Lütfen bekleyin..



Batman’daki oduncular odun bulamamaktan yakınıyor

03 Şubat 2022, 11:12 - Okunma: 482

Ülke genelindeki kar yağışı odun satıcılarını vurdu. Özellikle bölgede yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle odun bulamadıklarını belirten Batman’daki oduncu esnafı, bu durumun odun satışlarını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Olumsuz hava koşulları sebebiyle odun getiremediklerini, buna bağlı olarak odun fiyatlarının da arttığını vurgulayan oduncu esnafı, bir ton odun fiyatının yaklaşık bin 200 liraya kadar çıktığını aktardı.

Halkın oduna talebinin olduğunu, ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için hem halkın hem de kendilerinin mağduriyet yaşadığını ifade eden oduncu esnafı, odun getirebilmeleri için yetkililerin kar nedeniyle kapanan yolları bir an önce açmalarını istedi.

Batman’daki oduncular odun bulamamaktan yakınıyor

Oduncu esnafı Abdurrahman Taygav, İLKHA muhabirine, bu sene yoğun kar yağışından dolayı odun getirdikleri Bitlis tarafındaki yolların kapandığını söyledi.

“Odunun olmaması fiyatları da yükseltti”

Bu nedenle haftalardır Batman’a odun gelmediğini anlatan Taygav, “Odunun olmaması fiyatların da artışa neden oldu. Odun gelen bazı yerlerde ise fiyatların yüksek olmasından dolayı odunun piyasa fiyatı yükseldi. Şu an Batman Oduncular Kooperatifinin belirlediği fiyat şöyle: Yaş odun bin lira, kuru odun ise bin 200 civarında değişiyor. Serbest piyasada yaş odunun tonu bin 200 lira, kuru odun ise bin 400 liraya kadar çıkmaktadır.” dedi.

Batman’daki oduncular odun bulamamaktan yakınıyor

Abdurrahman Taygav

“Ciddi bir rağbet var”

Döviz kurundaki artışın kömür fiyatlarına da yansıdığına dikkat çeken Taygav, şöyle devam etti:

“Kömürün tonu 6 bin liraya kadar çıktı ama şu anda dolar kuruna göre 4 ila 5 bin lira arasında değişiyor. Odun şu anda bulunmuyor. Ciddi bir rağbet var. Gerek mazot ve gerek elektrik fiyatlarının düşürülmesi lazım. Daha önce kullandığımız odun makinasına 150 lira civarında elektrik faturası gelirken şu anda ise 500 lira geliyor. Önceden şehir içi satışlarımızda ücret almazken şu anda alma durumuna geldik. Fiyat artışlarının önlenmesi için maliyetlerin düşürülmesi lazım. Devletin mazotta ve elektrikte indirim yapması şarttır.”

Batman’daki oduncular odun bulamamaktan yakınıyor

Osman Kaplan

“Kar yüzünden odun getirilemiyor”

Kar nedeniyle ormanlık alandan odun getiremediklerini ifade eden bir diğer oduncu esnafı Osman Kaplan ise şunları söyledi:

“Şu anda biz de odun yok. Kar nedeniyle yollar kapalı olduğundan odun gelmiyor. Odunun gelmemesiyle odun fiyatları da arttı. Odun dağlardan geldiği için yoğun kar nedeniyle odun getirilemiyor. Buraya gelip odun soran var ama fırınlar için odun kalmış. Kış başında odunun tonu 800 liraydı, sonradan 900 ve bin liraya kadar çıktı. Ama çoğu oduncu da odun yok. Elektrik ve doğal gaz çok pahalı olduğu için herkes kullanamıyor. Durumu olmayanlar odun kullanıyor. Şimdi de odun yok, halk ne yapsın? Odunların getirilmesi için devlet kar nedeniyle kapanan yolları açarsa çok iyi olur.”(İLKHA)

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da etkili olan dolu, şehri etkisi altına alırken bu durum şehrin..
İş güvenliği tedbirleri alındığında kazaların yüzde 98'inin önlenebildi..
Batman'da kaçak et olduğu tespit edilen 525 kilogram et imha edilirken ..
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından siyonist işgal rej..
Batman'da dur ihtarına uymayarak kaçmaya çalışan ve tarlaya girip kaza ..
Batman'da durdurulan bir araç içerisinde yapılan aramada 17 kilogram 67..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=