıklam..
Son zamanlarda bağırsak kanserinde ciddi oranda artış yaşandığını belirten ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=