Lütfen bekleyin..



Kalıpçı ustaları yevmiyelerinin artırılmasını talep ediyor

30 Ağustos 2022, 19:05 - Okunma: 491

​Batman’da demir ustalarından sonra kalıpçı ustaları da yevmiyelerinin düşük olduğu gerekçesiyle çalışmama kararı aldı. Yevmiyelerinin artırılmasını isteyen işçiler, 450 TL’nin altında çalışmayacaklarını belirtti.

Batman’da bir araya gelen inşaatlarda kalıp ustalığı yapan işçiler, basın açıklaması yaparak yevmiyelerinin artırılmasını talep etti.

Kendilerine verilen yevmiyelerin az olması nedeniyle iş bırakma kararı aldıklarını belirten işçiler, yevmiyelerine zam yapılana kadar çalışmayacaklarını ifade etti.

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Yunus Çınar, Türkiye’nin yüksek enflasyonla mücadele ettiğini, her geçen gün hayat şartlarının zorlaştığını belirtti. Çınar, bundan dolayı kalıpçı ustaları olarak zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiklerini kaydetti.

Kalıpçı ustaları yevmiyelerinin artırılmasını talep ediyor

Türkiye’de çalışma koşullarının gün geçtikçe zorlaştığını belirten Çınar, “Amacı sadece kâr olan patronlar, işçiler üzerinde iş baskısı kuruyor. Yoksulluk artıyor işsizlik milyonları buluyor. Patronların karşısına geçip zam isteyen işçilere kapının önündeki milyonlarca işsiz gösteriliyor. İşçiler, emekçiler kölelik ücretlerine mahkûm bırakılmak isteniyor. Biz Batmanlı inşaat işçilerine de aynısı yapılıyor. TUİK verilerine göre Türkiye’de işsizliğin en yoğun olduğu kent Batman’dır. Günde 150-200 TL’ye ve en deneyimli inşaat işçisinin maksimum alacağı ücret günlük 250 TL’dir. Kışın domatesin 50 TL’yi bulacağı söylendiği bir ülkede günde 250 TL yevmiye ile çocuklarımıza ailemize nasıl bakabiliriz!” dedi.

“50 derece sıcaklığın altında çalışıyoruz”

Açıklamanın devamında Çınar, şunları söyledi: “Ağır çalışma koşullarına rağmen iş güvenliği işçi güvenliği yok denecek kadar azdır. Batman’da artan inşaatlar iş kazalarını ve iş cinayetlerini artırıyor. Biz bu koşullarda çalışırken haftada bir izin hakkımız dahi yok. Ailemiz ile bir pikniğe gitmek istesek o gün yevmiyemiz kesiliyor. Sigortalarımız ya yatırılmıyor ya da günlük yatırılıyor. Güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyoruz. Yazın 50 derece sıcaklığı bulan Batman’da evimize yiyecek almak istediğimiz de markete gidince çocuklarımız için almak istediklerimizi alamıyoruz.”

“İşçiler, halen eski ücretle çalışmaya mahkûm bırakılıyor”

Çınar, “Milyonlarca TL’ye evler satılırken biz işçinin hakkı verilmiyor. Marketten çocuklarımız için sucuk alıp götürmek istediğimiz de çocuklarımız için maalesef en kalitesiz olanını, tavuk sucuklar almak zorunda kalıyoruz. Hayat bu kadar pahalı iken asgari ücrette dahi ikinci bir zam yapılırken biz işçiler halen eski ücretle çalışmaya mahkûm bırakılıyoruz. Bu yüzden Batman’daki başta kalıpçılar olmak üzere tüm inşaat işçilerine sesleniyoruz gelin birlik olalım. Hayatı ve kenti biz inşaat ediyoruz. Biz istersek birlik olursak yevmiyelerimiz artacaktır. Kölelik ücretine çalışmayı ret ediyoruz. Batı kentlerine ailelerinden uzağa gitmek zorunda kalarak çalışan inşaat işçileri bize göre daha yüksek ücret alıyor. İş aynı iş ama ücret aynı değil.” ifadelerini kulandı.

Kalıpçı ustaları yevmiyelerinin artırılmasını talep ediyor

“Usta işçilerin yevmiyesi 450 TL olsun”

Batman’daki tüm inşaat patronlarına seslendiklerini belirten Çınar, açıklamanın sonunda şu ifadeleri kullandı:

“Hakkımızı verin! Biz insanca yaşanabilir bir ücret talep ediyoruz. Kazançlarınızı değil hakkımızı istiyoruz. Usta işçilerin yevmiyesi 450 TL olsun. Çırakların ücretleri 300 TL olsun. Sigortasız kimse çalıştırılmasın, puan üzeri sigorta primini kabul etmiyoruz. Çalışma saatleri sabah 07.30 ile 17.00 olsun. Yasal hak olan işçilere haftada bir ücretli izin hakkı verilsin. Yevmiyeleri kesilmesin. Tüm inşaat işçilerine sesleniyoruz. Kalıpçısından sıvacısına, demircisinden çırağına kadar tüm inşaat işçileri gelin birlik olalım. Birlik olursak çocuklarımıza iyi bir gelecek kurmak için hakkımız olan ücretleri alabiliriz.”

Basın açıklamasının ardından İLKHA mikrofonlarına konuşan kalıpçı ustaları ise artan enflasyon karşısında yevmiyelerinin eridiğini, 250 lira olan yevmiyelerinin talep ettikleri 450 liraya çıkarılana kadar iş bırakma eyleminde olacaklarını ifade ettiler. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'ın Kozluk ilçesinde uyuşturucu madde bulunduğu belirtilen bir ev..
ABD'deki üniversitelerde siyonist işgal rejiminin Gazze saldırılarına t..
Batman'da bir şahıs, miras paylaşımı yüzünden kavga ettiği yeğenini bac..
ABD'deki üniversitelerde yapılan Gazze'ye destek gösterilerini dest..
Batman’da alacak verecek meselesi nedeniyle iki grup arasında çıkan silahlı..
Batman Çayı Bıçakçı Köyü mevkiinde suların yükselmesiyle mahsur kalan bir ş..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=