Lütfen bekleyin..



Hukukçular, süresiz nafakanın oluşturduğu mağduriyetlerin son bulmasını istiyor

24 Eylül 2022, 11:25 - Okunma: 408

Süresiz nafakanın oluşturduğu mağduriyetler katlanarak devam ediyor. Toplumun kanayan yarası haline gelen süresiz nafaka zulmünün artık son bulmasını isteyen hukukçular, hükümetten bu konuda acil bir yasal düzenleme yapmasını talep ediyor.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Hukukçu Rıdvan Yapıcıoğlu, süresiz nafakanın sadece erkeği değil kadınları da ciddi anlamda mağdur ettiğini söyledi.

Süresiz nafaka ile ilgili yapılması planlanan yeni bir yasal düzenlemenin bir kez daha akamete uğradığını belirten Yapıcıoğlu, bu konuda toplumda oluşan beklentinin hayal kırıklığına neden olduğunu vurguladı.

Yapıcıoğlu, “Toplumda süresiz nafaka ile ilgili bir beklenti ve yasal bir düzenleme oluşmuştu. Daha önce de görüşlerimi paylaşmıştım. O günden bugüne maalesef gündem olma noktasında biraz geriye düştü ve yasal olarak da bir düzenleme yoluna gidilmedi. Toplumda şöyle bir sıkıntı var; Tarafların, ailenin yıkılmasından ve boşanmayla neticelenmesinden sonra kişinin kusurunun ne olduğunun önemi olmaksızın kadına bir nafaka verilmeye hükmediliyor. Özellikle Yargıtay bu hususta net bir tavır içerisinde, kadın kusurlu olsa bile nafakaya hükmediyor.” dedi.

“Süresiz nafaka yeni evliliklerin önüne geçiyor”

Evliliğin sona ermesinde tarafların kusuruna bakılarak nafakaya hükmedilmesinin daha hakkaniyetli olduğuna dikkat çeken Yapıcıoğlu şöyle devam etti:

“Yalnız çok kısa süren bir evlilik sonrasında nafakanın ömür boyu sürmesi, süresiz bir şekilde devam etmesi hem kadını hem de erkeği aslında mağdur etmektedir. Olaya sadece erkek tarafından yaklaşmak doğru olmaz. Kadın tarafından da bakıldığında ikinci bir evlilik söz konusu olduğunda; Birincisi ‘zaten aldığım bir nafakam var’ deyip bununla ilgili olarak evliliklerin önüne geçilmesi olabiliyor. İkicisi; Erkeğin ikinci bir evlilik yapması durumunda yeni eşi kendisine harcanması gereken paranın yıllar önce neticelenmiş bir evlilikten kaynaklı olarak nafakaya gitmesi bu yönüyle aslında kadını da mağdur etmektedir.”

“Bu konu maalesef arka plana düştü”

Yaşanan mağduriyetlerin giderilebilmesi için yasal bir düzenlemeye ihtiyacın olduğuna vurgu yapan Yapıcıoğlu, şunları söyledi:

“Tarafların kusur oranları ve evlilik süresinin miktarına bakılarak yeni düzenleme, bir oranlama veya belirli aralıklar içerisindeki evliliklere göre devam edecek sürenin belirlenmesi, bu yönüyle hem kadın ile erkeği hem de toplumu rahatlatacak bir sonuca götürecektir. Şu an günümüz politik havasından kaynaklı olarak bu konu maalesef arka plana düştü. Bununla ilgili bir çalışma başlatılacağı söylentileri toplumda da bir beklenti oluşturmuştu. Yalnız bunun rafa ya da arka plana atılması, beklenti içerisinde olan insanları da maalesef bir hayal kırıklığına uğratmıştır.”

“Aile Bakanlığı evliliklerin devamını sağlayacak tedbirler almalı”

Konuşmasının devamında hükümet yetkililerine çağrıda bulunan Yapıcıoğlu, “Süresiz nafakanın bu şekilde devamı hem evliliklerin devamını engelleyecek hem de yeni evliliklerin yapılmasına da engel teşkil edecektir. Aile Bakanlığı evliliklerin devamını sağlayacak tedbirler alması, aileyi koruması gerekirken, tam aksi yönde uygulamalar gerçekleştirmesi maalesef hukukçu ve toplumun bir ferdi olarak bizleri de ayrıca üzmektedir.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Siirt'te bir polisi yaralayıp olay yerinden kaçan şahsın aracı Batman&#..
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala rengârenk şeker çeşitleri tezgâhl..
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terör d..
Batman Üniversitesinde faaliyet yürüten öğrenci toplulukları, siyonist işga..
Batman'da ekiplerin dur ihtarına uymayarak kaçan bir araçtan yola atıla..
Batman'ın ilk ve tek yeraltı geçinde yaşanan sorunların bir türlü çözüm..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=