Lütfen bekleyin..



Emekliler: Emekli maaşı insan onuruna yaraşır bir seviyeye yükseltilmeli

14 Aralık 2022, 10:05 - Okunma: 858

Artan hayat pahalılığı karşısında en temel insani ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma geldiklerini belirten emekliler, emekli maaşının mutlaka insan onuruna yaraşır bir seviyeye çıkarılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, emeklilerin hükümetten beklentilerine ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı enflasyon rakamıyla çarşı ve pazardaki fiyatlar arasında büyük bir uçurumun olduğuna işaret eden Ekmen, "TÜİK'in açıkladığı rakamlar artık ne vatandaşa ne de emekliye inandırıcı gelmiyor. Emeklilerin temel ihtiyaç maddeleri için cebinden çıkan paralar enflasyonun çok üstündedir. Dolayısıyla temel ihtiyaçlar başta olmak üzere emeklinin insanca geçimini yapabileceği bir ücret alması onun en doğal hakkıdır." dedi.

"Umudumuz zam oranının emekliyi memnun etmesidir"

Emeklilere hiç kimseye muhtaç olmadan insanca yaşayabilecekleri kadar bir ücretin ödenmesi gerektiğine vurgu yapan Ekmen, şöyle devam etti:

"Bu konuyla ilgili çok mağdur olduğumuzu defalarca dile getirdik. Umut ediyorum, bu yıl sonunda yapılacak zam oranı emekliyi memnun edecektir. Emeklilerin hükümetten beklentileri vardır. Maaş bağlama oranında olsun, emekli aylıklarıyla ilgili olsun, ikramiyeler, sosyal haklar ile ilgili olsun; bunların tümünde bir iyileştirmenin yapılması gerekiyor.

"En düşük ücret asgari ücret kadar olmalı"

En düşük emekli maaşının en az asgari ücret seviyesinde olması gerektiğinin altını çizen Ekmen, "Biliyorsunuz Türkiye'de bir açlık, yoksulluk sınırı var. Biz diyoruz ki, en düşük emeklinin alacağı ücret asgari ücrete verilen miktar kadar olsun. Bu da çok fazla bir şey değildir. Bu ülkenin insanlarını mutlu etmek, hayat şartlarına katkı sunmak çok zor işler değildir. Siyasilerin bu konuda ellerini taşın altına koymaları gerekiyor." diye konuştu.

"Herkese eşit zam verilmeli"

Emeklilere seyyanen zamların yapılması gerektiğini aktaran Ekmen, "Herkese eşit zam verilmeli. Ayrıca 2000'den sonra intibak yasasının mutlaka yapılması gerekiyor. Bu haksızlığın, adaletsizliğin, hukuksuzluğun ortadan kalkması için intibakın mutlaka yapılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Hastaneye giden emeklilerden katkı payı alınmasın"

Emeklilerden alınan katkı paylarının büyük mağduriyet yaşattığını vurgulayan Ekmen, şunları söyledi:

"Emekli çalışırken sigortalı olması, yaşanabilir bir aylığın bağlanması için yüksek prim ödemiş. Yaş itibariyle habire kendilerini hastalık yakalıyor. Hastanelere giderken katkı payı adı altında emeklilerden ücret kesiliyor. Bu ücret emeklilerin sırtına bir yük olarak biniyor. Emekliler zaten kendi maaşıyla geçinemez durumdayken bir de katkı payının alınması doğru değil. Emekliler bu konuda çok muzdariptir. Buna da bir çözüm bulunmasını istiyoruz."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Diyarbakır'da "Cihad Önderi..
Batman'ın Sason ilçesinde Mereto Dağı'na pancar toplama için gitti ..
HÜDA PAR'ın Kayapınar Belde Belediyesi Başkanı Samir Özhan, yarın Diyar..
Batman'da bir iş yerine getirilen cep telefonunun bataryası adeta bomba..
Veteriner Hekimler Odası Batman İl Temsilcisi Veteriner Hekim Abdullah Yama..
Batman’da ticari taksi ile otomobilin çarpması sonucu meydana gelen kazada ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=