Lütfen bekleyin..



HAKSİAD Batman Şube Başkanı Çetiz: Esnaf ve tüccarımız halka güven aşılamalı

24 Kasım 2022, 14:44 - Okunma: 2729

Son yıllarda halkın esnaf ve tüccara yönelik büyük güven kaybına uğradığını belirten HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, esnaf ve tüccarın İslami ticaret hukukuyla bezenip halka güven aşılaması gerektiğini vurguladı.

Konuya ilişkin İLKHA muhabirine açıklamada bulunan Hak Sanayici ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, esnaf ve tüccara çağrıda bulundu.

Toplumda İslami hassasiyetin törpülenip helal ve harama dikkat edilmediğinden ötürü İslami ticaret ahlakından da uzaklaşıldığını ifade eden Çetiz, bu durumun toplumda esnafa yönelik bir güvensizliğe sebebiyet verdiğini söyledi.

Ticari ahlaktaki yozlaşma ve savrulmanın hem ekonomiyi hem de toplumun huzurunu tehdit ettiğini söyleyen Çetiz, bir an önce İslami değerleri önemseyen, dürüst ve ahlaklı ticari hayata dönülmesi gerektiğini belirtti.

"Güvensizlik helal, harama dikkat edilmemesindendir"

İslami ticaret hukukuna uyulmadığı için toplum ile esnaf arasında büyük bir güvensizlik oluştuğunu söyleyen Çetiz, "Maalesef bugünkü şartlarda halkın esnafa karşı büyük bir güvensizliği söz konusudur. Ticari kurallara uyulmadığı için, İslami ahlaka uyulmadığı için, İslami ticaret hukukuna uymadığımız için maalesef bir güvensizlik ortamı mevcuttur. Bu da esnafın helal, harama dikkat etmemesinden kaynaklanıyor." dedi.

"Tüccarlarımız ahlak sahibi olmaları gerekiyor"

Müslüman bir toplum olduklarını belirten Çetiz, "Her şeyden önce Müslüman bir toplumuz ve kendi değerlerimize sahip çıkmazsak nahoş durumlarla karşı karşıya kalacağız. Tüccarlarımız bir ahlaka sahip olmaları gerekiyor. Helal, harama dikkat etmeleri, dürüst davranmaları gerekiyor. Tüccarlarımız dürüst davranıyormuş gibi değil, gerçekten ticaretlerinde dürüst davranmalarını istiyoruz." diye konuştu.

"Tüccarlar müşterileri kandırmamalı"

Tüccarların halkı asla kandırmaması gerektiğine vurgu yapan Çetiz, "Tüccarlarımız kendi mallarını övüp başkalarını asla kötülememelidir. Bunu ise Allah rızasını gözeterek yapmalıdırlar. Müşterileri kandırmadan samimi bir şekilde ticaretini yapmalıdır. Peygamber Efendimizin bize sünnetine uygun şekilde hareket etmeleri gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"Tüccarlarımız halka asla ihanet etmemelidir"

Müslüman tüccarların malını satarken yalan konuşmaması gerektiğine işaret eden Çetiz, son olarak şunları söyledi:

"Tüccarlarımız halka asla ihanet etmemelidir. Tartıda hile yapmamalı. Kötü malın üstünü iyi malla örtmemelidir. Halka yönelik dürüst ve şeffaf davranmalıdır. Malını satarken fazla övmemeli, satarken de malı kötülememeye dikkat etmelidir. Eğer biz bunu yaparsak inşallah toplum olarak olumlu yönde ilerleriz. Piyasada dürüst çalışan esnafımız var ancak çoğunluk dürüst davranmadığı için bunlar kendilerini ifade edemiyorlar. Hakkı söyleyince, 'siz yalnız mı dürüstsünüz' diye tepkilerle karşılaşıyorlar. İlkeli, dürüst hareket etmemiz lazım."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=