Lütfen bekleyin..



Altın kiralama dönemi başladı!

14 Mayıs 2022, 11:10 - Okunma: 2108

Son zamanlarda altın fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle vatandaşların kiralık altına yöneldiğini belirten kuyumcular, kiralık altın sorunların sayısında ciddi bir artışın olduğunu söyledi.

Halkın alım gücünün düşmesinden ötürü düğünlerde takılan altın sayısının neredeyse yarı yarıya indiğini vurgulayan kuyumcular, bu durumun satışlarını da ciddi oranda etkilediğini ifade etti.

Hiç kimsenin ihtiyaçları dışında artık altın almadığını, düğünlerde hediye olarak takılan çeyrek altınların bile alınamaz duruma geldiğini dile getiren kuyumcu esnafı, halkın düğünlerde çeyrek altın yerine para takmaya başladığını kaydetti.

Altın kiralama dönemi başladı!

Batman’daki kuyumcu esnafı Mehmet Can Tunç, İLKHA muhabirine, son zamanlarda fiyatındaki artış nedeniyle kiralık altın sorunların sayısında bir artışın yaşandığını söyledi.

Düğün sezonunun başladığını belirten Tunç, altına talep olmasına rağmen halkın alım gücünün düşmesi sebebiyle daha önce bir düğün için 8 bilezik alanların şu anda 4 bilezik ancak alabildiğini aktardı.

Altın kiralama dönemi başladı!

Mehmet Can Tunç

“Kiralık altın soranlarda artış var”

Son bir yılda altın fiyatının aşırı bir şekilde yükseldiğine işaret eden Tunç, “Talep yüksek ama satışlarımız yarı yarıya düştü. Son zamanlarda ise daha önceki senelere göre kiralık altın soranların sayısında artış yaşandı. Biz kiralık altın vermiyoruz ama veren kuyumcular var.” dedi.

Altın kiralama dönemi başladı!

“Satışlarımız yüzde 50 düştü”

Altın fiyatındaki yükselişin satışlarını olumsuz etkilediğini söyleyen Tunç, şöyle devam etti:

“Şu anda düğün sezonunun başlamasından çok da iyimser değiliz. Eskiye kıyasla gelen müşterilerimiz aynı ama örnek olarak daha önce 100 gram alan müşterimiz şu anda 50 gram alabiliyor. Yani müşteri sayımız aynı olmasına rağmen satışlarımız yüzde 50 düştü.”

Altın kiralama dönemi başladı!

Nurullah Bardakçı

“Ekonomik şartlar değiştiği için o adetlerde kalmadı”

Bir diğer kuyumcu esnafı Nurullah Bardakçı ise şu anda düğün için altın almak isteyenlerin kısıtlı bir şekilde sadece gelinin ihtiyaçlarını alabildiğini söyledi.

Bardakçı, “Eskiden 8 bilezik alan şu anda 6 veya 4 tane alabiliyor. Daha önce 4-5 yüzük alan şu anda bir veya 2 taneye düşürdüler. Tabi bu da imkânların kısıtlı olmasından kaynaklanıyor. Tabi daha önce gelin ve damat ile beraber gelen yakın akrabalarına da küçük bir altın hediye ederlerdi. Şu anda ise ekonomik şartlar değiştiği için o adetlerde kalmadı.” diye konuştu.

Altın kiralama dönemi başladı!

“Artık insanlar bir çeyrek altını bile almakta zorlanıyor”

Şu anda 22 gram altın fiyatının 850 ila 900 lira civarında olduğunu aktaran Bardakçı, şunları söyledi:

“Altında haddinden fazla artış olması insanların alım gücünü düşürdü. Artık insanlar bir çeyrek altını bile almakta zorlanıyor. Tabi bu artış düğünlere giden misafirleri zorluyor. Daha önce insanlar bir düğüne giderken çeyrek alırlardı sonra bir gram oldu, ardından yarım grama düştü ve vatandaş bunu bile almakta zorlandığı için düğünlerde altın yerine para takılmaya başlandı. Durum böyle olunca düğünde altın yerine kişi 100 lira, 300 lira veya 500 lira gibi imkânlar dâhilinde takı takmaya başladı. Şu anki ekonomik şartlara baktığımızda ileriki zamanlarda altının tekrar yükselmesini bekliyoruz.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala hazırlıklarını tamamlayan Batman ..
Günümüzde gittikçe azalan, İslam'ın büyük önem verdiği ticaret ahlakına..
Son zamlarla birlikte 12 kilogramlık tüpün fiyatı 680 lira, piknik tüpü ise..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=