Lütfen bekleyin..



Hukukçu Tanrıseven: Yeni anayasanın yapılmamasının zararını halk çekiyor

04 Haziran 2022, 11:05 - Okunma: 661

Halkın artık darbe ürünü anayasayla yönetilmek istemediğini belirten Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Yusuf Tanrıseven, her seçim öncesi gündeme getirilen yeni anayasanın bir türlü yapılmamasının zararını halkın çektiğini söyledi.

Yeni anayasanın bir zorunluluk haline geldiğine dikkat çeken Avukat Tanrıseven, İLKHA muhabirine, siyasi partilerin ortak bir noktada buluşamamalarından ötürü yeni anayasanın yapılması şansının çok zor olduğunu vurguladı.

Yeni anayasanın yapılmamasının sebep olduğu en büyük sıkıntıyı ise halkın çektiğini ifade eden Tanrıseven, acilen halkın beklentisini karşılayacak yeni ve sivil bir anayasanın yapılması gerektiğini kaydetti.

“Ülkemizde anayasa sık sık değişikliğe uğruyor”

Toplumlarda anayasaların ciddi bir rol oynadığını dile getiren Tanrıseven, “Birçok ülkelerde anayasaların yüzlerce yıl değişmeden kaldığını görebiliyoruz. Ama ülkemizde ise anayasa genelde darbe ürünü olduğu için sık sık değişikliğe uğruyor. Ama bu değişikliğe rağmen maalesef anayasa hiçbir zaman özgürlükçü bir ruha sahip olamıyor. Çünkü bu anayasaların temelinde darbe var. O yüzden yeni ve sivil bir anayasanın yapılması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

“Anayasa halka hitap etmiyor”

Anayasanın bir türlü darbeci zihniyetinden uzaklaşamadığına dikkat çeken Tanrıseven, şöyle devam etti:

“Ülkemizde en son yapılan anayasa 82 anayasasıdır. Birçok kere değişikliğe uğradı. Birçok kere yamalar yapıldı ama maalesef eski darbeci kirlitürden bir türlü uzaklaşılamadı. O yüzden halka hâlâ yeterince hitap edemiyor. Baktığımız zaman birçok siyasi partinin, parti programında yeni anayasa var. Hepsi de anayasadan memnun olmadıklarını ve bunu değiştirmek istediklerini söylüyorlar. Her seçim döneminde bu karşımıza çıkıyor. Ama maalesef ülkemizde bir türlü siyasi partiler bir araya gelerek bu anayasayı değiştiremiyorlar.”

“Yeni anayasa zorunluluk haline gelmiş durumda”

Her partinin kendi kafasındaki anayasa fikrinin farklı olduğunu belirten Tanrıseven, “Bu farklılıklar nedeniyle maalesef o anayasa bir türlü ortaya çıkamıyor. Yeni anayasanın yapılması bir zorunluluk haline gelmesine rağmen maalesef siyasi partilerimiz bir araya gelip bu konsensüsü sağlayamıyorlar ve yapamıyorlar. Anayasa değişikliği hep gündemde olan bir şey. Halen gündemde var. Bununla ilgili zaman zaman toplantılar yapılıyor ama artık önümüzdeki sene seçim yılı olması nedeniyle bu saatten sonra yeni bir anayasanın yapılma şansını çok zayıf görüyorum.” diye konuştu.

“Halkın talebi görülmeli, yeni anayasa topluma kazandırılmalı”

Yeni anayasanın yapılmamasındaki zararı halkın çektiğini söyleyen Tanrıseven, “Yeni bir anayasa yapılamadığı, özgürlükçü bir anayasa olmadığı ve kanunlarda buna dayanmadığı için maalesef halk olarak eski anayasanın kamburlu halini çekmek zorunda kalıyoruz. Artık halktan gelen talebi de görerek tüm partilerin elini taşın altına koyması ve bu yeni anayasayı toplumumuza kazandırmak gerekiyor. İnsanlar artık 80’li yıllardaki darbe ürünüyle yapılan anayasayla değil 21’inci yüzyılın modern anayasasıyla yönetilmeyi hak ediyorlar.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Diyarbakır'da "Cihad Önderi..
Batman'ın Sason ilçesinde Mereto Dağı'na pancar toplama için gitti ..
HÜDA PAR'ın Kayapınar Belde Belediyesi Başkanı Samir Özhan, yarın Diyar..
Batman'da bir iş yerine getirilen cep telefonunun bataryası adeta bomba..
Veteriner Hekimler Odası Batman İl Temsilcisi Veteriner Hekim Abdullah Yama..
Batman’da ticari taksi ile otomobilin çarpması sonucu meydana gelen kazada ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=