Lütfen bekleyin..



BATÜ'de "Çağımızda Mevlana'yı Yeniden Okumak" konulu konferans düzenlendi

28 Aralık 2022, 17:13 - Okunma: 964

Batman Üniversitesi'nde, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’ın katıldığı "Çağımızda Mevlana'yı Yeniden Okumak" konulu bir konferans düzenlendi.

Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa, Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman İl Müftüsü Nihat Kök, üniversite yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İdris Demir, Mevlana’nın çok bilinen yedi öğüdünü hatırlatarak bu yedi öğüt yerine getirildiği takdirde tüm insanlığın derdinin kalmayacağını belirtti.

Mevlâna ve Yunus Emre gibi bütün insanlığa örnek olacak şahsiyetlerin ve onların düşüncelerinin çocuklara, gençlere yeterince öğretilemediğine dikkat çeken Rektör Demir, "Çocuklarımıza, gençlerimize bu toprakların yetiştirdiği bu büyük insanların devamı ve torunu olduklarının şuurunu veremiyoruz. Oysaki Mevlâna 13. yüzyılın karanlığından bir yıldız gibi parlayarak çağlar ötesini aydınlatan ışıktır." dedi.

Demir, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Mevlâna’nın düşüncelerinin özünü insan sevgisi ve insana verdiği değer oluşturmaktadır. Mevlana, insanı sevmenin evreni ve yaratanı sevmekle aynı şey olduğunu savunmaktadır. Mevlana’ya göre bilgi, kişinin kendisini ve yaratanını tanıması için bir araçtan başka bir şey değildir."

Mevlâna’nın eserlerinin İngilizce başta olmak üzere tüm dünyanın dillerine tercüme edildiğini söyleyen Demir, insanlığın onun düşüncelerine ihtiyaç duyduğunu, insanlığın manevi boşluklarını doldurmak için Mevlâna’yı kendine rehber edindiklerini anlattı. Mevlana’nın tarihsel dönemine de değinen Demir, "Onun düşünceleri hiçbir zamana ve coğrafyaya sığmayacak kadar gerçeğin özünü anlatır. İnsanın en zor zamanlarında onun elini tutar." dedi.

Rektör Demir’in ardından konferansını veren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Mevlana’nın Anadolu’nun çok ağır istilalarla dolu olduğu bir dönemde batıdan Haçlı istilalarıyla, doğudan Moğol istilasıyla, içerden ise Selçuklu taht kavgalarıyla ümitsizliğe evrildiği zamanda insanların gönül dünyalarına çıkış yolu olarak sevgiyi, aşkı, muhabbeti ve en önemlisi ümidi koyarak onlara çıkış gösteren ve kendisinden sonra Osmanlı çınarının bir filiz olarak doğmasına da imkân sunan çok önemli bir gönüller sultanı olduğunu söyledi.

Mevlana’nın en büyük derdinin anlaşılmak olduğuna değinen Yılmaz sözlerine şu şekilde devam etti: "Anlaşılmak kaygısı bütün peygamberlerde, velilerde ve mütefekkirlerde vardır. Mevlana’nın mesnevisine baktığımızda bugüne müstakil, bu günün insanına özel mektuplar yazdığını görüyoruz. Eserlerinin etkisi buradan kaynaklanıyor, insanın gönlüne dokunuyor. İnsanların zaaflarını, hassasiyetlerini, özelliklerini iyi biliyor ve oradan girerek insanlara rehberlik ediyor. Bu günden geri döndüğümüzde ve Mevlana’yı özetlediğimizde insanların, kurumların bir hedeflerinin olması gerektiğini söylüyor."

Mevlana’nın insanlara en değerli mesajlarını 12 maddede özetleyen Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, bu mesajları insanların hayatı nasıl yaşaması gerektiğine dair bir bilince sahip olması, insanın kendini tanıyarak insana andını, ahdini hatırlatması, bir yol bilincine sahip olması, gönlü ve kalbi hayatın merkezine alması, ölümü korkulu olmaktan çıkarıp bunu bir şeb-i aruz olarak görmesi, eşit görmeyi öğrenmesi ve ümit aşılaması olduğunu kaydetti.

Amerika’da Mevlana’nın mesnevisinden yapılan tercümelerin en çok okunan kitaplar arasında olduğunu da hatırlatan Yılmaz, Mevlana’nın ümit aşılama özelliğiyle de insanlığa önemli bir yol haritası çizdiğini sözlerine ekledi.(İLKHA)

WhatsApp Image 2022-12-28 at 16.49.18 (1).jpegWhatsApp Image 2022-12-28 at 16.49.18 (2).jpegWhatsApp Image 2022-12-28 at 16.49.18 (3).jpegWhatsApp Image 2022-12-28 at 16.49.18 (4).jpegWhatsApp Image 2022-12-28 at 16.49.18.jpegWhatsApp Image 2022-12-28 at 16.44.36.jpeg

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Cuma Hutbelerinde “Her İşin Bir Ahlakı Vardır” konusu işlendi.
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman'da düzenlenen ve büyük bi..
Geçtiğimiz hafta sonu Batman'da düzenlenen mevlit ekinliğine katılan va..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen..
Peygamber Sevdalıları Vakfı gerçekleştirilen mevlit etkinliğine katılanlar,..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, yayımladığı mesajda Mev..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=