Lütfen bekleyin..



Hukukçu Tanrıseven: Başörtüsü anayasal güvenceye kavuşturulmalı

04 Ekim 2022, 15:40 - Okunma: 396

Başörtüsü serbestisinin hiçbir dayanağının bulunmamasının ciddi endişelere neden olduğunu belirten Hukukçu Yusuf Tanrıseven, endişelerin giderilebilmesi için başörtüsünün acilen anayasal güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Avukat Yusuf Tanrıseven, bir kez daha gündeme gelen başörtüsü ile ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

Açıklamasında insanların hak ve hürriyetlerinin, özgürlüklerin insanların iki dudaklarından çıkacak sözlerle kısıtlanmaması gerektiğini ifade eden Tanrıseven, insanların yasaklarla karşı karşıya kalınmasının önündeki tüm engellerin tamamıyla ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Bir kez daha başörtüsü yasağının geleceğiyle ilgili insanlarda bir endişenin hâkim olduğuna dikkat çeken Tanrıseven, başörtüsü serbestisinin anayasal güvence altında alınmasıyla tüm endişelerin sona ereceğini vurguladı.

“Bu fiili bir özgürlük”

Tanrıseven, “Ülkemizde son dönemlerde başörtüsü bir sorun olmaktan çıkmıştı. Özellikle son 15-20 yıldır insanlar başörtüsü sorununu konuşmamaya başlamıştı. Bunun nedeni de, fiili olarak böyle bir özgürlüğün gelmesiydi. Biliyorsunuz artık Meclis’te de başörtülüler var, okullarına çok rahat gidebiliyorlar, iş yerlerine gidebiliyorlar. Ama bunun en büyük sakıncası neydi, bu bir fiili durumdu.” dedi.

“Başörtü serbestisinin bir dayanağı yok”

Başörtüsünün yasal bir dayanağının olmadığına işaret eden Tanrıseven, “Nasıl başörtüsü yasağının bir dayanağı yoksa aslında başörtü serbestisinin de bir dayanağı yok. Bu böyle bir sakınca ortaya çıkarıyor; Yarın öbür gün başka birileri gelip tekrar ‘ben bunu yasaklıyorum’ diyebilir. Bunun önünde hiçbir engel yok. İnanıyorum ki bütün partilerin ortak desteğiyle böyle bir kanun çıkacak ve başörtüsü de yasal güvenceye kavuşacaktır.” diye konuştu.

“Yasal güvence olursa kimse keyfi yasaklara gidemeyecek”

Türkiye’de başörtüsünün anayasal güvence altına alınmasına ihtiyacının olduğunu vurgulayan Tanrıseven, şöyle devam etti:

“Çünkü Türkiye bu saatten sonra geriye gidemez. Özgürlüklerin tadına vardıktan sonra o özgürlüklerden vazgeçemezsiniz. Bu sadece başörtüsü için de geçerli değil. Genel olarak insan hak ve hürriyetlerine ilişkin bütün konularda Türkiye’nin ilerlemesi gereken yollar var. Genelde baktığımız zaman şunu görüyoruz; Özellikle özgürlükler konusunda kimi iktidarlar döneminde zaman zaman gevşemeler oluyor, insan hak ve özgürlükleri artıyor. Kimi zaman azalıyor. Ama yasal güvencesi olduğu takdirde en azından artık insanların iki dudakları arasında olmayacak bu durum. Yasal güvencesi de olduğu için kimse keyfine göre bunları yasaklayamayacaktır.”

“İnsanlar yine başörtüsü sıkıntısı çekmeye başlar mı endişesi var”

İnsanlarda hâlâ bir endişenin hâkim olduğunu belirten Tanrıseven, “İnsanlarda şöyle bir durum var; Acaba yarın öbür gün iktidar değişse eski yasaklar geri gelir mi? İnsanlar yine başörtüsü sıkıntısı çekmeye başlar mı? Acaba okula gidebilecek miyim? İş yerinden beni atacaklar mı? Gibi endişeler ister istemez var. Çünkü bu endişeleri yakın geçmişte yaşadık. İnsanlarda halen bu endişeler duruyor. Bu yasa değişikliği tamamıyla bu endişeleri ortadan kaldıracaktır. İnsanlar artık böyle bir yasakla da karşı karşıya gelmeyecektir.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da transit dolmuş ile hafif ticari aracın kafa kafaya çarpıştığı..
HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi ..
Batman'daki şarküteri işletmecileri ve hayvan besicileri, yağan yağışla..
Batman ilçesinde yeni seçilen belediye başkanlarını ziyaret eden HÜDA PAR B..
Batman'ın Sason ilçesindeki çaya düşen hafif ticari araçtaki anne ve oğ..
Batman Havalimanı Müdürlüğü tarafından açıklanan 2024 yılı mart ayı istatis..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=