Lütfen bekleyin..



Kitap fiyatlarındaki artış okuma oranlarını düşürdü!

03 Mart 2022, 10:05 - Okunma: 7096

Batman’daki kitabevi sahipleri, okuma oranlarının azaldığı günümüzde kitap fiyatlarında yaşanan fahiş artışın bu oranı daha da düşürdüğünü söylüyor.

Kâğıt ürünlerine yapılan zamlar nedeniyle kitap satışları ve okuma oranlarının yüzde 50 azaldığına dikkat çeken kitabevi sahipleri, İLKHA muhabirine, bu zamların başta kendileri olmak üzere en çok kitapseverleri etkilediğini belirtti.

Kâğıt fiyatlarında yaşanan artışın kitap sektörünü olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan kitabevi sahipleri, fiyatındaki artış sebebiyle vatandaşların ve öğrencilerin kitap alamaz hale geldiğini ifade ediyor.

Kitap fiyatlarındaki artış okuma oranlarını düşürdü!

Kitap satışlarının yarı yarıya düştüğünü, bu durumun okuma oranlarını da ciddi anlamda etkilediğini anlatan kitabevi sahipleri, yetkililerin okuma oranlarını yükseltecek bir çalışma başlatması gerektiğini kaydetti.

Batman’da uzun yıllardır kitap satışı yapan esnaf Sinan İren, yaptığı açıklamada, kitap fiyatlarının bayağı yükseldiğini anlattı.

Daha önce 50 lira olan bir kitabın fiyatının şu anda 150-200 lirasında satıldığını aktaran İren, kâğıt zammından sonra yayınevlerinin yüzde 150 ila 200 arasında zam yaptığını belirtti.

Kitap fiyatlarındaki artış okuma oranlarını düşürdü!

Sinan İren

“Kitap satışları ve okuma oranı yüzde 50 azaldı”

Zamlardan dolayı her geldiklerinde 2-3 kitap alan öğrencilerin artık bir kitap bile alamaz hale geldiklerini ifade eden İren, “Şu anda kitap satışlarımız ve okuma oranı yüzde 50 azalmış durumda. Şu anda ağırlıklı olarak okulların tavsiye ettiği kültür kitapları ve medresede okuyan öğrencilerin ders kitapları satılıyor. O da eskisi gibi değil tabi.” ifadelerini kullandı.

“Destek olursa kitap okuma oranları yükselecektir”

Kitap okuma oranlarının tekrar artması için kitap fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini belirten İren, şöyle devam etti:

“Kâğıt ürünlerine yapılan zamlardan sonra artık insanlar eskisi gibi kitap alamaz duruma geldi. Kitap satışlarımız yarı yarıya düştü. Kişi istediği kitabı artık alamadan fiyat sorup çıkıyor. Daha önce kitap soranlar fiyatı uygun olduğu için alıyordu. Şimdi ise kitap fiyatları en az 2-3 kat arttı. Bu da okuma oranlarını düşürdü. Kitap okuma oranın yükselmesi için fiyatların inmesi gerekir. Dünyanın birçok ülkesinde örnek olarak kitap fiyatı 100 liraysa 50 lirasını devlet karşılıyor. Böyle bir uygulamaya gidilirse kitap okuma oranları yükselecektir.”

Kitap fiyatlarındaki artış okuma oranlarını düşürdü!

Mehmet Şirin Yaşmaha

“30-40 liralık kitabın fiyatı 120 ila 130 arasında değişiyor”

Bir diğer kitabevi sahiplerinden Mehmet Şirin Yaşmaha ise yüksek fiyatlardan dolayı kitap satışlarının bayağı düştüğüne dikkat çekti.

İlk defa bu kadar yüksek fiyatlarla karşılaştıklarını ifade eden Yaşmaha, “Daha önce kitap okuyucu sayısı az olmasına rağmen kitap satışlarımız çok iyiydi ama şu anda okuyucu sayımız artmasına rağmen mevcut yüksek fiyatlardan dolayı okuyamıyorlar. Eskiden bir müşterimiz 15-20 tane kitap alırdı, şu anda ise maksimum bir veya iki tane kitap ancak alabiliyor. Üç ay önce 30-40 liralık kitapların fiyatı şu anda 90, 120 ile 130 arasında yükselmiş durumda.” diye konuştu.

“Daha önce kaldırılan KDV okuyucu sayısını artırmıştı”

Yetkililer tarafından okumanın teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Yaşmaha, son olarak şunları söyledi:

“Kâğıt ürünlerine gelen zamlardan sonra kitap alan ve okuyan sayısı bayağı azaldı. Daha önce devlet kitap fiyatlarındaki KDV oranını kaldırmıştı ve o zaman okuyucu sayısı artmıştı. Fiyatlar uygun olduğu için rağbet çoğalmıştı. Kaliteli okuyucular kitap okumak istiyor ama yüksek fiyatlardan dolayı okuyamıyorlar. Durum böyle olunca insanlar korsan ürünlere yönelmeye başlıyor. Devletten bu konuda ciddi bir destek bekliyoruz.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=