Lütfen bekleyin..



Batman Üniversitesinde “Göçlerin Geleceği Uluslararası Sempozyumu” başladı

14 Nisan 2022, 17:10 - Okunma: 2178

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı desteğiyle gerçekleşen “Ekonomik, Sosyal, Siyasal ve Kültürel Boyutlarıyla Göçlerin Geleceği Uluslararası Sempozyumu” Batman Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

Batman Üniversitesi Batı Raman Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumun açılış törenine Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rohat Cebe, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Bimay, Stephen Castles ve Mark J. Miller'in Göçler Çağı olarak nitelendirdiği günümüzde uluslararası göçlerin; ikili ve bölgesel ilişkileri, güvenliği, ulusal kimliği ve egemenliği etkileyerek dünya genelinde ülkeleri ve toplumları yeniden şekillendirmekte olduğunu söyledi. Uluslararası göçlerin geleceğinin yerel, ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla derinlemesine tartışılacağı sempozyuma İngilizce, Arapça ve Türkçe dillerinde dört kıta ve 16 ülkeden 120’den fazla tam metin bildiri sunulduğunu anlatan Bimay, sempozyumun hazırlanmasında emek veren herkese teşekkür etti.

Doç. Dr. Muzaffer Bimay’ın ardından sempozyuma online olarak katılan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği olarak önceliklerinin ülkelerinden zorla göç ettirilmiş insanların sağlık ve refah içerisinde zulümden kurtarılarak düzgün bir hayat yaşaması için çalışmak olduğunu söyledi. Her ülkenin mültecileri koruma konusunda kendi sorumluluklarının gitgide arttığını dile getiren Leclerc sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye 4 milyona yakın mülteci ağırlamaktadır. Bu kadar insana ev sahipliği yapmak Türkiye için bazı zorluklar meydana getirmektedir ve Türkiye bu konuda kapsayıcı rol oynamaktadır. Ülkelerin sorunlarına bakıldığında nitelikli olarak düşünmemiz gereken noktalardan biri de ülkeler üzerindeki baskıyı azaltmaktır. Bu noktada ortak anlayış ve ortak bir fikirler gerekmektedir. Girişimi çoklu ortaklarımızla bulmalıyız ve temeldeki yaklaşımımız kanıta dayalı olmalıdır.”

Programa online olarak katılan Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürü Dr. Gökçe Ok ise, Türkiye’nin görece olarak ağır bir yükünün olduğunu ve 192 farklı ülkeden yaklaşık 5 milyon insana ev sahipliği yaptığını söyledi.

Sempozyumda son olarak Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir bir konuşma yaptı. Batman Üniversitesinin çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmaya ev sahipliği yaptığını dile getiren Rektör Demir, günümüzde önemini koruyan ve çözüme yönelik birçok başlık altında ele alınacak bu sempozyuma da ev sahipliği yapmaktan çok mutlu olduklarını söyledi.

Açılış konuşmalarının yapılmasından sonra sempozyum oturumlarına geçildi. Uluslararası Göçlerin Geleceği isimli oturumun ardından Yaser Alahmad’ın Göç temalı sergisinin açılışı gerçekleşti.(İLKHA)





  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EĞİTİM Kategorisindeki Diğer Haberler
Peygamber Sevdalıları Vakfı Siyer Yarışması Komisyonu Başkanı Hamdin Aslan,..
Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LGS ve YKS için öğrencilere önemli t..
Yaklaşık 100 binlere dayanan bir öğretmen açığının olduğunu belirten Batman..
Üçüncü Uluslararası Bilişim Kongresi, Batman Üniversitesi ev sahipliğinde 2..
Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde 'Uygulama ve Ara..
HÜDA PAR Batman Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Serkan Ramanlı, eğiti..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=