Lütfen bekleyin..



İlk defa Diyarbakır’ın fethini anlatan roman okuyucularıyla buluştu

26 Mayıs 2022, 10:17 - Okunma: 6957

Bir ilke imza atarak Diyarbakır’ın fethini romanlaştıran Yazar Sadullah Aydın, Diyarbakır’ın fetih yıldönümünde piyasaya çıkan “Surları Aşarken” adlı romanı hakkında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Yazar Sadullah Aydın bir ilke imza attı. Aydın’ın Diyarbakır’ın fethini anlatan 15’inci romanı piyasaya çıktı. “Surları Aşarken” romanının fetih yıldönümünde okuyucuyla buluşmasından ayrı bir mutluluk yaşadığını belirten Aydın, romanının içeriği ve yazılış gayesi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Diyarbakır’ın fethinin İslam tarihi ve hatta dünya tarihi açısından çok büyük öneme sahip olduğuna işaret eden Aydın, Diyarbakır’ın fethiyle Mezopotamya ve Anadolu kapılarının İslam’a açıldığını, fetih sonrası bu topraklarda yaşayan halkların hızlı bir şekilde İslam’a kucak açarak Müslüman olduklarını söyledi.

İlk defa Diyarbakır’ın fethini anlatan roman okuyucularıyla buluştu

Yazar Sadullah Aydın

Bizans İmparatorluğunun yıkılış sürecinin de bu fetihle başladığını vurgulayan Aydın, Diyarbakır’ın fethinden sonra Kürdistan ve Anadolu topraklarının birer birer istilacı Haçlıların tahakkümünden kurtulduğunu, mazlum halkların adalet ve özgürlüğe kavuştuğunu ifade etti.

Fetih hareketlerinin kısa sürede böyle büyük başarılar elde etmesinin nedeninin İslam ordularının halkların gönüllerini kazanmasından ötürü olduğuna dikkat çeken Aydın, günümüz Müslümanlarının bu fetihlerden çıkaracakları çok dersler ve mesajlar olduğunun altını çizdi.

“Eser, İslam askerlerinin Kürdistan’ı, Amed’i, Mezopotamya’nın fethini anlatıyor”

Fetih yıldönümü olan 27 Mayıs’a günler kala eserinin piyasaya çıkmasından ötürü ayrıca bir mutluluk yaşadığını belirten Aydın, “Allah’ın izniyle 15’inci eserim çıktı. Son kitabım ise Amed’in (Diyarbakır) fethini anlatan ‘Surları Aşarken’ adlı kitaptır. Bu ayın 27’si de Diyarbakır’ın fetih yıl dönümüdür. Fethe 2 gün kala kitabım piyasaya çıktı. ‘Surları Aşarken’ adlı eserim, Hazreti Ömer zamanında ilk nesil Müslümanların, İslam askerlerinin Kürdistan’ı, Amed’i, Mezopotamya’nın fethini anlatıyor.” dedi.

İlk defa Diyarbakır’ın fethini anlatan roman okuyucularıyla buluştu

“Daha önce Amed’in fethini anlatan herhangi bir romana rastlamadım”

Roman’ın kendi alanında yazılan bir ilk olduğunu vurgulayan Aydın, “Daha önce Amed’in fethini anlatan herhangi bir romana rastlamadım. Bizanslılar o dönem yerli halka, Kürt halkına çok büyük eziyetler, zulümler ediyorlar. İslam orduları Amed’in kapılarına dayandığı zaman yerli halk Bizans ordusuna değil İslam ordusuna yardım ediyor. Böylece Diyarbakır’ın fethi daha kolay oluyor.” diye konuştu.

“Amed’in fethi bir çağın kapanıp yeni bir çağın açılmasına da vesile oldu”

Romanı okuyacak kişilerin, Diyarbakır’ın fethinden çok daha geniş bir şekilde bilgi sahibi olacaklarına işaret eden Aydın, şöyle devam etti:

“Amed’in fethi bence İslam tarihinde meydana gelmiş en önemli hadiselerden biridir. Çünkü Amed’in fethi ile birlikte Anadolu’nun kapıları İslam’a açıldı. Ve İslamlaşma süreci bu şekilde başladı. Bence Amed’in fethi bir çağın kapanıp yeni bir çağın açılmasına da vesile oldu. O dönemin en büyük imparatorluklarından olan Bizans İmparatorluğu, Amed’i kaybettikten sonra bölgemizdeki diğer şehirleri de birer birer kaybetmeye başladı. En son İstanbul’da sıkışıp kaldı. Daha sonra Osmanlılar zamanında İstanbul’da Bizanslıların elinden alındı ve Bizans İmparatorluğu tarihe karıştı. Bizans’ın yıkılış süreci kanaatimce Amed’in fethiyle başladı.”

İlk defa Diyarbakır’ın fethini anlatan roman okuyucularıyla buluştu

“Ne yazık ki Amed’in fethi yeterince ilgi görmüyor”

Diyarbakır’ın fethinin, Anadolu topraklarının İslamlaşma sürecini ciddi anlamda başlatan, Müslümanlara Anadolu’nun kapılarını açan büyük bir fetih olduğunun altını çizen Aydın, şunları söyledi:

“Ama ne yazık ki Amed’in fethi yeterince ilgi görmüyor. Müslümanlar, gençlik bu fetih olayını yeterince bilmiyorlar, üzerinde kafa yormuyorlar. Amed’in fethinden ve bölgemizdeki diğer fetih hareketlerinden hem tarihsel anlamda hem fikirsel hem de ahlaki anlamda çıkarabileceğimiz çok dersler ve ibretler var. O yüzden bu fetih hareketini iyi bilmek lazım.”

İlk defa Diyarbakır’ın fethini anlatan roman okuyucularıyla buluştu

“Gençliğimiz İslam tarihindeki kahramanların destansı olaylarını iyi bilmeli”

Müslüman gençliğin İslam tarihini çok iyi bilmesi gerektiğini belirten Aydın, “Bizler Batılıların romanlarına, sinema filmlerine bakıyoruz. Çok basit, sıradan, değersiz olayları bile efsaneleştirerek kendi toplumlarına anlatıyorlar ve onları halklara rol model olarak sunuyorlar. Hâlbuki biz fetih hareketlerine baktığımız zaman çok az sayıdaki İslam askerleri kendilerinden belki de onlarca kat daha güçlü orduları kısa bir sürede dize getirmişler, büyük imparatorlukları yıkmışlar. Büyük kahramanlıklara, başarılara imza atmışlar. Müslüman halkın, özellikle gençliğin İslam tarihindeki bu yiğitleri, kahramanları, yaşanan bu destansı olayları bilmesi, öğrenmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

“Roman kendi alanında bir ilk”

Anadolu topraklarının kapılarını Müslümanlara, İslam’a açan bu büyük fetih hareketinin gençlik tarafından daha iyi bilinmesi için böyle bir eseri kaleme aldığını kaydeden Aydın, “Eserim 200 sayfaya yakındır. Akıcı bir üslupla kaleme alınmış. Tamamıyla roman tekniği kullanılmış. Dediğim gibi kendi alanında bir ilk. Hatta Türkiye’de, dünyada bir ilk. Çünkü şu ana kadar Diyarbakır’ın fethini anlatan herhangi bir roman yok.” dedi.

İlk defa Diyarbakır’ın fethini anlatan roman okuyucularıyla buluştu

“Fetih hareketlerini araştırmamız bize ciddi fayda sağlayacaktır”

Özellikle Diyarbakır fethinden ve ilk Müslüman neslin yaptığı fetih hareketlerinden alınacak çok önemli derslerin olduğuna işaret eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O dönemin Müslümanları halkların gönüllerini kazanmışlar, kalplerini fethetmişler. Biz bugünün Müslümanları bu anlamda araştırmamız lazım. O dönemin Müslümanları nasıl olmuş da dilleri, dinleri farklı yabancı ülkelerdeki halkların kalplerini, gönüllerini kısa bir zaman içerisinde kazanabilmişler? Bugünün Müslümanlarının en ciddi handikaplarından biri de bu, halkla aramızda ne yazık ki ciddi sıkıntılar var. Halka istediğimiz gibi mesajımızı götüremiyoruz. Halkla aramızda kopukluk var. Bu kopukluğun nedeni ne? Özellikle bu fetih hareketlerini ciddi anlamda araştırıp okuduğumuz zaman bize ciddi faydası olur diye düşünüyorum.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=