Lütfen bekleyin..



Türkiye’de yıllık 2 bin 500 civarında çocukluk çağı kanseri vakası teşhis ediliyor

14 Şubat 2022, 12:00 - Okunma: 3040

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, “15 Şubat Çocukluk Çağı Kanser Günü” dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, çocukluk çağı kanserlerinin, vücudun herhangi bir yerindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaları ile ortaya çıkan, kısa sürede kan veya lenf yolu ile vücudun farklı bölgelerine yayılarak sağlığı bozabilen ve yaşamı tehlikeye sokabilen bir grup hastalığa verilen isim olduğu anlatıldı.

Dünyada 175 bin çocukluk çağı kanserinin yıllık olarak teşhis edildiğinin tahmin edildiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir. Ülkemizde yıllık 2 bin 500 civarı çocukluk çağı kanseri vakası teşhis edilmektedir. Çocukluk çağı kanserleri tüm kanser vakalarının yüzde 1,3’ünü ve tüm kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 1’ini oluşturmaktadır. Türkiye’de çocukluk kanserleri insidansı yüksek gelir düzeyindeki ülkeler ile benzer oranlara sahiptir.”

Çocuklarda görülen kanserlerin tedaviye yanıt ve sağ kalım açısından erişkin kanserlerinden çok farklılıklar gösterdiğine işaret edilen açıklamada, “Çocukluk çağı lösemileri, çocukluk çağında en sık görülen kanser türüdür. Lenfomalar ve merkezi sinir sistemi tümörleri, lösemileri takip etmektedir. Yıllar içinde çok disiplinli tedavi yaklaşımlarının gelişmesi ile kemoterapi, radyoterapi ve cerrahideki gelişmeler ülkemizde de çocukluk çağı kanserlerindeki yaşam oranlarının artmasını sağlamıştır. Bugün çok sayıdaki Çocuk Onkoloji Merkezindeki çocukluk çağı kanserlerine tanı konulabilmekte ve bu hastalar Uluslararası standartlarda tedavi edilebilmektedir.” denildi.

“Erken teşhis ile tedavi başarı oranları daha da yüksektir” denilen açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: “Bu nedenle; İştahsızlık, kansızlık, hızlı kilo kaybı, bacaklarda kemik ağrıları, cilt altında kanamalar (kırmızı noktalar veya morarmalar), burun ve diş eti kanamaları, ateş gibi semptomların varlığında dikkatli olunmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ülkemizde sosyal devlet anlayışı ile 18 yaş altı çocuklar tamamen sağlık güvencesi kapsamında tutulmuştur. Bu nedenle de çocukluk çağı kanserleri diğer erişkin kanserlerinde olduğu gibi ücretsiz tedavi edilmektedir.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
İlaca erişimin her geçen gün zorlaştığını belirten Batman Eczacılar Odası B..
Kanserin dünyada bir salgın gibi arttığını belirten Uzman Doktor Mehmet Cem..
Ramazan ayında ağız ve diş bakımının daha bir önem kazandığını belirten Diş..
Sağlık sektöründe pek çok sorunun halen çözüm beklediğini belirten Sağlık-S..
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevrecilik ..
Batman Valisi Ekrem Canalp, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımla..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=