Lütfen bekleyin..



İslam'da dilencilik yapmanın hükmü nedir?

08 Kasım 2022, 11:35 - Okunma: 1305

İslam'da dilenciliğin yeri hakkında açıklamalarda bulunan İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Abdurrahman İçlek, İslam'da dilencilik yapmanın caiz olmadığını, Allah'ın mal çoğaltmak için dilenenleri ise sürekli fakir bıraktığını söyledi.

Günümüzde dilencilik yapanların sayısının her geçen gün çoğaldığını ifade eden İçlek, İslam'ın hâkim olduğu dönemlerde hiçbir muhtacın dahi kalmadığını anımsattı.

Çok zor durumda olanlar dışında dilencilik yapmanın haram olduğunu belirten İçlek, bu konuda Peygamber Efendimizin birçok hadisinin olduğunu hatırlattı.

İçlek, "İslam'da dilencilik caiz değildir ancak bir kişi çok zor duruma düşerse dilenebilir. Ama mal çoğaltmak ve biriktirmek için dilencilik yapmak haramdır." dedi.

"Dilencilik üç sınıf için helaldir ancak…"

Dilencilik hakkında birçok hadisin olduğunu vurgulayan İçlek, "Bir hadiste Peygamber Efendimiz, dilenciliğin üç sınıf için helal olduğunu belirtiyor. Peygamberimiz, 'Bir adam bir diyet alırsa o diyetin parasını verinceye kadar dilencilik yapabilir, ta ki borcunu kapatıncaya kadar' diye buyuruyor. Tabi bu şahıs borcunu kapatınca bir daha dilencilik yapmamalıdır. Yine Peygamberimiz, 'Bir afet veya başka şekilde bir şahsın tüm mal varlığı heba olursa onun durumu iyileşene kadar dilencilik yapabilir' buyuruyor.

Dilencilik yapabilen bir diğer üçüncü şahıs ise şunlardır: Kişinin akrabalarından üç şahit gelir ve şahsın çok fakirleştiğini ve hiçbir malının olmadığına şahitlik ederse o zaman onun için de dilencilik yapma şartı vardır. Ancak Peygamberimiz bunların dışında bulunan şahısların dilencilik yapmasının haram olduğunu söylemiştir." diye konuştu.

"Kıyamet gününde dilencilik yapanın yüzünde bir et parçası dahi kalmaz"

"Peygamberimiz, dilencilik yapmayan bir Müslüman'ın cennete gireceğine kefil olduğunu söylemiştir" diyen İçlek, şöyle devam etti: "Başka bir hadiste, fakir olmadığı ve çoluk çocuk beslemediği halde kim insanlardan para isterse, dilencilik yaparsa kıyamet gününde o şahsın yüzünde bir parça et kalmadığı belirtiliyor. Yani dilencilik yapması sebebiyle yüzündeki tüm etler dökülür. Bir diğer hadiste, kim malını çoğaltmak için dilencilik yaparsa ateşten bir kömür topladığı ifade edilmiştir. Bir başka hadisi şerifte, kim dilencilik yaparsa Cenab-ı Allah'ın da ona bir fakirlik kapısını açtığı vurgulanmıştır. Bu hadisleri çoğaltabiliriz."

"Allah dilencilik yapanı sürekli fakir bırakır"

Kimse dilencilik yaparak zengin olamayacağını dile getiren İçlek, "Çünkü Cenab-ı Allah sürekli onları fakir bırakır. İhtiyacı olmayanlar kesinlikle dilencilik yapmasın. Çünkü haramdır, cezası vardır. İhtiyaç olursa bu ihtiyacı giderilinceye kadar dilencilik yapılabilir ama ihtiyaç giderildikten sonra mutlaka dilenciliği bırakmak gerekir." ifadelerini kullandı.

"Fakirleri beslemek ve ihtiyaçlarını karşılamak devletin görevidir"

Fakirleri devletin beslemesinin farz olduğuna dikkat çeken İçlek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İslam'ın hâkim olduğu dönemlerde hiçbir fakir kalmamıştı. Hazreti Ömer döneminde insanlar zekât verecek fakir bulamıyorlardı ve akşam yine zekâtlarını geri getirmek zorunda kalıyorlardı. Fakirleri beslemek ve ihtiyaçlarını karşılamak devletin görevidir. Bu devletin boynunda farzdır. Devlet mutlaka bu konuda bir çözüm üretmesi gerekir ki bu sorun ortadan kalksın."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman'da düzenlenen ve büyük bi..
Geçtiğimiz hafta sonu Batman'da düzenlenen mevlit ekinliğine katılan va..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen..
Peygamber Sevdalıları Vakfı gerçekleştirilen mevlit etkinliğine katılanlar,..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, yayımladığı mesajda Mev..
İnsani Yardım Vakfı (İHH) Batman Şubesi tarafından, siyonist işgal rejimini..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=