Lütfen bekleyin..



PVC ve çelik kapı sektörü: Yaşanan zamlar karşısında zor durumdayız

26 Mart 2022, 10:05 - Okunma: 1942

İnşaat sektöründe kullanılan malzemelerin başında gelen PVC kapı, pencere ve çelik kapı sektörünün temsilcileri, kullandıkları ürünlere gelen yüksek zamların işlerini durma noktasına getirdiğini söyledi.

Batman'da PVC kapı, pencere, alüminyum korkuluk ve çelik kapı işi yapan işletmeciler, son bir yılda yaşanan zamlardan dolayı birçok esnafın kepenk kapattığını belirtti.

Son bir yılda inşaat ürünlerinde yaşanan artışlardan kendi sektörlerinin de olumsuz etkilendiğini belirten esnaf, bir sene çerisinde bir çelik kapı fiyatının 800 liradan 3 bin liraya, bir dairenin PVC kapı penceresinin 8 bin liradan 25 bin liraya ve kilosu 28 liraya aldıkları alüminyumun 95 liraya yükseldiğini söyledi.

Yaşanan artışlar karşısında iş yapamaz duruma geldiklerini ifade eden sektör temsilcileri, yetkililere seslenerek yaşanan artışlara çözüm bulmalarını istedi.

"Fiyat artışları karşısında vatandaş ev yapamaz hale geldi"

Bir sene içerisinde kullandıkları ürünlere neredeyse yüzde 300 zam yıldığına dikkat çeken PVC kapı, pencere imalatçısı Yakup Orhan, "Evlerin PVC ve çelik kapılarını yapıyoruz. Geçen sene ile bu sene arasında çok büyük fiyat farkları meydana geldi. Örnek olarak geçen sen bir çelik kapının maliyeti bize 800 lira civarındayken şu anda 3 bin lirayı bulmuş durumda. Bir dairenin PVC kapı pencereli komple 8-9 bin liraya yenilerken şu anda 25-30 bin liraya mal oluyor. Yaşanan bu artışlar karşısında vatandaş ev yapamaz hale geldi." ifadelerini kullandı.

"900 liraya verdiğim çelik kapının fiyatı 7 ayda 3 bin lira oldu"

PVC ve çelik kapı sektörü: Yaşanan zamlar karşısında zor durumdayız

Yakup Orhan

Aldıkları ürünler dövize bağlı olduğu için sürekli fiyat artışlarının yaşandığını belirten Orhan, hükümetten artışlara çözüm bulmaları çağrısında bulunarak şunları söyledi:

"PVC'lerimizi ana bayilerinden metre ve çeşidine göre kiloyla alıyoruz. Ürünlerimiz dolara bağlı olduğu için fiyatlarımız sürekli yükseliyor. Piyasa durgun ve çok kötü gidiyor. Şu anda küçük dairelerden ve tamir işlerinden geçinmeye çalışıyoruz. 7 ay önce bir çelik kapıyı takma ve nakliyesiyle 900 liraya verirken şu anda bu fiyat 3 bin lirayı bulmuş durumda. Şu anda ürünlerdeki fiyat artışı, masraflar ve işçi maaşı derken bunların hepsi fiyatları etkiliyor. Yetkililerden artan maliyetleri düşürmelerini ve önümüzü açmalarını istiyoruz."

"Zamlara çözüm bulunmazsa işyerimizi kapatabiliriz"

Artan fiyat ve maliyetler karşısında işlerinde yüzde 60 gibi bir düşüşün yaşandığını ifade eden PVC ve alüminyum ustası Habip Gümüş, şunları söyledi:

"Artan maliyetler karşısında işlerimiz yüzde 60 düştü. 2-3 esnaf arkadaşımızın işyerlerini kapattıklarına şahit olduk. Artışlar böyle devam ederse bizimde akıbetimiz diğerleri gibi olup kapatmak durumunda olabiliriz. Bununda sebebi fiyatlarda yaşanan artışlardır. Şu anda PVC kapı, pencere, alüminyum, sineklik ve korkuluk gibi işleri yapıyoruz. Şu an sektörümüzde 10 bin liranın kıymeti bir liraya, bin liranın ise 100 lira düşmüş durumda. Fiyat artışları yüzünden işyerimize ürün alamaz hale geldik."

"Her gün fiyatlar artarak değişiyor"

PVC ve çelik kapı sektörü: Yaşanan zamlar karşısında zor durumdayız

Habip Gümüş

Sattıkları ürünlerin yerini zarar ederek doldurduklarını belirten Gümüş, "İşyerimize malzeme almak için toptancıya gittiğimizde her şeyin fiyatının kat kat yükseldiğini görüyoruz. Ve bu artışlar yüzünde müşterilerimize fiyat sunamaz hale geldik. 7-8 ay önce alüminyumun kilosunu 28 liraya alırken bugün 95 liraya alıyoruz, yani üç kat gibi bir artış yaşandı. Fabrikalardan ise artık eskisi gibi ürün alamıyoruz çünkü bugün verdiğimiz siparişi bir ay sonra alıyor ve nakit ödüyorum. Mesela 100 liraya aldığımı 130 lira satıyorum sonra aynı ürünü 140 lira geri alıyorum. Bu şekilde her gün fiyatlar artarak değişiyor. Hükümetten ham madde fiyatlarını düşürmelerini talep ediyorum. İnşallah yetkililer sesimizi duyar." diye konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=