Lütfen bekleyin..



Yem fiyatlarındaki artış hayvan yetiştiricilerini olumsuz etkiliyor!

03 Ekim 2022, 11:50 - Okunma: 314

Yem fiyatlarının ciddi oranda arttığını, bu durumun hayvancılık sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nimetullah Durmaz, hayvan yetiştiricilerine yem desteği çağrısında bulundu.

Son yıllarda meralardaki yetersizlik, yem fiyatlarındaki artışın hayvancılığı ciddi anlamda zorda bıraktığını vurgulayan Durmaz, yaşanan sorun nedeniyle kimi hayvan yetiştiricisinin artık hayvan besleyemez duruma geldiğini belirtti.

Hayvan yetiştiricilerinin en büyük sorununun artan yem fiyatları olduğuna dikkat çeken Durmaz, hayvan yetiştiricilerine yem desteğinin verilmesi gerektiğini ifade etti.

Hayvan yetiştiriciliğinde birçok sorunun yaşandığını dile getiren Durmaz, “Bunların başında da yem fiyatları geliyor. Yem fiyatlarının ve girdilerin çok yüksek olması hayvancılık sektörünü olumsuz etkiliyor ve yetiştiricileri hayvan beslemeyi bırakmaya doğru etkiliyor. Bununla beraber meralarımız da yetersizdir. Birçok mera alanımız olmasına rağmen terör olayları nedeniyle meraların azalması hayvancılığı olumsuz yönde etkiledi.” diye konuştu.

Yem fiyatlarındaki artış hayvan yetiştiricilerini olumsuz etkiliyor!

Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nimetullah Durmaz

“Hayvancılıkta en büyük masraf yemdir”

Yem fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 300 oranında arttığına dikkat çeken Durmaz, şöyle devam etti:

“Bu da besicileri tümüyle olumsuz etkiledi. Hayvancılıkta en büyük girdi, masraf yemdir. Yemini kendi üreten vatandaşlarımız her zamanki gibi yine kâr ettiler. Buradan bütün hayvan yetiştiricilerimize çağrımız şudur; Kendi yeminizi kendiniz üretin. Yoksa yem fiyatları nedeniyle zarar edersiniz. Maalesef yem desteği Bakanlığın programında yok. Yem kredisi şeklinde var. O da faizsiz 18 ay taksitli şeklinde ödeniyor. Fakat o da yetersiz geliyor.”

“Geçen seneye göre yüzde 300 artmış durumda”

“Nasıl buzağı desteği varsa, yem desteğinin de olmasını şiddetle öneriyoruz” diyen Durmaz, “Şu anda 50 kilogramlık yem fiyatları 280 ila 300 lira arasında değişiyor. Torbada 50 kilo var ve bu fiyat çok yüksek. Geçen seneye göre yüzde 300 artmış durumda. Geçen sene bu zamanlarda yemin torba fiyatı 100 lira civarındaydı. Kış hazırlığı olarak bölgemizde buğdaygiller daha fazla olduğu için bu sene saman problemimiz yok. Hatta fazla samanımız da var. Bu samanımız da il dışına, özellikle Serhat bölgesine gönderilmektedir.” ifadesini kullandı.

“Acilen bir çalışma yapılmalı”

Hayvan yetiştiricilerine desteklerin artırılmasının büyük önem oluşturduğunu kaydeden Durmaz, son olarak şunları söyledi:

“Bilinçli hayvancılığın geliştirilmesi, modern işletmelere geçiş yapılması için Bakanlığın tümüyle destek sunması ve bu desteklemede şart koydukları parametre olayının tümüyle kaldırılması yönünde bir çalışmanın acilen yapılmasını talep ediyoruz.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=