Lütfen bekleyin..



Batman Sağ-Çev Başkanı Dursun: Organ bağış sayısı ihtiyacı karşılamada çok yetersiz

04 Kasım 2022, 13:28 - Okunma: 4189

Toplumun organ bağışı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını, bu nedenle bağışlanan organların ihtiyacı karşılamada yetersiz kaldığını belirten Batman Sağ-Çev Başkanı Ömer Faruk Dursun, 'organ bağışı' çağrısında bulundu.

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) Başkanı Ömer Faruk Dursun, "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" dolayısıyla İLKHA'ya yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamasında organ bağışının, bir kişinin tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının bir kısmının veya tamamının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına, kendi iradesi ile izin vermesi ve bunu belgelendirmesi olduğunu belirten Dursun, bir insanı yaşatmanın insanlığı yaşatmak olduğunu söyledi.

Görev yapmayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın, bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilebilmesi işlemine "Organ Nakli" veya "Organ Transplantasyonu" dendiğini ifade eden Dursun, gerçekleştirilen organ nakillerine karşın bağışlanan organ sayısının yetersiz olması nedeniyle günümüzde bağışlanan organların ihtiyacı karşılamadığını kaydetti.

"Ülkemizde 100 binden fazla diyaliz hastası var"

Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, deri, incebağırsak, kemik, kemik iliği, kornea, kalp kapağı gibi organ ve dokuların nakillerinin yapılabildiğini vurgulayan Dursun, şöyle devam etti:

"Konunun ne kadar önemli olduğunu vurgulamak adına sadece böbrek hastalığı noktasından bakacak olursak, ulaşabildiğimiz son verilere göre bugün itibariyle ülkemizde 100 binden fazla diyaliz hastası olduğu tahmin edilmektedir. Bunların çoğu 20-40 yaş arası genç ve orta yaşlardaki hastalardır. Bu hastalar yaşamlarını düzenli aralıklarla haftada 3 kez ve her seferinde 3-4 saat diyaliz makinasına bağlı olarak sürdürebilmektedirler. Bu da sosyal yaşantılarını oldukça kötü bir şekilde etkilemektedir. Böbrek nakli ameliyatı ile bu bağımlılık sona ermekte ve yaşam süreleri uzayabilmektedir."

"Organ nakli iyi bir tedavi yöntemidir"

İleri dönem kalp ve karaciğer hastalarının durumlarının ise çok daha vahim bir hal aldığına işaret eden Dursun, "Diyaliz gibi bir yardımcı tedavi imkanları da olmadığı için kısa sürede hayatlarını kaybetmektedirler. Hâlbuki organ nakli ile yaşam süresi uzar, yaşam kalitesi artar, diyaliz gibi sıkıntılı süreçlerden kurtulmuş olurlar. Benzer durumlar diğer organ nakilleri için de geçerlidir. Organ nakli ileri dönemdeki kalp, karaciğer ve böbrek hastaları için iyi bir tedavi yöntemidir." dedi.

"Organ bağışı konusu toplumda önemli bir yer almalı"

Avrupa'da organ bağışlama oranı ortalama yüzde 75 civarındayken, Türkiye'de bu oranın yüzde 23 olduğunu aktaran Dursun, şunları söyledi:

"Organ bağışı sadece tıbbi bir konu değil, aynı zamanda toplumsal ve dini bir olgu olarak toplumumuzda önemli bir yer almalıdır. Manevi ve dini hassasiyetin önde olduğu Müslüman ülkelerde bu noktadan baktığımızda, organ bağışı biz gibi toplumlarda gelişmesi gerekirken Batı organ bağışı konusunda bizden çok daha ilerde gözükmektedir. Farkındalığının arttırılması, toplumun tüm kesimlerinin dahil olması ile mümkündür. Özellikle de siyasetçiler, sanatçılar, sporcu gibi tanınan kişilerin organ bağışı konusunda vereceği mesajlar ve yapacakları bağışlar toplumsal farkındalık açısından son derece önemlidir."

"Her bağış yeni bir candır"

Toplumun organ bağışı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını dile getiren Dursun, "Ne yazık ki insan ancak organ alıcısı durumuna gelince organ bağışının önemini fark edebiliyor. Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışının caiz olduğunu açıklamıştır. Kur'an-ı Kerim'de Maide Suresi 32'nci ayette de belirtildiği gibi 'Her kim ki birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır.' denilmektedir. Her bağış yeni bir candır. Herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Ramazan ayında ağız ve diş bakımının daha bir önem kazandığını belirten Diş..
Sağlık sektöründe pek çok sorunun halen çözüm beklediğini belirten Sağlık-S..
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevrecilik ..
Batman Valisi Ekrem Canalp, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımla..
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı İbrahim Halil Dursun, yaptığı yazılı açıklam..
Son zamanlarda bağırsak kanserinde ciddi oranda artış yaşandığını belirten ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=