Lütfen bekleyin..



Batman'da kazanlar pekmez yapımı için kaynıyor

15 Ekim 2022, 10:43 - Okunma: 799

Şire (mezronê) üzümüyle meşhur Batman’ın Gercüş ilçesinde bağlardan toplanan üzümlerden pekmez, cevizli sucuk ve pestil büyük bir heyecan ve zahmetle yapılmaya devam ediyor.

Sabahın erken saatlerinde üzümleri bağlardan toplayan köy sakinleri, traktörlerle taşıdıkları üzümleri koydukları çuvallarda sıkıp geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor.

Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, köy meydanındaki büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Asırlardır devam eden geleneksel yöntemlerle işlemlerini sürdüren köylüler tarafından üzüm; Pekmez, cevizli sucuk, pestil gibi yöresel lezzetlere dönüştürülüyor.

Batman'da kazanlar pekmez yapımı için kaynıyor

Hem bağlarında yetişen üzümü ve hem de üzümden elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kendileri için ayırıp bir kısmını ise satarak geçimlerini sağlayan köylüler, her yıl geleneksel halini alan bu işlemleri devam ettiriyor.

Gercüş ilçesine bağlı Akça (Şerşe) köyünde üzümden pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi doğal lezzetler elde eden köy sakinleri, asırlardır bu geleneği sürdürmenin sevincini yaşıyor.

Batman'da kazanlar pekmez yapımı için kaynıyor

Mehmet Aslan

"Her sene bunu tekrarlıyoruz"

Gercüş ilçesinde her yıl ekim ayında başlayan pekmez yapımı hakkında konuşan Mehmet Aslan, "Sene de bir defa, son baharın ortalarında pekmez yapıyoruz. Gercüş'ün pekmezi, üzümü meşhurdur. Bir de geçim kaynağıdır. Bu pekmez ve üzüm üzerinden hem geçimimizi sağlıyoruz hem de kendimiz için yapıyoruz. Bağlarımızdan üzümlerimizi sene de 2-3 defa topluyoruz. Üzümümüz çok iyidir. Üzümden pekmez, pestil, sucuklu ceviz yapıyoruz. Birçok alanda ondan faydalanıyoruz. Her sene bunu tekrarlıyoruz." dedi.

Batman'da kazanlar pekmez yapımı için kaynıyor

Ali Aslan

"Pekmezin faydası çoktur"

Şu anda yaptıkları pekmezden bir kısmını kendileri için ayırıp bir kısmını ise satarak geçimlerini sağladıklarını vurgulayan Ali Aslan, "Bağlarımızdan üzüm toplayıp pekmez yapıyoruz. Bu işlemimiz bir hafta devam ediyor. Şu anda pekmez, pestil yapıyoruz. Pekmezin faydası çoktur. Kışın yaptığımız pekmezi yiyoruz. Ayrıca pekmezi satarak da geçimimizi temin ediyoruz." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Büyük bir hayır ve Allah'ın rızasını kazanmak için belli bir adab içeri..
ALLAH'ın El-Cebbar ismi ve Cihad ile ilgili açıklamalar...
ALLAH'ın “Es-Sabur” ismi ve Sabır ile ilgili açıklamalar...
HÜDA PAR Batman belediye başkan adayı Serkan Ramanlı, geçen yıl vefat eden ..
ALLAH'ın Et-Tevvab ismi ve Tevbe ile ilgili açıklamalar...
ALLAH'ın El-Hakem ismi ve Nubuvvet ile ilgili açıklamalar...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=