Lütfen bekleyin..



Kitap okuma oranlarında düşüş devam ediyor

13 Temmuz 2022, 15:48 - Okunma: 6197

Kitap okuma oranlarının her geçen gün azaldığı Türkiye’de, bu durum yaz aylarında daha da düşüşe geçtiği belirtiliyor.

Batman’daki kitabevi sahipleri, okuma oranlarının azaldığı günümüzde her yıl tatil dönemleri, yaz aylarının bu oranı çok daha fazla düşürdüğünü söylüyor.

Kırtasiye ve kitabevi işletmecisi Veysi Güney, İLKHA muhabirine, okulların kapanmasıyla birlikte kitap satışlarında düşüş yaşandığını söyledi.

Bu düşüşün daha önceki yıllara oranla çok daha fazla olduğunu vurgulayan Güney, gelişmiş ülkelerde ise kitap satış ve okuma oranlarının arttığına işaret etti.

Kitap okuma oranlarında düşüş devam ediyor

Veysi Güney

“Hayat pahalılığı da bunu etkiliyor”

Özellikle Türkiye’de yaz aylarında okuma oranlarının bayağı düştüğünü aktaran Güney, “Bunun sebebi sadece okulların kapanması değil, aynı zamanda hayat pahalılığından da kaynaklanıyor. Hayat pahalılığı Türkiye’de birçok sektörde olduğu gibi kitap sektörünü de vurmuş bulunmaktadır.” dedi.

Kitap fiyatlarının yüksek oluşunun da kitap satışlarını düşürdüğünü ifade eden Güney, bu düşüş nedeniyle kırtasiye ve kitap sektörünün olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Kitap okuma oranlarında düşüş devam ediyor

“Boş vakit olmasına rağmen insanlar kitap okumuyor”

“Avrupa ülkelerinde ise yaz aylarında kitap okuma oranı daha fazla artıyor. Bunun sebebi ise oradaki insanlar okulların kapanmasıyla kendilerini kitap okumaya vermektedirler ama maalesef ülkemizde bu durum tam tersi yaşanıyor” diyen Güney, şöyle devam etti: “Tatile gidenler normalde boş vakitleri çok fazla olmasına rağmen kitap okumuyorlar. Bu da ciddi anlamda bir sıkıntıdır. Gençler ve çocuklar bu tatil sürecinde bol bol kitap okumalılar. Yayıncılara da çağrımız; Kendi kâr marjlarından feragat edip kitap fiyatlarında düşüş yapmalarıdır ki, insanlar daha fazla kitap alıp okuyabilsin.”

Kitap okuma oranlarında düşüş devam ediyor

Mehmet Şirin Yağmahan

Bir diğer kitabevi işletmecisi Mehmet Şirin Yağmahan ise genellikle yaz aylarında kitap okuma oranlarının düştüğünü aktardı.

“Kitapsız bir yaşam olamaz”

Kitap satışları ve yoğunluğunun genelde eylül ayı okul döneminde yaşandığını dile getiren Yağmahan, şu tavsiyelerde bulundu:

“Şu an çok sakin. İnsan bedenini dinlendirmesi için günlük en az 1-2 saat kitap okuması lazım. Bence kitapsız bir yaşam olamaz. İnsan ne kadar gezse de kitabın verdiği o havuz bilgisi kadar bilgi alamaz. Kitabın yerini ne internet, ne televizyon ne telefon ne de sosyal medya hiçbir şekilde dolduramaz. Çünkü kitap insanın bilgisine daha çok katkı sağlar ve bilincimizi dinç tutar. Yani tatil deyip kendimizi salmayalım. Günü en azından birkaç yaprak da olsa kitapla geçirelim.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=