Lütfen bekleyin..



Camilerin tüm giderlerinin genel bütçeden karşılanması isteniyor!

30 Eylül 2022, 15:00 - Okunma: 666

Başta Batman olmak üzere bölge genelinde elektrik borçları gerekçesiyle camilerin elektriklerinin kesilmesine tepki gösteren Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan, camilerin tüm giderlerinin genel bütçeden karşılanması gerektiğini söyledi.

Camilerdeki elektrik sorununun artık kalıcı şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade den Cihan, yetkilileri bu konuda sorumlu davranmaya davet etti.

Geçtiğimiz gün Batman’ın Petrolkent Mahallesi’nde bulunan Hazreti Nuh Camisinin faturalarının ödenmediği gerekçesiyle elektriklerinin kesilmesi üzerine İLKHA muhabirine yazılı bir açıklama yapan Ahmet Cihan, elektrik faturalarının ödenmediği gerekçe gösterilerek cami elektriklerinin kesilmesinin utanç verici bir uygulama olduğunu söyledi. 

Halkın ibadet özgürlüğünün elektrik faturaları bahane edilerek engellenemeyeceğini vurgulayan Cihan, cami cemaatini karanlıkta bırakmanın kimsenin hakkı olmadığını kaydetti.

Camilerin tüm giderlerinin genel bütçeden karşılanması isteniyor!

Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan

“İbadethanelerimizin karanlıkta bırakılması toplumun ahlaki ile bağdaşmayan bir durumdur”

Halkın ibadet özgürlüğünün önündeki fatura engelinin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Cihan şöyle devam etti:

“Camilerin ısınma ve soğutmadan kaynaklı elektrik faturaları ödenmediği gerekçe gösterilerek Batman 'da birçok camide elektriklerin kesilmesi cemaat ile elektrik şirketini karşı karşıya getirmektedir. Bu uygulama kabul edilemez. Halkımızın en hassas mekânları olan camilerimizi elektriksiz bırakmak kimseye bir yarar sağlamaz. İbadethanelerimizin karanlıkta bırakılması toplumun ahlaki ile bağdaşmayan bir durumdur.” 

“Camilerimizin tüm giderlerinin genel bütçeden karşılanması halkımızın talebidir”

Yetkililerimizden etik olmayan bu uygulamayı durdurulmalarını beklediklerini dile getiren Cihan, “Camilerimizin ısınma, soğutma giderleri de dahil tüm elektrik giderlerinin genel bütçeden karşılanması halkımızın talebidir. Müslüman halkımızın yardımları ile yapılan camilerimizin elektriklerinin kesilmesi halkımızın tasvip etmediği, ülkemiz adına onur kırıcı bir durumdur. Din görevlilerimiz ile cami cemaatini  mağdur eden bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli, camilerimiz elektriklerine kavuşturulmalıdır.”

“Cami faturaları ticarethane olarak sınıflandırılmıştır”

Camilerin “ticarethane abonesi” statüsünde kabul edildiği için din görevlilerinin fahiş fiyattan elektrik faturası ödemek zorunda bırakıldığına dikkat çeken Cihan, şunları söyledi:

“Camiler ve ibadethanelerin ticarethane olmadığı bütün halkımız tarafından bilinen bir konudur. Camilerdeki abonelik kaldırılmalıdır. Camilere gelen faturalara baktığımız zaman ticarethane olarak sınıflandırıldıklarını gördük. Bu yüzden camilerimize çok yüksek meblağda faturalar geliyor. Bu yüksek faturaları ödeyemeyen birçok camimiz de ısıtma ve soğutma faturalarını ödeyemediği için o abonelikleri mühürlenmiş durumda. Bu durum gerçekten ülkemize yakışmıyor.”

“Rencide edilen din görevlilerimiz bir an önce bu çileden kurtarılmalıdır”

Camilerin elektriğinin tamamı hükümet tarafından karşılanması gerektiğini kaydeden Cihan, “Camilerin tüm aydınlatma, ısıtma ve soğutma giderlerinin genel bütçeden karşılanması kanunla zorunluluk hale getirilmelidir. Din görevlilerinin caminin elektriğini ödemek, cemaati kışın ısıtmak, yazın serin bir şekilde ibadet etmelerini sağlamak gibi bir görevleri bulunmamaktadır. Buna rağmen vatandaşların uygun ortamlarda ibadet edebilmesi için elinden gelen her türlü fedakarlığı yapan din görevlilerimiz ne yazık ki elektrik şirketleri tarafından borcun muhatabı olarak görülüyor. Cami cemaatinden sürekli para toplamak zorunda kaldığı için rencide edilen din görevlilerimiz bir an önce bu çileden, bu yükten kurtarılmalıdır. 

Kamu hizmeti veren camilerin ısınma ve soğutma giderlerinin genel bütçeden ayrılacak bir ödenek ile karşılanması gerektiğini belirten Cihan, sorunun çözümüne herkesin yardımcı olmasını istediklerini söyledi.(İLKHA)

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da halka gül dağıtan Peygamber Sevdalıları Vakfı üye ve gönüllül..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, bu pazar günü Batman..
Siyonist işgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken 7'de..
Siyonist işgal rejimi tarafından bayramın ilk gününde sivil bir aracın için..
Cuma Hutbelerinde “Gözümüzün Nuru: Namaz” konusu işlendi.
Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, bayram namazı kılıp halkla bayramlaşara..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=